search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:18
MENU CLOSE

Τουρκία: Νέα υποβάθμισή της από τον Οίκο Moody’s

13.08.2022 15:23
tourkia_new
Πηγή: Pixabay

Τους αυξανόμενους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών, την αστάθεια της λίρας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων επικαλείται ο Οίκος Moody’s Investors Service αναφορικά με τη νέα υποβάθμιση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα υποβαθμίστηκε από Β2 σε Β3 την Παρασκευή από τη Moody’s. Ο Οίκος ωστόσο μετέβαλε το outlook (προοπτικές) της χώρας σε σταθερό από αρνητικό.

Ο Οίκος αξιολόγησης επεσήμανε τις πιθανότητες ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ξεπεράσει πιθανώς κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της, καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται.

«Οι αρχές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε όλο και πιο ανορθόδοξα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές Kathrin Muehlbronner και Alejandro Olivo. «Είναι απίθανο ότι το όλο και πιο πολύπλοκο σύνολο ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και μακροπροληπτικών μέτρων θα είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού μακροοικονομικής σταθερότητας».

Η Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα είναι κοντά στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιόπουλος: «Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί»

Ουκρανία: Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως το χωριό Πίσκι στην περιοχή του Ντονέτσκ

Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έγινε άθελά του σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50