search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:45
MENU CLOSE

Η «μάχη του Μπάτμαν» θα κριθεί στα δικαστήρια (Photos/Video)

08.07.2022 06:00
batman_new

Άρχισε σαν μια φάρσα που επιχείρησαν να διοργανώσουν τέσσερα άτομα μέσω του Facebook, με θέμα «Η πραγματική μάχη του Μπάτμαν στο Χελουάν», αλλά η ιστορία καταλήγει στα δικαστήρια.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν από τις αιγυπτιακές αρχές, κατηγορούνται ότι «σχεδίαζαν μία διαδήλωση» και ότι «θα χρησιμοποιούσαν τις αντιδράσεις για να κερδοσκοπήσουν».

Όλα άρχισαν όταν δύο χρήστες του Facebook διαφώνησαν αστειευόμενοι για το κατά πόσο ήταν οι μασκοφόροι εκδικητές. Ένας τρίτος χρήστης μπήκε στο παιχνίδι που στηνόταν προτείνοντας να ντυθούν με κοστούμια του Μπάτμαν και να «δώσουν μάχη» στην περιοχή Χελουάν του Καΐρου, το βράδυ της 13ης Αυγούστου, για να λύσουν τις διαφορές τους.

«Όποιος μείνει ζωντανός θα είναι ο πραγματικός Μπάτμαν», έγραφαν στην σελίδα που δημιούργησαν στο Facebook οι διαχειριστές.

Η ανάρτηση της πρόσκλησης ενέπνευσε κι άλλους χρήστες που δημιούργησαν διάφορα memes, βίντεο και αστεία, προσελκύοντας θετικές αντιδράσεις από πολλούς διάσημους Αιγύπτιους.

Ωστόσο, μόλις άρχισε να παίρνει διαστάσεις το θέμα, τα τηλεοπτικά κανάλια που είναι πιστά στον πρόεδρο Αμπντούλ Φάταχ αλ Σίσι άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η «μάχη του Μπάτμαν» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια με στόχο τη διατάραξη της έννομης τάξης. Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν από αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και διοχετεύθηκαν στα κανάλια.

«Λευτεριά στον Dark Knight» έγραψε ένας χρήστης του Twitter, μετά τις συλλήψεις των τεσσάρων. «Τώρα ποτέ δεν θα μάθεις», έγραψε με νόημα ένας άλλος.

Η πολύ γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Λαμίς αλ-Χαντίντι συνέδεσε την ημερομηνία διοργάνωσης της «μάχης του Μπάτμαν» με την ένατη επέτειο της αιματηρής καταστολής των επεισοδίων μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου, στις 14 Αυγούστου του 2013.

Η Χαντίντι προειδοποίησε τους θεατές του ότι «δεν πρέπει να παίρνουν αψήφιστα αυτά τα πράγματα», παρότι παραδέχτηκε πως όλα άρχισαν από μια φάρσα.

Κάλεσε επίσης του διοργανωτές να ζητήσουν άδεια από τις αρχές για την «μάχη του Μπάτμαν», ακολουθώντας ό, τι προβλέπει ο νόμος. Στην Αίγυπτο απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων αν δεν υπάρχει άδεια από τις αρχές.

Οι πλατφόρμες των social media θεωρούνται από πολλούς στην Αίγυπτο ως ο τελευταίος «ασφαλής χώρος» για τους επικριτές του καθεστώτος του προέδρου αλ-Σίσι. Ωστόσο αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού στο υπουργείο Εσωτερικών έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα που παρακολουθεί τα social media σε 24ωρη βάση.

Η σύλληψη των διοργανωτών «της πραγματικής μάχης του Μπάτμαν» έγινε τέσσερις μήνες πριν η Αίγυπτος φιλοξενήσει την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ.

Οι οικολόγοι ακτιβιστές φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις που θα διοργανωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποιεί τη Δύση ο Πούτιν: Δεν αρχίσαμε καν

Γαλλία: Πακέτο 25 δισ. για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ένοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ – Κίνας: Προσπάθεια να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας, παρά το χάσμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:44