search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:04
MENU CLOSE

Τι κοινό έχουν ένας Αμερικανός βετεράνος με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι (Photos/Video)

04.08.2022 15:53
kabul-house

«Έϊ, αυτό είναι το σπίτι μου», είπε ο Αμερικανός Νταν Σμοκ, όταν είδε τις εικόνες από το ακίνητο όπου ζούσε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Η εικόνα του σπιτιού που χτυπήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με συνέπεια την εκτέλεση του Ζαουάχρι ήταν πολύ γνωστή στον Νταν Σμοκ, που διαπίστωσε ότι είχε κάτι κοινό  με τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη του κόσμου.

Ο Νταν Σμοκ είχε εργαστεί στην Καμπούλ σε μία αποστολή αμερικανικής κυβερνητικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και ήταν επίσης βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ. Έμενε σε μια πολύ καλή περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας και μόλις ξυπνούσε απολάμβανε από το μπαλκόνι του σπιτιού του την θέα. Όπως ακριβώς έκανε κι ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι μετά την πρωινή προσευχή.

 «Λέγεται  ότι η CIA είχε πληροφορίες ότι (ο αλ Ζαουάχρι) απολάμβανε να κάθεται στο μπαλκόνι και σκέφτηκα, φυσικά θα του άρεσε, είναι ωραίο μπαλκόνι», λέει ο Νταν Σμοκ, μιλώντας στο Guardian.

«Όταν διαλύεται η ομίχλη στην Καμπούλ, από το μπαλκόνι μπορείς να δεις τα βουνά και βρίσκεται δίπλα σε ένα ανοιχτό λιβάδι», περιγράφει ο Νταν Σμοκ αναφερόμενος στη θέα που είχε και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Όταν έμενε εκεί ο Νταν Σμοκ είχε βάλει ένα φράχτη από μπαμπού γύρω από το μπαλκόνι για να μην τον βλέπουν από τον δρόμο. Κάτι που βρισκόταν ακόμα στη θέση του όταν το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

«Είχες την αίσθηση ότι μπορούσες να κάθεσαι χωρίς να σε εντοπίζει κανένας, εκτός κι αν κάποιος είχε λόγο να δώσει προσοχή. Και φαίνεται πως φέτος κάποιος είχε…», προσθέτει  ο Νταν Σμοκ, αναφερόμενος στην επιχείρηση της CIA που οδήγησε στον εντοπισμό του αρχιτρομοκράτη.

Το σπίτι με τους μπεζ τοίχους, τις πορτοκαλί λεπτομέρειες και το πράσινο μπαλκόνι βρίσκεται σε μια γειτονιά όπου έμεναν πολέμαρχοι και τεχνοκράτες της προηγούμενης κυβέρνησης, που κατέρρευσε όταν έφυγαν οι Αμερικανοί και εισέβαλαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν. Πολλά ακίνητα στην περιοχή νοικιάζονταν σε μέλη ΜΚΟ και οργανώσεων που αναλάμβαναν κυβερνητικές αποστολές με συμβόλαια, όπως ήταν και η οργάνωση για την οποία δούλευε ο Σμοκ.

Το σπίτι όπου έμεναν ο Σμοκ και ο Αλ Ζαουάχρι είχε ένα χαρακτηριστικό εξωτερικό πλέγμα ανάμεσα στους ορόφους και αυτό ήταν που παρατήρησε ο Αμερικανός όταν ανέβηκαν στα social media  οι φωτογραφίες από την επιχείρηση της CIA για την εκτέλεση του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Αισθάνθηκε έκπληξη στην αρχή, μετά στεναχωρήθηκε που είχαν καταστραφεί τα παράθυρα από την επίθεση. «Όταν το είδα είπα: έι, αυτό είναι το παλιό σπίτι μου. Αυτές οι βίλες είναι φανταχτερές κι αυτό ειδικά είναι μοναδικό»

Κι έτσι ο Σμοκ, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και υπάλληλος ανθρωπιστικής αποστολής της αμερικανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, διαπίστωσε ότι είχε ζήσει στο ίδιο σπίτι με τον άνθρωπο που σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι πραγματικά κάτι σουρεαλιστικό. Τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα γρήγορα, αλλά τόσο πολύ;» αναρωτιέται ο Σμοκ, «έχουν τον υπ΄  αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο, με επικήρυξη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του και ζει στο ίδιο σπίτι όπου έμενες νωρίτερα»… «Σκέφτομαι ότι ήμουν στα ίδια δωμάτια όπου βρισκόταν κι εκείνος»…

Ο Ζαουάχρι είχε επιλέξει να μένει στη συγκεκριμένη συνοικία της Καμπούλ ακριβώς για τον ίδιο λόγο που ήταν και τόπος διαμονής των Αμερικανών: είναι μια ήσυχη περιοχή, ελεγχόμενη, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.

Al Qaeda leader Al-Zawahiri dead after drone strike on home in Kabul

Ο Σμοκ περιγράφει ένα ψηλό και στενό σπίτι, πίσω από έναν τοίχο ασφαλείας, με έναν μεγάλο κήπο μπροστά. Η κεντρική είσοδο οδηγεί σε μία σκάλα που ανεβαίνει στο κέντρο του σπιτιού, όπου υπήρχε περίεργη ακουστική. «Αν έλεγες κάτι στον κάτω όροφο ακουγόταν σε όλους τους ορόφους. Σα να ζεις σε ένα ηχείο, ακόμα κι αν δεν μιλάς δυνατά», λέει ο Σμοκ, που μοιραζόταν το σπίτι αυτό με άλλους δέκα συναδέλφους του.

Αφού έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια δολάρια και μετά από υποσχέσεις χρόνων για τη βελτίωση της ζωής των Αφγανών, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, η οικονομία έχει καταρρεύσει και η Αλ Κάιντα αποδείχτηκε πως βρίσκεται στην καρδιά της Καμπούλ.

«Η δυτική αποστολή απέτυχε τόσο παταγωδώς που οι άνθρωποι που ελέγχουν την Καμπούλ μπορούσαν να νοικιάσουν σπίτι στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, και μάλιστα σπίτι όπου έμεναν Αμερικανοί που εργάζονταν σε αμερικανική αποστολή ρίχνοντας πολλά δολάρια για πάνω από μία δεκαετία», συνοψίζει ο Σμοκ, προσθέτοντας:

«Μου προκάλεσε λύπη. Τα νέα με υποχρέωσαν να κατανοήσω την πραγματικότητα. Μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή»…

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινούπολη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί – Καταστράφηκε η οροφή (Videos)

Ναυαγός στον Ατλαντικό σώθηκε από… θαύμα! Μια απίστευτη ιστορία στη μέση του ωκεανού (Video)

Σάλος στις ΗΠΑ: Πατέρας έβγαλε βόλτα τα παιδιά του δεμένα με λουριά, σαν σκυλάκια (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31