search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 04:53
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρά μηνύματα Τσίπρα: «Προεδρικοί είναι όλοι» -Ξεκάθαρη ρητορική για «αυτοκατάργηση» των τάσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2233
8/6/2022
09.06.2022 06:00
syriza

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έδωσε ξεκάθαρο στίγμα για την επόμενη μέρα στο κόμμα με τις επιλογές του για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, με τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και με τη στελέχωση του Εκτελεστικού Γραφείου, δεν έμεινε όμως εκεί. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Τρέμη και το newsbomb.gr τα πυρά κατά των τάσεων συνεχίστηκαν με πιο ξεκάθαρη ρητορική και με τα σκάγια να παίρνουν κυρίως τους «προεδρικούς». Η τάση της εσωκομματικής πλειοψηφίας ουσιαστικά βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου μετά τις εσωκομματικές εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τα χαρτιά του στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κανείς δεν θα μιλά εξ ονόματός του, ούτε θα στήνει μηχανισμούς στο όνομα του προέδρου.

Στόχος ουσιαστικά του Αλέξη Τσίπρα είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιογένειας στο εσωτερικό του κόμματος και του περιορισμού της πολυφωνίας προς τα έξω, να μη μοιάζει το κόμμα με «Βαβέλ» δηλαδή όπως έχει επισημανθεί ή κατηγορηθεί κατά καιρούς από φίλους και εχθρούς. Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του σε μεγάλο μαζικό κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μπορεί να απευθύνεται στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο χωρίς να θολώνει το μήνυμά του. Μεγαλύτερη ομοιογένεια και στράτευση στον κοινό στόχο, της ανατροπής του πολιτικού αντιπάλου, σημαίνει παραπέρα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και λιγότερες αφορμές για εσωστρέφεια και εσωκομματικούς καβγάδες, φανερούς ή υπόγειους και παρασκηνιακούς.

Κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα φάνηκε πως είναι η αποδυνάμωση και απονεύρωση των τάσεων, για τις οποίες ο ίδιος άφησε να εννοηθεί (στην Κεντρική Επιτροπή της 29ης Μαΐου) πως λειτουργούν περισσότερο ως σκληροί μηχανισμοί παρά ως ρεύματα ιδεών. Με την ισχύ που του έδωσε το συνέδριο και κυρίως η εκλογή από τη βάση, με την εγγραφή 110.000 μελών μόνο σε μια μέρα προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο και τη συνολική προσέλευση 152.000 μελών στη διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στα βήματα που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του και περιλάμβαναν και τον παραπάνω στόχο:

Όρισε γραμματέα γυναίκα (τη Ράνια Σβίγκου) από την εσωκομματική μειοψηφία, από τη νέα γενιά στελεχών, με διαπιστευτήρια εργατικότητας και σύνθεσης και μη εμπλοκής σε ίντριγκες του παρασκηνίου. Δεν έβαλε στέλεχος ούτε από την Κίνηση Μελών, που ενισχύθηκε στους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής και μάλιστα πίεζε να αποτυπωθεί και να επιβραβευθεί αυτή η ενίσχυση – κάποιοι χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η τάση αξίωνε ένα είδος «συγκυριαρχίας» με τον Τσίπρα –, αλλά ούτε και από τους ΠΑΣΟΚοκογενείς, όπως ενδεχομένως ανέμεναν διάφοροι εντός και κυρίως εκτός του κόμματος εκτιμώντας ότι έτσι θα θελήσει να συμβολίσει τη διεύρυνση, την πολιτική μετατόπιση στο κέντρο και το άδειασμα στο λεγόμενο «3%». Στη δε θέση του αναπληρωτή γραμματέα, έβαλε πρόσωπο που δεν ανήκε στην ηγετική ομάδα της Κίνησης Μελών.

