search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:19
MENU CLOSE

Τουρκία: Η εξουδετέρωση ιρανικών σχεδίων για δολοφονίες Ισραηλινών και ο ρόλος που θέλει να παίξει η Άγκυρα

24.06.2022 06:00
cavusoglu_new

Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με πρωταγωνιστές στη σκηνή τους διπλωμάτες και στο παρασκήνιο πράκτορες και κατασκόπους, βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Τουρκίας-Ισραήλ-Ιράν.

Η επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας έγινε εν μέσω προειδοποιήσεων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία συνωμοσία του Ιράν με στόχο τη δολοφονία ή την απαγωγή Ισραηλινών τουριστών στο τουρκικό έδαφος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ ευχαρίστησε την Τουρκία γιατί συνέβαλε στην αποκάλυψη της συνωμοσίας των Ιρανών. Και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «δεν θα μείνει άπραγο» ενώ υπάρχουν τέτοιες απειλές κατά των πολιτών του από το Ιράν.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε Ιρανών με την υποψία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά Ισραηλινών ενόψει της επίσκεψη του Λαπίντ, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα  Hurriyet. Η αστυνομία κατάσχεσε δύο πιστόλια με σιγαστήρες στις έρευνες που έκανε σε σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι ύποπτοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Λαπίντ μάλιστα επισήμανε ότι δεν είναι μόνο θέμα προστασίας των Ισραηλινών πολιτών, «αλλά σαφώς και ζήτημα παραβίασης της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας από την ιρανική τρομοκρατία» και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε σίγουροι ότι η Τουρκία γνωρίζει πώς να απαντήσει στους Ιρανούς γι’αυτό το θέμα».

Ο επιτήδειος ουδέτερος

Ωστόσο οι τουρκικές αρχές δείχνουν πιο συγκρατημένες από την ισραηλινή πλευρά.  Αυτό που ενδιέφερε την Τουρκία από την πρώτη στιγμή ήταν να μην χαλάσει την εικόνα της ασφαλούς χώρας για τους ξένους τουρίστες και μάλιστα εν μέσω θέρους. Η Τουρκία «είναι ασφαλής χώρα και εξακολουθεί να καταπολεμά την τρομοκρατία», ανακοίνωσε  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος αναλυτής Σουχά Τσουμπουκσούογλου, ερμηνεύοντας την τουρκική στάση δήλωσε στο Al Jazeera  ότι «η Τουρκία προσπαθεί να μην πάρει την πλευρά κανενός σε αυτή την σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αλλά παράλληλα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιες επιχειρήσεις – όπως αυτή που υπάρχουν υποψίες ότι ετοίμαζαν οι Ιρανοί – να γίνονται στο έδαφός της».

Ο Λαπίντ επισκέφθηκε την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς οι δύο χώρες κάνουν προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων, που είχαν διαταραχθεί όταν η Τουρκία εμφανιζόταν ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τον Λαπίντ, βρέθηκε στην Άγκυρα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και όπως τόνισε ο αναλυτής Σουχά Τσουμπουκσούογλου, η σύμπτωση αυτή δείχνει πως η Τουρκία «παίζει εξισορροπητικό ρόλο» ανάμεσα στις τρεις ισχυρότερες  δυνάμεις της περιοχής, δηλαδή το Ισραήλ, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να ρίξει γέφυρες άρχισε πέρυσι, όταν επαναπροσέγγισε την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Ακολούθησαν οι τουρκικές προσπάθειες  γεφύρωσης των σχέσεων με Ισραήλ και Ιράν.

Τον περασμένο μήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ο πρώτος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία 15 χρόνια, που επισκέφθηκε το Ισραήλ.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων που προχωράει με σταθερό ρυθμό», δήλωσε ο Γκάλια Λιντενστράους, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Πρόσθεσε εξάλλου, ότι η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ έχουν μπροστά τους πολλές προκλήσεις, όπως μία πιθανή ανάφλεξη στης σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ και η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με δεδομένες μάλιστα τις καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Απειλές από Οκτάι: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους

Καλοκαίρι απεργιών στο Χίθροου με τα συνδικάτα να «δείχνουν τα δόντια» τους

Οπλοκατοχή: Ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο – Δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της Νέας Υόρκης να κυκλοφορούν οπλισμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:16