search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:17
MENU CLOSE

Κυρανάκης: «Μια μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό» (video)

10.06.2022 13:13
kiranakis

Εκτός κυβερνητικής γραμμής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ, ο Κυρανάκης είπε αρχικά πως «αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα ότι λόγω της αύξησης των τιμών κάποιους φόρους δεν τους μειώνουμε, γιατί υπεραποδίδουν και άρα μπορούμε να στοχεύουμε σε μέτρα που στηρίζουν τους πιο αδύναμους.

Αυτό δεν ισχύει με τον ΕΦΚ στη βενζίνη, γιατί είναι ένας σταθερός φόρος που είναι ο ίδιος ανεξαρτήτως τιμής, είναι 0,70 λεπτά στο λίτρο. Άρα, αν βάλετε με τα ίδια χρήματα λιγότερα λίτρα, που λόγω της ακρίβειας βάζετε λιγότερα, το κράτος εισπράττει λιγότερα.

Άλλωστε, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνει αύξηση εσόδων σε όλους τους φόρους πλην ενός, του ΕΦΚ στη βενζίνη. Άρα, το επιχείρημα ότι οι θεσμοί δεν επιτρέπουν να μειωθεί ο φόρος στη βενζίνη επειδή θα υπάρξει απώλεια εσόδων δεν ισχύει. Τώρα υπάρχει απώλεια εσόδων, που η τιμή της βενζίνης είναι υψηλή και ο κόσμος βάζει λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα και τα έσοδα είναι πεσμένα», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «επειδή έχει μείνει ψηλά ο ΕΦΚ της βενζίνης, χάνουμε λεφτά. Η τρύπα στον προϋπολογισμό είναι 108 εκατ. ευρώ. Ένας φόρος του 0,70 του ευρώ σε χαμηλότερη τιμή βενζίνης είναι πιο άδικος, γιατί είναι μεγαλύτερο ποσοστό του προϊόντος. Δεν θα έλεγα κάτι το οποίο θα έριχνε τη χώρα έξω δημοσιονομικά, το κράτος χάνει έσοδα τα οποία θα μπορούσε να δαπανήσει σε στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας, επειδή η ακριβή βενζίνη σημαίνει λιγότερα λίτρα, άρα και λιγότερα έσοδα».

Ο Κυρανάκης έρχεται σε ευθεία ρήξη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε δηλώσει την Τετάρτη (8/6) πως «άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει; Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε επιδόματα. Σας αρέσει;».

Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ έρχονται σε αντίθεση και με αυτές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είχε πει πως «οι πλούσιοι έχουν αυτοκίνητο, άρα δεν χρειάζεται να μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα», προκαλώντας την αντίδραση του Χρήστου Σταϊκούρα.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Η νέα του θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης – Προτάθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ανδρουλάκης: «Ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να μη χάσει την εξουσία»

Μητσοτάκης στο Politico: Κάποιοι νομίζουν πως με στρατιωτική ισχύ μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06