search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Ουκρανία: Γιατί θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον «πόλεμο χαρακωμάτων» του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

08.06.2022 06:00
Ukraine760-new

Το χωριό Πίσκι βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ντόνετσκ και μόλις δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Κάποτε ήταν ένα πλούσιο προάστιο του Ντόνετσκ. Τώρα ένα χωριό φάντασμα. Είναι το λάθος μέρος για να βρεθεί κάποιος.

Το χωριό μέχρι τον Ιανουάριο ήταν στην πρώτη γραμμή ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Οι Ρωσόφωνοι από την μία πλευρά, οι Ουκρανοί από την άλλη. Τους χώριζε η κεντρική οδός Λένιν.

Κρυμμένοι στα χαρακώματα οι  Ρωσόφωνοι έριχναν ρουκέτες εναντίον των Ουκρανών. Οι Ουκρανοί απαντούσαν. Οκτώ χρόνια  …  Κανένας δεν κέρδιζε ούτε ένα μέτρο εδάφους. Ούτε υπήρχε οπτική επαφή ανάμεσα στους αντιμαχόμενους. Έριχναν, κι ό, τι ήθελε ας γίνει. Πολλές ρουκέτες δεν έβρισκαν στόχο. Και ποιο στόχο να έβρισκαν, αλήθεια;

Κάποιες ρουκέτες έπεφταν στα σπίτια του χωριού Πίσκι. Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν , δεν υπήρχε λόγος να περιμένουν πότε θα πέσει κάποια ρουκέτα στο σπίτι τους.

Οι αντιμαχόμενοι έμεναν στα χαρακώματα. Ρίχνοντας ο ένας στον άλλον, γιατί απλά βρέθηκαν στα χαρακώματα.

Τον Φεβρουάριο εισέβαλαν οι Ρώσοι. Το χωριό Πίσκι ήταν απλά ένα πέρασμα για τις ρωσικές δυνάμεις. Η γραμμή άμυνας των Ουκρανών έσπασε γρήγορα. Τώρα πλέον οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν το 90% του Ντονμπάς. Το χωριό Πίσκι δεν έχει καμία σημασία για κανέναν. Έτσι κι αλλιώς είναι χωριό φάντασμα.

Όμως τα χαρακώματα είναι εκεί. Ανοίχτηκαν κι άλλα στην ανατολική Ουκρανία. Το BBC γράφει πως σε πολλά σημεία της πρώτης γραμμής ο ρυθμός θυμίζει τον πόλεμο χαρακωμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Σε κάποιες περιοχές οι Ουκρανοί αρκούνται να κρατούν τις θέσεις τους και οι Ρώσοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον να προωθήσουν τις δυνάμεις τους. Αλλού οι Ρώσοι δείχνουν ικανοποιημένοι από τα κέρδη τους και απλά εδραιώνουν τις θέσεις τους εκεί που βρίσκονται.

Ο Τζάστιν Κραμπ, διευθυντής της εταιρίας παροχής συμβουλών ασφάλειας Sibylline, λέει στο BBC ότι ο πόλεμος διεξάγεται πλέον σε «μικρο-επίπεδο», με την Ρωσία να είναι τώρα «τυχερή που καταλαμβάνει ένα χωράφι κάθε 24 ώρες». Κι αυτό γιατί οι Ουκρανοί δείχνουν αποτελεσματικοί στην κατά μέτωπο σύγκρουση στο ανοιχτό πεδίο.

Ο Κραμπ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, διακρίνει ότι η Ρωσία έχει αυτή την στιγμή τον πρώτο λόγο, καθώς μετά το Σεβεροντόνετσκ οι δυνάμεις της μπορούν να ελέγξουν το υπόλοιπο ανατολικό Ντονμπάς και το Κρεμλίνο να ανακοινώσει «κάποιου είδους νίκη». Στη συνέχεια οι Ρώσοι ενδέχεται να στραφούν στη Ζαπορίζια, στο Χάρκοβο και την Οδησσό.

Αλλά οι  κινήσεις των Ρώσων γίνονται πλέον βήμα – βήμα, ενώ και οι Ουκρανοί από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να ελπίζουν σε εντυπωσιακή αλλαγή των δεδομένων μόνο και μόνο επειδή η Δύση τους στέλνει προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

Η παγίωση αυτής της κατάστασης  οδηγήσει  στη δημιουργία ενός μετώπου χαρακωμάτων, που θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Photo: PA Media

Έτσι προκύπτουν δύο ερωτήματα:

-πόσο καιρό ακόμα οι δυτικές χώρες θα μπορούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά και

-από την άλλη, η Ρωσία πόσο ικανή είναι «να κρατήσει την πρώτη γραμμή εκεί που είναι τώρα», με δεδομένο ότι η Ουκρανία δύσκολα θα δεχτεί μία εκεχειρία που θα συνοδεύεται από την απώλεια τουλάχιστον του 20% των εδαφών της

Κι έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο, όπως εκτιμά ο Τζάστιν Κραμπ,  ο πόλεμος στην Ουκρανία να καταλήξει «στην καλύτερη περίπτωση σε μία παγωμένη σύρραξη».

Διαβάστε επίσης:

Διήμερη επίσκεψη Μαδούρο στην Τουρκία

Πώς η Ισπανία θα περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων – Πρόστιμα σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ αν πετούν προϊόντα

Άμπερ Χερντ: Η έπαυλη-«παλάτι» που έμενε κατά τη διάρκεια της δίκης – Πλήρωνε 22.500 δολ. τον μήνα! (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47