search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:49
MENU CLOSE

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ηχηρή απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίθεση Τούρκου βουλευτή (Video)

22.06.2022 19:34
sakellaropoulou-symvoulio

Ηχηρή και άμεση απάντηση έλαβε Τούρκος βουλευτής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Τούρκος βουλευτής επιχείρησε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου να διαστρεβλώσει τόσο τη θέση της Ελλάδας όσο και αυτή της Τουρκίας σε σχέση με το δικαστήριο της Χάγης ενώ προσπάθησε να θέσει όλα τα ζητήματα που η χώρα του θεωρεί πως είναι «ανοιχτά» με την Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΟ

Ειδικότερα, ο Τούρκος βουλευτής, μετά την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιχείρησε να θέσει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών αξιώσεων, θέτοντας θέματα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας κάποια εκ των οποίων είχε θέσει εμμέσως στην ομιλία της η κυρία Σακελλαροπούλου, κυρίως ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, ο Τούρκος βουλευτής πιάστηκε αδιάβαστος καθώς αναφερόμενος στο δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν αναγνωρίζει τη νομολογία του. Η κ. Σακελλαροπούλου ανέλαβε να τον διαφωτίσει για το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ολόκληρος ο διάλογος:

Ziya Altunyaldiz (Τουρκία, Ανεξάρτητος): Εξοχοτάτη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Βύρωνας: Κατάληψη στο Δημαρχείο πριν από ομιλία του Θεοδωρικάκου – Στο στόχαστρο της ΝΔ ο δήμαρχος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα έχει πλέον αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια και την επώδυνη δεκαετία της κρίσης

Καιρός: Καύσωνας με Αφρικανική σκόνη το εκρηκτικό κοκτέιλ της Πέμπτης –  Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:46