search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:12
MENU CLOSE

Συντριβή αεροσκάφους: Αποκλεισμένο το σημείο – Ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας στην περιοχή

17.07.2022 10:30
antonov1

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Αρχές στη γεωργική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου Καβάλας όπου συνετρίβη το Antonov το οποίο μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών.

O Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Αθήνα με Σινούκ. Ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελείται από 14 άτομα, θα ελέγξει την περιοχή που έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων, μετά τις αναφορές των Πυροσβεστών για υψηλό πυροθερμικό φορτίο.

Στο μεταξύ, η ευρύτερη περιοχή παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό, αφού δεν τροφοδοτούνται τα αντλιοστάσια και μέχρι να αποδειχτεί ότι η περιοχή είναι ασφαλής τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Κατέπεσε φλεγόμενο

Το Antonov, το οποίο ανήκε στην εταιρία Meridian, είχε απογειωθεί χθες το απόγευμα από την πόλη Νις της Σερβίας, με προορισμό την Ιορδανία. Παρουσίασε μηχανική βλάβη στο FIR Αθηνών και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, ο πιλότος ενημέρωσε το κέντρο ελέγχου πως θα επιχειρήσει να το προσγειώσει στην Καβάλα. Έστριψε για να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο και να βρει τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στις 22:48 ο πιλότος του Antonov εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Χρυσούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά, ενώ η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Στο μοιραίο Antonov επέβαιναν 8 μέλη του πληρώματος.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, ενώ ακούγονταν αλυσιδωτές εκρήξεις για περίπου 1-1:30 ώρα μετά τη συντριβή του.

Μήνυμα από το 112

Με δεδομένο ότι το Antonov12 μετέφερε «επικίνδυνο υλικό», διασώστες, πυροσβέστες, αλλά και δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φορέσουν μάσκες λόγω της έντονης δυσοσμίας, αλλά και να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας από το χώρο του συμβάντος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, καθώς εκτός από τις φλόγες, οι συνεχείς εκρήξεις και η έντονη δυσοσμία βάρυναν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της περιοχής αποφασίστηκε η αποστολή μηνύματος 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους των δύο οικισμών, ώστε να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα, αλλά και τα κλιματιστικά, για να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή ήταν η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.

Νωρίτερα χθες, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το Αντόνοφ. Όπως έγινε γνωστό, δύο πυροσβέστες οι οποίοι προσέγγισαν την περιοχή κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο παρέμενε σε επιφυλακή, μαζί με τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα

Ρέθυμνο: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Παραμένουν σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Πανελλήνιες 2022: Μέχρι την Δευτέρα η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31