Με ανάλογο τρόπο κινήθηκε και ως προς τη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου με εξαίρεση τη Ρένα Δούρου άφησε εκτός τα ηγετικά στελέχη της Κίνησης Μελών αλλά και της Ομπρέλας και έδωσε το προβάδισμα στις γυναίκες, οι οποίες είναι 5 (Σβίγκου και Γεροβασίλη ex officio συν τις Αχτσιόγλου, Δούρου και Ξενογιαννακοπούλου που επέλεξε ο Τσίπρας) έναντι τριών ανδρών που είναι όλοι εχ officio (Τσίπρας, Βασιλειάδης, Ηλιόπουλος).

Άξιοι και «τασάρχες»

Συνεχίζοντας λοιπόν την επίθεση στις τάσεις γενικά και την τάση των προεδρικών ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξη της Πέμπτης ότι οι μεν τάσεις πρέπει «να ανασχηματιστούν» ή και «να αυτοκαταργηθούν» για «να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με έναν στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές». Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να θεωρεί ότι οι τάσεις μέχρι στιγμής υπήρξαν όχημα ανέλιξης και επικράτησης μέσα στο κόμμα με στελέχη να κερδίζουν την ισχύ τους είτε στο όνομα της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο είτε στο όνομα του προέδρου, με τον ίδιο να αντιπαραβάλλει σε όλο αυτό την «αξιοκρατία». Κοινώς, όποιος είναι άξιος και δουλεύει για την «κοινή υπόθεση» θα έχει εξέλιξη, από όπου κι αν προέρχεται είναι το σήμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι που εκτός από πεποίθηση του προέδρου έχει και στοιχεία τακτικής, αφού μπορεί να λειτουργήσει διασπαστικά στο εσωτερικό των τάσεων.

Στους άξιους πάντως ο Τσίπρας συμπεριέλαβε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας πως (παρά το ότι δεν μπήκε στο Εκτελεστικό Γραφείο) τον θεωρεί «χρήσιμο συνεργάτη» του, κάτι που μεταφράζεται και σε σήμα πως ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Διότι κατά τα λοιπά εκτιμάται ότι ένας μίνι ανασχηματισμός στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μπορεί να επέλθει προκειμένου ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος να αναλάβει κάποιον ρόλο πρώτης γραμμής.

Όσον αφορά τους «προεδρικούς» επικαλέστηκε την εκλογή του με 99% για να πει πως στην ουσία «όλοι προεδρικοί είναι»: «δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως “προεδρικοί”. Οι άλλοι τι είναι, λοιπόν;», σημείωσε με νόημα.

Τα κεφάλια μέσα

Για το ότι δεν έχουν νόημα οι διαχωρισμοί σε προεδρικούς και μη σημειώνει στέλεχος από την Ομπρέλα – «του το λέγαμε εμείς από το 2019» –, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όχι μόνο ο πρόεδρος δεν απέτρεψε το να ενισχυθούν οι προεδρικοί στη βάση αυτού του διπόλου, αλλά έδωσε και το πράσινο φως συνειδητά.

Ένα σημείο που τονίζουν από την Ομπρέλα σχολιάζοντας τις αναφορές κατά των τάσεων είναι ότι στο «διά ταύτα» ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε πιο ενισχυμένος δημοσκοπικά από όλες αυτές τις αλλαγές, και καταλήγει την επόμενη μέρα να συζητά και πάλι για τις τάσεις. Πάντως, αυτή τη στιγμή, παρά τη δυσαρέσκεια, «αντάρτικο» δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον από αυτή την πλευρά: «δώσαμε τη μάχη στο συνέδριο, το συνέδριο μίλησε, τι άλλο να κάνουμε» αναφέρει στέλεχος της τάσης.

Δυσαρέσκεια υπάρχει όμως όχι μόνο στην Ομπρέλα αλλά και στην Κίνηση Μελών, που δεν «κεφαλαιοποίησε» την ενίσχυσή της. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, εν όψει εκλογών, αυτό που μπορούν να κάνουν όλοι είναι να επικεντρωθούν στη μάχη των εκλογών καθώς το επόμενο «ξεκαθάρισμα» θα γίνει στις κάλπες.

Ερντογάν: Από την κουμπαριά με τον Καραμανλή στο «Μητσοτάκης γιοκ»

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι της ΕΕ

Άνω – κάτω η κατοικία λόγω επιστροφής του Airbnb

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15