search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:36
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Γραμματέα – Στην Κεντρική Επιτροπή ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας για όλες τις αλλαγές

28.05.2022 20:46
Alexis Tsipras_new

Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την εκλογή νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την ανακοίνωση των όποιων αλλαγών θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως προέκυψε από την κάλπη της 15ης Μάϊου, συνεδριάζει για πρώτη φορά προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει εκτός του Γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί της Κυριακής με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρα από τα αντιπολιτευτική κριτική στην κυβέρνηση, αναμένεται να στείλει μηνύματα και στο εσωκομματικό πεδίο αναφορικά με την επόμενη μέρα του κόμματος και δη με δεδομένο ότι ο ορίζοντας είναι εκλογικός από εδώ και πέρα.

Με άλλα λόγια αναμένεται να καλέσει σε ενότητα και συστράτευση και κατά συνέπεια να ξεπεραστούν συμπεριφορές και διαφωνίες που προκάλεσαν, τραύματα, αντιπαραθέσεις κι εσωστρέφεια.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τη δυναμική που δημιούργησαν Κουμουνδούρου ουσιαστικά κρατά κλειστά χαρτιά, για την έκταση και το περιεχόμενο των αλλαγών που θα επιχειρηθεί σε όργανα και ρόλους, κι εν τέλει για το εύρος της ανανέωσης.

Το μόνο στο οποίο επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα «κεντρικά» είναι ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Γραμματέα, θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο η συνοδευτική επισήμανση «εκτός και αν δεν θέλει ο ίδιος», δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις.

Στο μεταξύ, με δεδομένο πως το νέο Καταστατικό προβλέπει ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και τα αξιώματα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και θέση αναπληρωτή Γραμματέα (γυναίκας ή άνδρα, αναλόγως του ποιος ή ποια θα είναι ο Γραμματέας). Από την Κουμουνδούρου, επισήμαιναν τις προηγούμενες μέρες πώς εφόσον η καταστατική πρόβλεψη υπάρχει, αργά η γρήγορα θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη, δεν αποκάλυπταν ωστόσο αν είναι στις άμεσες κινήσεις του προέδρου.

Πάντως, οι διεργασίες, οι ζυμώσεις και τα «παζάρια» στο παρασκήνιο φαίνεται πως τρέχουν μέχρι τελευταία στιγμή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά έχει γίνει δέκτης γκρίνιας και δυσαρέσκειας για τυχόν επιλογή Τζανακόπουλου.

Και μάλιστα όχι μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας, η οποία άλλωστε έχει αποδυναμωθεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά κι από το κομμάτι των σκληρών προεδρικών της Κίνησης Μελών που φαίνεται να εκφράζουν την προσδοκία ότι η καταφανής ενίσχυσή τους στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, θα αποτυπωθεί και στις αλλαγές, και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Γραμματέα.

Η Ομπρέλα, από την πλευρά, της στις «ενδοτασικές» συσκέψεις που έχει πραγματοποιήσει, έχει αποφασίσει να κινηθεί κατά περίπτωση όσον αφορά τον Γραμματέα, δηλαδή στην περίπτωση Τζανακόπουλου η γραμμή είναι λευκό/αποχή, ενώ σε περίπτωση προσώπου από την Κίνηση Μελών αναμένεται να καταψηφίσει και ενδεχομένως να «κατεβάσει» δική της υποψηφιότητα. Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις, θα εξαρτηθεί και από το πρόσωπο αν θα στηρίξει ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές είναι στην ευχέρεια του προέδρου ο οποίος άλλωστε είναι πολλαπλώς ενισχυμένος μετά την κάλπη στην οποία προσήλθαν 150 χιλιάδες κόσμου, εκ των οποίων οι 110.000 εγγράφηκαν την μέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος, από όλες τις πλευρές, μεταξύ άλλων προκειμένου να υπογραμμίσει το μήνυμα ότι ο διευρυμένος πλέον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει μια νέα αρχή, αφήνοντας πίσω ότι τον τραυμάτισε, κάτι που αναμένεται να τονίσει και στην εισηγητική ομιλία του το πρωί της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αρχίζει η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τα 600 ευρώ

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς

«This Is Athens City Festival»: «Αναστατώνει» την πόλη για ακόμα 4 ημέρες το 1ο Φεστιβάλ της Αθήνας (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32