search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:56
MENU CLOSE

Συγκλονιστικός Μάθιου Μακόναχι για το μακελειό στο Τέξας: «Να ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στον καθρέφτη» (Video)

08.06.2022 11:47
matthew_mcConaughey_new

Ο Μάθιου Μακόναχι οπλοφορεί. Αλλά δείχνει πως εκτός από μεγάλος σταρ είναι και άνθρωπος με κοινωνική υπευθυνότητα.

Γι’ αυτό έχει προκαλέσει εντύπωση η ομιλία του στον Λευκό Οίκο για την ανάγκη μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή για να μην πληρώσουν κι άλλοι αθώοι άνθρωποι με την ζωή τους την ασυδοσία που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Η έντονα φορτισμένη ομιλία του Μακόναχι έγινε με αφορμή την σφαγή στο Ουβάλντε του Τέξας, τον περασμένο μήνα, όταν δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 19 μαθητές και δύο δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο Robb, σε μία από τις πιο φριχτές επιθέσεις σε σχολική μονάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μακόναχι εκτός από την κοινωνική υπευθυνότητα είχε κι άλλο ένα κίνητρο για να αναλάβει πρωτοβουλία για την οπλοκατοχή. Έχει γεννηθεί στο Ουβάλντε, την πόλη που έχει βυθιστεί στο πένθος.

Μετά βίας συγκράτησε τα δάκρυά του, καθώς μιλούσε για την σφαγή στο σχολείο και κρατούσε φωτογραφίες των παιδιών που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Αναφερόταν στους γονείς των παιδιών, στα ρουχαλάκια που φορούσαν στο σχολείο εκείνη την μέρα, έλεγε για τα όνειρα που είχαν, για το ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν… Μα το νήμα της ζωής των παιδιών κόπηκε ξαφνικά, χωρίς κανένα λόγο. Όλοι τον άκουγαν άφωνοι. Δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος στην αίθουσα συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου όταν μιλούσε ο Μάθιου Μακόναχι.

Ήταν μια ομιλία διάρκειας 22 λεπτών που έγινε μέσα σε νεκρική ησυχία.

Κρατούσε τη φωτογραφία κάθε παιδιού, έλεγε ποιο ήταν, τι ονειρευόταν, τι φορούσε… Κάποια στιγμή δεν άντεξε, έσφιξε την γροθιά…

Οι γονείς των παιδιών μου είπαν πως «θέλουν να μην πεθάνουν και τα όνειρα των μικρών… να πετύχουν κάτι, ακόμα και τώρα που έχουν φύγει», είπε ο Μακόναχι. Με όσους μίλησα, «με τις οικογένειες των νεκρών, τις μητέρες, τους πατέρες, τους αστυνομικούς στο Τέξας, με κυνηγούς, με ανθρώπους που έχουν όπλα αλλά είναι υπεύθυνοι πολίτες… όλοι είπαν ότι θέλουν νομοθεσία για υπεύθυνη οπλοκατοχή, που δεν θα διευκολύνει τον κάθε κακό να παίρνει στα χέρια του ένα αναθεματισμένο όπλο», πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Ο Μάθιου Μακόναχι παραδέχτηκε πως η νομοθεσία δεν θα σταματήσει τις μαζικές δολοφονίες, αλλά τόνισε ότι μπορούν να γίνουν κάποια βήματα ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, τόσο συχνά.

«Είναι (η νομοθεσία) η λύση για όλα; Όχι, αλλά οι άνθρωποι πονούν. Οι κακοί δεν μπορούν να παίρνουν στα χέρια τους τα αναθεματισμένα όπλα», είπε ο Μακόναχι, προσθέτοντας ότι το συνταγματικό δικαίωμα που επιτρέπει την οπλοκατοχή πρέπει να συνοδεύεται από μία νομοθεσία που θα επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο όσων έχουν ή αποκτούν όπλα.

«Υπάρχουν πρακτικοί κανόνες… Δεν είναι πισωγύρισμα, αλλά ένα βήμα προς τα εμπρός για μία κοινωνία πολιτών», είπε ο Μακόναχι.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στη μητέρα του, που ήταν δασκάλα σε νηπιαγωγείο στο Ουβάλντε, ένα χιλιόμετρο από το δημοτικό σχολείο Robb, όπου έγινε η σφαγή και τόνισε ότι σε αυτή την πόλη έμαθε τις ευθύνες που συνοδεύουν την οπλοκατοχή.

«Πρέπει όλοι να ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στον καθρέφτη μας. Να πάρουμε κουράγιο και να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας αντί να είμαστε προσκολλημένοι στις κομματικές θέσεις. Αρκετά με την ανταλλαγή χτυπημάτων, αρκετά πια με την απαξίωση του άλλου. Ας βρούμε κοινό έδαφος, εκεί όπου ζούμε οι περισσότεροι Αμερικανοί, ειδικά σε αυτό το θέμα», είπε ο Μακόναχι, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικοί ηγέτες αν ζούμε μόνο για την επανεκλογή».

Η ομιλία αυτή που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση οργανώθηκε μία ημέρα μετά την ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε με τίτλο «Είναι ώρα να δράσουμε για την υπεύθυνη οπλοκατοχή», στην οποία τονίζει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον «έλεγχο» των όπλων και την «υπευθυνότητα».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σημαία πολέμου από αναλυτή στο CNN Turk – Να καταλάβουμε μερικά νησιά για να στείλουμε μήνυμα σε Ελλάδα-ΗΠΑ (Video)

Ιράν: Τουλάχιστον 10 νεκροί από εκτροχιασμό τρένου – Δεκάδες τραυματίες (photos/video)

ΗΠΑ: Άνοιξαν τρύπες στο ταβάνι των κελιών και το «έσκασαν» από τη φυλακή!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:55