search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:16
MENU CLOSE

Βρετανία: Συνεχίζεται η… χιονοστιβάδα παραιτήσεων – Έντονες πιέσεις στον Τζόνσον για να αποχωρήσει

07.07.2022 11:24
boris_johnson_new

«Και συνεχίζουν να έρχονται». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο η Sun περιγράφει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου «συνεχίζουν να έρχονται» παραιτήσεις υπουργών. Ακόμα επτά παραιτήθηκαν σήμερα. Την ίδια ώρα που το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύει πως «πρέπει να βάψουν τα χέρια τους με αίμα» για να υποχρεώσουν τον Τζόνσον σε παραίτηση!

Πάντως περισσότεροι από 50 βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος έχουν πει δημοσίως ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. O Μπόρις Τζόνσον δίνει αγώνα για την πολιτική επιβίωσή του, γράφει ο Guardian.

Στον χορό των παραιτηθέντων στελεχών της κυβέρνησης προστέθηκαν ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, λέγοντας χθες το βράδυ: «Δεν μπορώ να θυσιάσω την προσωπική μου ακεραιότητα για να υπερασπιστώ τα πράγματα όπως είναι τώρα».

Ακολούθησαν ο ι παραιτήσεις της βοηθού υπουργού Οικονομίας, Έλεν Γουάτιλι, του υπουργού Ασφάλειας, Ντάμιαν Χιντς -ο οποίος είπε ότι «πρέπει να έχουμε αλλαγή ηγεσίας»-, του υπουργού Επιστημών και Καινοτομίας, Τζορτζ Φρίμαν -ο οποίος έφυγε λέγοντας «φτάνει πια»- του υπουργού Υγείας,  Εντ Άργκαρ και του υπουργού Συντάξεων, Γκάι Όπερμαν. Ακολούθησε ο Κρις Φίλιπ, πιστός του Τζόνσον, που παραιτήθηκε από το υπουργείο Τεχνολογίας.

Ο τελευταίος υπουργός που παραιτήθηκε είναι ο Τζέιμς Κάρτλιτζ, υπουργός Δικαιοσύνης, που είπε ότι «είναι πλέον σαφές πως δεν μπορώ να συνεχίσω» κι έκλεισε την πόρτα. Συνολικά από την κυβέρνηση Τζόνσον έχουν παραιτηθεί μέχρι τώρα 53 υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και ανώτατα στελέχη υπουργείων και υπηρεσιών.

«Πρέπει να τα έχει χάσει»…

«Αν το κόμμα θέλει  να ανατρέψει τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές, πρέπει να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ένας βουλευτής όμως απάντησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να τα έχει χάσει»

Τη λύση στον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να δώσει η πανίσχυρη επιτροπή 1922, η οποία μπορεί να αλλάξει τους εσωκομματικούς κανόνες για την  υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας κατά του Τζόνσον από το ίδιο το κόμμα του. Αν και κέρδισε -δια πυρός και σιδήρου- προ ημερών την πρόταση δυσπιστίας, τα μέλη της επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για να ανοίξου το δρόμο για νέα αμφισβήτηση της ηγεσίας Τζόνσον από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Συνεργάτες του συντάσσουν επιστολή παραίτησης

Όμως ο Τζόνσον δείχνει να γαντζώνεται με κάθε τρόπο στον πρωθυπουργικό θώκο, απειλώντας ακόμα και με πρόωρες εκλογές, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουν οι συντηρητικοί. Εντούτοις φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα και στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και όπως γράφει ο αναλυτής του skynews, Σαμ Κόουτς, συντάσσεται ήδη μία δήλωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν ενδείξεις ρήγματος ακόμα και μέσα στον Αριθμό 10. Μία πηγή λέει ότι κάποιοι στη Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζουν δήλωση παραίτησης, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο πρωθυπουργός θα την διαβάσει και άλλες πηγές λένε πως ασκούνται πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε ο αναλυτής του skynews.

«Είναι σα να πυρπολεί το κάστρο πριν το εγκαταλείψει», σχολίασε ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

«Τα έχασε. Κάνει σαν τον Καλιγούλα, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που είχε απειλήσει ότι θα έκανε μία σύγκλητο αποτελούμενη από άλογα», είπε ένας άλλος βουλευτής.

Ανοίγει ο χορός των υποψηφίων διαδόχων του Τζόνσον

Έκκληση στον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει την παραίτησή του απηύθηνε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, λέγοντας στο bbc ότι είναι καλύτερα να φύγει σήμερα για να αρχίσει «μία συντεταγμένη διαδικασία» ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η παραίτηση Τζόνσον είναι «αναπόφευκτη» μέσα στα προσεχή 24ωρα.

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, σχολίασε στο skynews ότι «δεν έχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση. Δεν έχουμε έναν λειτουργικό πρωθυπουργό» και πρόσθεσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι κάποιος που νομίζει ότι οι κανόνες δεν τον αφορούν… αυτό που βλέπουμε είναι ένα άτομο που δοκιμάζει τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές».

Καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις στον Τζόνσον για να παραιτηθεί, ανοίγει και ο χορός των επίδοξων διαδόχων του. Η Σουέλα Μπρέιβμαν, πρώην πολιτική προϊσταμένη της Γενικής Εισαγγελείας, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις.

Στο σχόλιο ότι δεν έχει αρκετή εμπειρία, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει σε θέσεις κλειδιά και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει το κόμμα στο εκλογικό Σώμα, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν στο Brexit.

Και ο λόρδος Φροστ, πρώην υπουργός Brexit, εξέφρασε την άποψη ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, για όσο διάστημα διαρκέσει η εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη του διαδόχου του στη ηγεσία των Τόρις.

Κατά την εκτίμηση των Times ο Τζόνσον «πέρασε το σημείο που δεν έχει επιστροφή» μετά  τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησής του.

Διαβάστε επίσης:

Αστεροειδής με μέγεθος λεωφορείου πέρασε ξυστά από τη Γη – Οι αστρονόμοι τον πήραν χαμπάρι μόλις πριν από 3 μέρες

NASA: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το μικρό σκάφος που κατευθύνεται στη Σελήνη

Ριζοσπαστικοποίηση μέσω… παραμυθιών – Τι λέει η ιστορία με τον «κακό λύκο» στο Χονγκ Κονγκ (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24