search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:40
MENU CLOSE

Βρετανία: Εκνευρισμός στη SAS από τις αποκαλύψεις του BBC για «τάγματα θανάτου» (Photos/Video)

13.07.2022 19:23
Vretania- sas- Afganistan- new

Ενόχλησε η αποκαλυπτική έρευνα της εκπομπής Panorama του BBC, που αναφερόταν στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από μέλη της επίλεκτης βρετανικής ομάδας SAS στο Αφγανιστάν και οι βετεράνοι του στρατού εμφανώς εκνευρισμένοι επικρίνουν τον ειδησεογραφικό οργανισμό, ισχυριζόμενοι ότι στηρίχτηκε σε «φήμες» και εικόνες που κατεγράφησαν από άνδρες των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, μία ομάδα επίλεκτων ευθύνεται για 54 δολοφονίες στο Αφγανιστάν σε διάστημα έξι μηνών το 2010-2011. Στο πλαίσιο της έρευνας δόθηκε στη δημοσιότητα ένα φρικιαστικό βίντεο, όπου φαίνεται ένας Αυστραλός, μέλος της ομάδας SAS να εκτελεί εν ψυχρώ άοπλο Αφγανό, μέσα σε ένα χωράφι.

Ο πρώην λοχίας της SAS, Κρις Ράιαν επέκρινε την αποκάλυψη αυτού του βίντεο από το BBC, λέγοντας ότι ο ειδησεογραφικός οργανισμός «πέφτει και πάλι χαμηλά, καθώς χρησιμοποιεί εικόνες από την Αυστραλιανή SAS για να στοιχειοθετήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς για την Βρετανική SAS».

«Αφαιρέστε τις εικόνες/φήμες και θα πρόκειται μόνο για μία ερμηνεία/άποψη του ρεπόρτερ στην καλύτερη περίπτωση», υποστήριξε ο πρώην λοχίας της SAS, αποφεύγοντας ωστόσο οποιοδήποτε σχόλιο για την ουσία, που δεν είναι άλλη παρά οι εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων από τους επίλεκτους της SAS- είτε πρόκειται για την βρετανική, είτε για την αυστραλιανή ομάδα.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Κρίστοφερ Τζον Πάρι προειδοποίησε από την πλευρά του ότι υπάρχει κίνδυνος να κριθούν «ένοχοι λόγω διασύνδεσης» και οι Βρετανοί στρατιώτες της SAS.

Η αυστραλιανή ομάδα SAS, που έχει διαφορετική διοίκηση από την αντίστοιχη βρετανική, εμπλέκεται σε μεγάλο σκάνδαλο στην Αυστραλία, καθώς μέλη της κατηγορούνται για δολοφονίες αμάχων, στο πλαίσιο σκληραγώγησης νέων στρατιωτών.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο «Αποκαλύπτονται οι ομάδες θανάτου SAS: Ένα βρετανικό έγκλημα πολέμου;», γίνεται έρευνα και για την εμπλοκή Βρετανών στρατιωτών της SAS σε ανάλογα εγκλήματα με αυτά που φέρονται να έχουν διαπράξει οι Αυστραλοί.

Πρώην μέλη της επίλεκτης ομάδας, που μίλησαν στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας και εκτός κάμερας, υποστήριξαν ότι και Βρετανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε «εγκλήματα πολέμου», μεταξύ των οποίων οι δολοφονίες άοπλων αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με το BBC υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Σερ Μαρκ Κάρλιτον-Σμιθ, δεν έκανε αναφορά για τις δολοφονίες και δεν αποκάλυψε σχετικά στοιχεία στην στρατιωτική αστυνομία, όπως ήταν υποχρεωμένος.

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας κατηγόρησε το BBC ότι θέτει σε κίνδυνο στρατιώτες πρώτης γραμμής των βρετανικών δυνάμεων, στηριζόμενο σε «υποκειμενικές αναφορές».

Παρά τα πυρά κατά του BBC, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ζητά όσοι έχουν υλικό ή στοιχεία να τα προσκομίσουν στην στρατιωτική αστυνομία για να ανοίξει έρευνα. Η ανακοίνωση αυτή προφανώς δεν συνάδει με τις κατηγορίες κατά του BBC ότι στηρίχτηκε σε «υποκειμενικές αναφορές» και το υπουργείο Άμυνας δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Κρίστοφερ Τζον Πάρι δήλωσε στην εκπομπή Newsnight ότι «οι σοβαρές κατηγορίες» που βγήκαν στον αέρα «πρέπει να διερευνηθούν εάν υπάρξουν νέα στοιχεία». Ωστόσο έσπευσε να υπερασπιστεί την SAS, λέγοντας ότι τα μέλη της «έχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο χωρίς να υπάρχει λόγος».

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Panorama οι μονάδες της SAS είχαν ως αποστολή να εντοπίζουν τους αρχηγούς των Ταλιμπάν και τα δίκτυα των βομβιστών, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι λειτουργούσαν σαν «τάγματα θανάτου».

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη της SAS ευθύνονται για πολλές εκτελέσεις αιχμαλώτων. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι βρετανοί επίλεκτοι ακολουθούσαν την ίδια τακτική: εντόπιζαν υπόπτους, τους άφηναν να φύγουν και να μπουν σε κτίρια για να βοηθήσουν στις έρευνες και στη συνέχεια τους εκτελούσαν με πρόσχημα ότι «επιχείρησαν να πιάσουν ένα όπλο». Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για εκτελέσεις αιχμαλώτων που είχαν δεμένα τα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε  την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 – «Κανένα σχόλιο» από την Γερμανία

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ ομολογεί ότι «βοήθησε στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων» σε άλλες χώρες (Videos)

Έκθεση Κομισιόν για την Ελλάδα: Ανησυχία για τις τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών – Έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:37