search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:16
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: «Ασημένια» η Κατερίνα Στεφανίδη με μεγάλη εμφάνιση στον τελικό (Videos)

17.08.2022 23:13
stefanidi-evropaiko-1-new

Η Κατερίνα Στεφανίδη πάλεψε για το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα απέναντι στη Φινλανδή Βίλμα Μούρτο και τη Σλοβένα Τίνα Σουτέι.

Πέρασε με τη πρώτη προσπάθεια τα 4,55, 4,65 και 4.75, ωστόσο έμεινε στη 2η θέση με την απίθανη Μούρτο να της στερεί το χρυσό. Η Κατερίνα Στεφανίδη στις πρώτες δηλώσεις της μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου εμφανίστηκε χαρούμενη, τονίζοντας ότι η διάκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποτελεί για εκείνη νέο ξεκίνημα.

Η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση στο βάθρο, ενώ εξασφάλισε και το 11ο μετάλλιό της σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, παρότι έκανε εξαιρετικό αγώνα στον τελικό του επί κοντώ και πέτυχε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 4,75μ., είδε την 24χρονη Μούρτο να κάνει τον αγώνα της ζωής της και με 4,85μ. (13 πόντους πάνω από το προηγούμενο ατομικό της και εθνικό ρεκόρ και 20 εκατοστά πάνω από την καλύτερη φετινή της επίδοση) να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Στεφανίδη ξεπέρασε τη θεωρητικά βασική αντίπαλό της, τη Σλοβένα Τίνα Σουτέι (επίσης με 4,75μ.), ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση στο βάθρο και εξασφάλισε το 11ο μετάλλιό της σε μεγάλες διοργανώσεις (σε επίπεδο γυναικών), αλλά σίγουρα θα φύγει από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας με γλυκόπικρη γεύση.

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ήταν πολύ σταθερή από το ξεκίνημα του τελικού, περνώντας με την πρώτη τα 4,40μ., τα 4,55, τα 4,65μ., τα 4,70μ. και τα 4,75μ. και εξασφαλίζοντας το μετάλλιο. Οταν μάλιστα η Σουτέι έχασε μία προσπάθεια στα 4,70μ., το χρυσό φαινόταν σχεδόν «κλειδωμένο». 

Κανείς όμως δεν υπολόγιζε την 24χρονη Φινλανδή, η οποία, αφού έκανε ένα αποτυχημένο άλμα στα 4,70μ., άφησε τα δύο επόμενα, πέρασε με την πρώτη τα 4,75μ., αλλά και τα 4,80μ.! Η Στεφανίδη, που είχε ήδη κάνει μία αποτυχημένη στα 4,80μ., δοκίμασε δύο φορές στα 4,85μ. αλλά το πρώτο της άλμα δεν ήταν καλό και στο δεύτερο δεν ανέβηκε καν, αρκούμενη στο ασημένιο μετάλλιο. 

Η Μούρτο μάλιστα συνέχισε και ξεπέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και τα 4,85μ., συνοδεύοντας τον απρόσμενο θρίαμβό της με ισοφάριση του ρεκόρ αγώνων που είχε κάνει η Στεφανίδη το 2018 στο Βερολίνο.

Τα αποτελέσματα του τελικού στο επί κοντώ γυναικών:

1. Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία)          4,85 μέτρα (Ρεκόρ αγώνων)  

2. Κατερίνα Στεφανίδη (ΕΛΛΑΔΑ)       4,75  

3. Τίνα Σουτέι (Σλοβενία)            4,75  

4. Καρολίνε Μπόντε Χολμ (Δανία)      4,55  

5. Αντζέλικα Μόζερ (Ελβετία)         4,55  

6. Μαρί-Ζιλί Μπονέν (Γαλλία)         4,55  

7. Ρομπέρτα Μπρούνι (Ιταλία)         4,55  

8. Μόλι Κόντερι (Μ. Βρετανία)        4,55  

9. Σόφι Κουκ (Μ. Βρετανία)           4,40

10. Μαργκό Σεβριέ (Γαλλία)            4,40

11. Ελίνα Λαμπέλα (Φινλανδία)         4,40

12. Λένε Ονσρουντ Ρέτζιους (Νορβηγία) 4,25

Οι δηλώσεις της Στεφανίδη

«Είμαι πολύ χαρούμενη για το τέταρτο σερί μετάλλιο. Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήρθαμε για να κάνουμε καλύτερη επίδοση στη σεζόν».

