search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:25
MENU CLOSE

Το «λιβάδι των ονείρων» και οι εφιάλτες της βιομηχανίας μικροτσίπ (Videos)

02.08.2022 06:00
microchip-new

Μόλις 15 λεπτά από το κέντρο του Κολούμπους, ανάμεσα σε φυτείες σόγιας και κάποιες εκκλησίες, βρίσκεται ένα τεράστιο κομμάτι γης που η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι θα γίνει το επίκεντρο μιας νέας προσπάθειας για την αναγέννηση της βιομηχανίας των μικροτσιπ.

Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή την έκταση των 1000 στρεμμάτων ως «ένα λιβάδι ονείρων».

Περιγράφοντας ότι σε τρία χρόνια στο λιβάδι αυτό θα έχουν οικοδομηθεί δύο εργοστάσια της Intel, μία επένδυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπορεί να αυξηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στόχο να δημιουργηθεί μία βιομηχανική βάση υψηλής τεχνολογίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του «ελεύθερου κόσμου», έναντι της αυξανόμενης διείσδυσης της Κίνας στον τομέα αυτό.

Όμως ακόμα κι αν ο Μπάιντεν υπογράψει την χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών για την προσέλκυση κατασκευαστών μικροτσίπ στις ΗΠΑ, υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας: για να αρχίσει η παραγωγή χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Κι εδώ βρίσκεται μία πολιτική ειρωνεία: για να επιτύχει τους στόχους της η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται να κάνει εισαγωγή ξένων. Δηλαδή να αναθεωρήσει συνολικά τη μεταναστευτική πολιτική.

«Γενικά για την βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας – που περιλαμβάνει και την βιομηχανία των μικροτσιπ- το ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε στο Politico η Τζούλια Φίλιπς, μέλος του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «είναι σχεδόν η τέλεια καταιγίδα».

Από τους ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, μέχρι τους κομπιουτεράδες, οι ΗΠΑ δεν βγάζουν από τα πανεπιστήμια επαρκή αριθμό επιστημόνων με ειδικότητες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η επί δεκαετίες μείωση των επενδύσεων στις θετικές επιστήμες σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα λιγότερους πτυχιούχους με ανώτατες σπουδές σε σύγκριση με τους περισσότερους ανταγωνιστές τους. Άρα το κενό πρέπει να καλυφθεί από ξένους, κάποιοι από τους οποίους εκπαιδεύονται σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Όμως το αναχρονιστικό σύστημα υποδοχής μεταναστών, οι δυσκολίες στη διαδικασία εξασφάλισης βίζας και η αντιμεταναστευτική ρητορική είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν την «εισαγωγή» ταλέντων από το εξωτερικό, παρά τις τεράστιες ανάγκες της αμερικανικής αγοράς.

Στελέχη και των δύο κομμάτων έχουν διαγνώσει το πρόβλημα και προσπαθούν να βρουν λύσεις, αλλά βρίσκουν εμπόδια στην αντιμεταναστευτική πολιτική που υιοθετούν τα κόμματα για να «χαϊδέψουν» τους ψηφοφόρους τους και προειδοποιούν το Κογκρέσο ότι η αμερικανική αγορά έχει πλέον αντίπαλο τον χρόνο.

«Οι επενδύσεις στον τομέα των ημιαγωγών δεν θα αποδώσουν αν το Κογκρέσο δεν λύσει το πρόβλημα της στένωσης στην οδό υποδοχής ξένων», τόνισε ο Τζέρεμι Νόιφελντ, ερευνητής του think tank  «Institute for Progress».

Καθώς το θέμα της μετανάστευσης είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης τα στελέχη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας δίσταζαν μέχρι τώρα να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να αλλάξει προσέγγιση. Όμως εφόσον υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνεται και πιο επείγουσα η ανάγκη υπέρβασης των προβλημάτων.

«Βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μας που περιμένουν ολοένα και περισσότερο για να πάρουν πράσινη κάρτα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σαχουλιάν, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Intel. «Κάποια στιγμή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να προσελκύσουμε ανθρώπους. Αυτό θα είναι πρόβλημα για μας, θα είναι πρόβλημα για το σύνολο της βιομηχανίας τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: «Είναι καλύτερα για όλους να επιστρέψουμε στην πυρηνική συμφωνία του 2015»

Τραγωδία στην Ινδία: Εννέα νεκροί και οκτώ τραυματίες από πυρκαγιά σε νοσοκομείο (Video)

Πούτιν: Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο – Δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:21