search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:12
MENU CLOSE

Περσικός κόλπος: Κορυφώνεται η αγωνία για τα πληρώματα των ελληνόκτητων τάνκερ – Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ

28.05.2022 08:46
delta poseidwn

Κορυφώνεται η αγωνία για τα πληρώματα των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων, που έχουν καταληφθεί από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Το Delta Poseidon και το Prudent Warrior βρίσκονται στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης μετά την καταδρομική επιχείρηση της Παρασκευής.

Το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο έγινε γνωστό μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», γνωστοποίησαν χωρίς να αναφέρονται στο είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Τα δύο πλοία, Delta Poseidon και Warrior, βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο, όταν καταλήφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ Έλληνες και ένας Κύπριος.

Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι. Με τον ίδιο τρόπο έγινε και η απόβαση επτά ενόπλων και στο πλοίο Prudent Warrior.

ΠΝΟ: Να αφεθούν άμεσα όλοι οι ναυτικοί ελεύθεροι

Στο μεταξύ, κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων απευθύνει η ΠΝΟ.

«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο», τονίζει.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής εφικτή καμία επικοινωνία με τα δύο πλοία.

«Βλέπουν» αντίποινα

Το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήρθε ως «απάντηση» στην κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.

Στην οργισμένη αντίδρασή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο».

Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι το συμβάν επισκιάζει το διμερές πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν, αλλά και τη σχέση ΕΕ-Ιράν, σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Γιατί φοβούνται περισσότερο την Κίνα και όχι τη Ρωσία

Γερμανία: Plan B με επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Παραλήρημα Τραμπ μετά μακελειό στο Τέξας: «Η ύπαρξη του κακού στην κοινωνία μας δεν είναι λόγος για να αφοπλιστούν οι νομοταγείς πολίτες» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30