«Για ακόμα μια φορά οι συνθήκες δεν με ευνόησαν. Θεωρούσα αντίπαλο τη Σλοβένα (σ.σ. Τίνα Σούτεϊ), αλλά η Φινλανδή (Βίλμα Μούτο) δεν επηρεάστηκε από τις συνθήκες, αφού ήταν πιο μεγαλόσωμη. Νομίζω έκανε τον αγώνα της ζωής της, με 20 πόντους ατομικό ρεκόρ. Όταν έρχεσαι σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, στόχος είναι το βάθρο. Τα πήγαν καλά και τα παιδιά που δεν πήραν μετάλλιο. Η Σούτει τραυματίστηκε στα δοκιμαστικά. Έκοψε το χέρι της βαθιά και τώρα πάει στο νοσοκομείο για ράμματα. Της είπα ‘πώς κατάφερες και αγωνίστηκες;’ Και στα χαμηλά ύψη ανέβηκε ο μέσος όρος. Σε σχέση με το πόσο κακές ήταν οι επιδόσεις φέτος, σήμερα έγινε… Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καταλαβαίνω τη Μούρτο, που είχε κάνει κι αυτή παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ, είχε δείξει καλά στοιχεία. Την είχα δει στο Γιουτζίν. Είναι πολύ ψηλή, μεγαλόσωμη, με μεγάλα κοντάρια, πολύ υπολογίσιμη για το μέλλον», ανέφερε, περιγράφοντας τον αγώνα και τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων της για το χρυσό μετάλλιο.

Για το αν συνειδητοποιεί ότι έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια, σχολίασε γενικότερα το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα: “Δεν ξέρω αν είναι απίστευτο. Νομίζω γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα στα τεχνικά αγωνίσματα. Ακόμα και στο βάδην, το οποίο είναι αντοχής, αλλά θεωρώ το πιο τεχνικό από τα αγωνίσματα αντοχής. Γι’ αυτό βγαίνουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου».

«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην Stoiximan, την Toyota, εταιρίες που έμειναν μαζί μου έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Adidas που με υιοθέτησε φέτος. Έδειξαν ότι δεν είναι μαζί μου για να με υποστηρίξουν για το τι έκανα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με στήριξαν ως προσωπικότητα και τους ευχαριστώ πολυ», συμπλήρωσε.

Το κοινό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου ήταν εμφανώς μαζί της, κάτι που δεν την εξέπληξε: «Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι στην κατανόηση του στίβου, έχουν εκτίμηση και ήθελαν να με ξαναδούν στην κορυφή. Όταν έχεις ένα μεγάλο πρωτάθλημα στη χώρα σου, θέλεις το καλύτερο».

Τέλος, μιλώντας για τα πλάνα της για το μέλλον, είπε: «Είμαι λίγο κουρασμένη. Ίσως η σωστή λέξη είναι συναισθηματικά. Το 2020 ήταν ολυμπιακή χρονιά, το 2021 επίσης, φέτος υπήρχαν δύο πρωταθλήματα, του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο και πάμε ξανά σε ολυμπιακή χρονιά. Όταν ξεκινήσαμε την προπόνηση, ο Μιτς με ρώτησε ‘ποιος είναι ο στόχος;’ Του είπα ‘να μην πονάω’. Έτσι ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Αυτή είναι μια σωστή χρονιά. Φαίνεται ίσως η λίγο λιγότερη προπόνηση, ίσως φαίνεται στο μυαλό και όχι σωματικά. Δεν θεωρώ ότι είμαστε πίσω στο σώμα. Πετύχαμε το στόχο μας, να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος και να μην έχω τραυματισμό. Ελπίζω να πάω στο Παγκόσμιο, να είμαι υγιής και να βγάλω την καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με αυτές που είχα τα τελευταία τρία χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: «Χρυσός» ο Μίλτος Τεντόγλου, «πέταξε» με άλμα στα 8.52 μέτρα (Photos/Videos)

Ευρωπαϊκό υγρού στίβου «Ρώμη 2022»: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο (Video)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον Μεντί: Ήθελε σεξ από κάθε γυναίκα που πήγαινε στην έπαυλή του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:15