search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:01
MENU CLOSE

Ελλάκτωρ – Motor Oil: «Πράσινο φως» για το mega deal αξίας 1 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ

25.08.2022 13:43
motor oil-09-new

Το «πράσινο φως» στην ολοκλήρωση του mega deal στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ (enterprise value 994 εκατ. ευρώ) για την μεταβίβαση από την εταιρεία του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προς την «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», του ομίλου Βαρδινογιάννη, έδωσε το πρωί της Πέμπτης (25/8) η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με τους μετόχους να εγκρίνουν τη διαδικασία και τη συναλλαγή, που πρώτα, από την αρχή του μήνα είχαν εγκρίνει το Δ.Σ. της κατασκευαστικής αλλά και του ενεργειακού γκρουπ.

Η Ελλάκτωρ θα διατηρήσει το 25%. Στη Γ.Σ. παρίσταντο μέτοχοι που συνολικά κατείχαν το 87,96% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (το 99,97% ψήφισε υπέρ).

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του deal που θα «συσφίξει» περαιτέρω τις σχέσεις των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Reggeborgh – Χόλτερμαν) και Motor Oil (Βαρδινογιάννης), με τη δεύτερη, ως γνωστόν, ήδη να ελέγχει και μετοχικό ποσοστό κοντά στο 30% στην κατασκευαστική.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ, βάσει τη απόφασης της συνέλευσης η συμφωνία θα υλοποιηθεί ως εξής:

  • Η Ελλάκτωρ θα προβεί σε διάσπαση δι’ απόσχισης κλάδου μέσω σύστασης νέας εταιρείας, με την επωνυμία SpinCo, οι μετοχές της οποίας θα ανήκουν κατά 100% στην Ελλάκτωρ ΑΕ.
  • Παράλληλα η MORE, θυγατρική της Motor Oil και η Ελλάκτωρ θα συστήσουν από κοινού μια νέα ανώνυμη εταιρεία, την HoldCo, στην οποία η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% και η MORE με ποσοστό 75%.
  • H MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo με μετρητά. Η Ελλάκτωρ θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo, με εισφορά σε είδος κατά προσέγγιση 14% (το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) των μετοχών της στη SpinCo).
  • Ακόμη, η Ελλάκτωρ θα πωλήσει και θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά.

Η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου (Equity Value) της SpinCo έχει καθορισθεί σε 794,5 εκατ.ευρώ. Λαμβανομένων υπόψη, αφενός του καθαρού δανεισμού της εταιρείας την 31.12.2021 και αφετέρου λοιπών προσαρμογών, το συνολικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value ανήλθε σε 994,1 εκατ.ευρώ.

Τέλος, η HoldCo, με την ολοκλήρωση των ως άνω μεταβιβάσεων θα συγχωνευθεί με τη SpinCo διά της απορρόφησής της από την τελευταία.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800 MW σε εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Στις επόμενες κινήσεις της Ελλάκτωρ, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. (επιτόκιο 6,37%). Η σχετική διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, το διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού Ομίλου το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα παρουσιάσει νέο στρατηγικό πλάνο για τις κατασκευές (αποδέσμευση από μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση στις αγορές τις οποίες η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων) τις παραχωρήσεις (επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν) και τους τομείς των ακινήτων και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

North Evia – Samos Pass: Εξαντλήθηκαν μέσα σε 20 λεπτά όλα τα vouchers

Καύσιμα: Έρχεται νέα «εκτίναξη» τιμών στη βενζίνη και το πετρέλαιο

Fuel Pass 2: Μέχρι πότε είναι ανοιχτή η πλατφόρμα – Τα ποσά της επιδότησης και η καταβολή τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:57