search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:52
MENU CLOSE

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

03.07.2022 18:19
ntina_Kwnsta

Η «Ντένη Μαρκορά» των «Δύο Ξένων» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο της Ντίνα Κώνστα έκανε γνωστή μέσα ανάρτηση στο Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Μόλις πληροφορήθηκα από τον πατέρα Συμεων το θλιβερό νέο που θα μας γεμίσει όλους πόνο! Η πολυαγαπημένη μας, η σπουδαία ηθοποιός, η αγωνίστρια δημοκράτισσα, η πολυτάλαντη συνάδελφος και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων κι αθόρυβη φίλη μας έφυγε από κοντά μας σήμερα στις 7 το πρωί… Ντινακι μας, που μας χάρισες τόσες σπουδαίες ερμηνειες στο Θέατρο κι ανεπαναληπτες δημιουργίες κάθε ειδους στην τηλεόραση θα μας λείψεις πολύ!!!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

«Έγινα ηθοποιός επειδή είμαι αυτοκαταστροφικό άτομο»

H σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε, στη Σάμο, στις 31 Δεκεμβρίου του 1938. Ήταν το δεύτερο κορίτσι της οικογένειας, ένα «αντιδραστικό παιδί» που δεν ήθελε να πηγαίνει στις σχολικές γιορτές, να λέει ποιήματα και να κάνει οτιδήποτε ήταν υποχρεωτικό.

Στο Δημοτικό μετακόμισε στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, με την οικογένεια της. Ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη από έφηβη. Σε συνέντευξη της είχε αποκαλύψει ότι η Χούντα την είχε περασμένη στη «μαύρη» λίστα ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τους έκλειναν τις παραστάσεις.

Αποφάσισε έτσι να γίνει δημοσιογράφος – επειδή ήταν μια δουλειά που δεν είχε ρουτίνα. Ο θείος της, ο οποίος πλήρωνε τις σπουδές της σε σχολή δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες, θεωρώντας πως «το τυχωδιοκτικό επάγγελμα της δημοσιογραφίας δεν κάνει για γυναίκες», άλλαξε γνώμη.

Η μητέρα της ήθελε η κόρη της να παντρευτεί και να δουλέψει ως τραπεζικός υπάλληλος, επάγγελμα που η ίδια θεωρούσε καταδίκη. Έτσι αποφάσισε να γίνει ηθποιός.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της που έκανε κρυφά από τους γονείς της.

«Είμαι αυτοκαταστροφικό άτομο. Με ενοχές και πάρα πολλά συμπλέγματα. Γι’ αυτό και κάνω αυτή τη δουλειά», είχε πει σε συνέντευξή της. 

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας».

Οι εκλογές, η φιλία με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και ο «εφιάλτης» του γάμου

Η Ντίνα Κώνστα ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου χάρη στη φιλία της με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Πήρε 9.000 ψήφους για μια θέση που έτσι κι αλλιώς πήγαινε στον αρχηγό του κόμματος. Ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2004 αλλά και το 1999 στις ευρωεκλογές.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση. «Το κέρδος για μένα είναι ότι έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά. Τα έβλεπα όλα αυτά ως εφιάλτη. Τους έβλεπα να παντρεύονται κι έλεγα “πού πάτε;”. Ευτυχώς, τώρα δουλεύουν οι γυναίκες. Παλιά, ήξερα πάρα πολλές γυναίκες που ήθελαν να χωρίσουν, αλλά δεν μπορούσαν, γιατί ήταν πάμφτωχες και αναγκάζονταν να ζουν δυστυχισμένες ζωές», είχε δηλώσει σε συνέντευξή στη στη Lifo.

Την χειροκροτούσαν όρθιοι ως Σωτηρία Μπέλλου

Από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» αφιερωμένη στη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου.

Ο ρόλος της είχε φανεί ρίσκο και το σκέφτηκε, όπως είχε αποκαλύψει να τον δεχτεί. Η ερμηνεία της ήταν συγκλονιστική. Οι θεατές την χειροκρότησαν όρθιοι.

Πριν λίγους μήνες έγινε γνωστό πως έπασχε από άνοια και πως βρισκόταν σε ίδρυμα για ηλικιωμένους στην Αθήνα.

