search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:10
MENU CLOSE

Ουκρανία: Προειδοποίηση για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια – Έντονη ανησυχία από τον ΔΟΑΕ

03.08.2022 14:26
pirinika_new
Πηγή: Pixabay

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφάελ Γκρόσι προειδοποίησε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, είναι «εκτός ελέγχου».

Όπως δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, «η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη» την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, σύντομα μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ουκρανία «είναι εντελώς εκτός ελέγχου» και απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν γρήγορα στους ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται».

Μάλιστα, δήλωσε ότι ο ΙΑΕΑ πρέπει να προχωρήσει σε επιθεώρηση του σταθμού ώστε να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, όπως έκανε και στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. «Και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί», τόνισε.

Ο Γκρόσι έκανε λόγο για πολλές παραβιάσεις ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη», κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση», στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και βίας, επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊβάν: Πώς η επίσκεψη της Πελόζι ανέβασε το θερμόμετρο στην περιοχή – Τα στρατιωτικά γυμνάσια και ο «πόλεμος» για τα μικροτσίπ (Photos/Videos)

ΗΠΑ: Στο Κάνσας η πρώτη νίκη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Κίνα: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε νηπιαγωγείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:09