Σία Αναγνωστοπούλου: Την αποχαιρετούμε με βαθιά υπόκλιση

«Στο βλέμμα της Ντίνας Κώνστα, στις στιγμές που ταυτίστηκαν με την καλλιτεχνική της πορεία, κρυβόταν η γοητεία και η αντισυμβατικότητα αυτής της σπουδαίας ηθοποιού. Η Ντίνα Κώνστα ήταν πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί».

»Ήταν οι διαχρονικές ηρωίδες του κλασσικού ρεπερτορίου που ενσάρκωσε, ήταν οι καλτ κωμικοί τηλεοπτικοί της ρόλοι- σπουδαίοι ρόλοι- που την σύστησαν στο πλατύ κοινό. Ήταν οι συνεργασίες της με το Εθνικό, ήταν οι συναντήσεις της στο “Βυζάντιο” με τον Τσαρούχη και όλα εκείνα τα ιερά τέρατα των γραμμάτων και της τέχνης , ήταν η φοίτηση της στη σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη με δασκάλα την Αρώνη, ήταν η πολιτική της δράση, η αριστερή οικογενειακή πολιτική της καταγωγή, ήταν η γεμάτη εμπειρίες ζωή της. Ήταν η “Φαύστα” του Μποστ», ανέφερε σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Σήμερα η Ντίνα Κώνστα μας αποχαιρέτησε, μπήκε και αυτή στο μεγάλο βιβλίο των απωλειών που μας σημάδεψαν το τελευταίο διάστημα. Την αποχαιρετούμε με βαθιά υπόκλιση», σημειώνει στη δήλωσή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια της Ντίνας Κώνστα

«Αποχαιρετώ με θλίψη τη Ντίνα Κώνστα, την ηθοποιό, την αγωνίστρια, την υποψήφια με τον Συνασπισμό της Αριστεράς», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter για την απώλεια της Ντίνας Κώνστα.

«”Έφυγε”, αλλά έζησε όπως ήθελε να ζήσει. Και θα μείνει για πάντα πλάι μας μέσα από τους ρόλους που μας σημάδεψαν», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό την πολυτάλαντη ηθοποιό

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό την πολυτάλαντη ηθοποιό Ντίνα Κώνστα, στης οποίας τη ματιά, τη χαρακτηριστική φωνή και το ταλέντο συναντήθηκαν η ‘Φαύστα’ του Μποστ, ηρωίδες του κλασικού θεάτρου, σπουδαίοι ρόλοι του ελληνικού ρεπερτορίου, η ‘Γιολάντα’ από το ‘Δις εξαμαρτείν’ και η ‘Ντένη Μαρκορά’ από τους ‘Δύο Ξένους’, που την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό, και η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας που αφορούσε στη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου».

«Γεννημένη το 1938 στη Σάμο, η Ντίνα Κώνστα, με αριστερές οικογενειακές καταβολές, πολιτικοποιημένη από νεαρή ηλικία, με δύσκολα παιδικά και νεανικά βιώματα, απέστρεψε το βλέμμα της από την συμβατική καθημερινότητα που απομυζούσε τον χυμό της ψυχής, ιδιαίτερα των γυναικών, και στράφηκε προς το θέατρο, σπουδάζοντας κρυφά από την οικογένειά της στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, με δασκάλα την Μαίρη Αρώνη.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς, μεταξύ αυτών, Μποστ, Γ. Εμιρζά, Μ. Κατράκη, Κ. Μουσούρη, Γ. Μιχαηλίδη. Δούλεψε επτά χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και παράλληλα άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση.

«Ήθελα να είμαι ελεύθερη και να κάνω αυτά που έκανα. Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές αλλά και πολύ σπουδαίες. Τι μετράει; Οι σπουδαίες στιγμές’ δήλωσε η ίδια κάνοντας απολογισμό της πορείας της», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους της.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε τροχαίο

Αχαΐας: Ανεξέλεγκτη η φωτιά κατευθύνεται προς Ηλεία – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Βάλμη (Video)

Μετρό: Τηλεφώνημα για βόμβα στον σταθμό «Μοναστηράκι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:52