search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:47
MENU CLOSE

Θάνατος Ελισάβετ: Βασιλιάς πλέον ο Κάρολος

08.09.2022 20:57
stemma -new

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ στα 96 της χρόνια, το στέμμα μεταβιβάζεται στον μέχρι πρότινος Πρίγκιπα Κάρολο, ως μέρος του συνταγματικού συστήματος μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου – μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης – θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

Ενώ ο βασιλιάς ή η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο επίσημος αρχηγός του κράτους, δεν παίζει πλέον πολιτικό ή εκτελεστικό ρόλο στη βρετανική κυβέρνηση. 

Αντίθετα, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες αναλαμβάνουν συνταγματικά και αντιπροσωπευτικά καθήκοντα όλο το χρόνο με την υποστήριξη της άμεσης οικογένειάς τους, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. 

Ο Κάρολος ήδη είχε αναλάβει ορισμένα από τα βασιλικά καθήκοντα της μητέρας του τα τελευταία χρόνια καθώς η υγείας της δεν της επέτρεπε τις μετακινήσεις.

Νωρίτερα φέτος, η Ελισάβετ δήλωσε, μάλλον χαριτολογώντας ότι θα ήθελε η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, η Καμίλα, να γίνει βασίλισσα παρά σύζυγος πριγκίπισσας – μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως η «ευχή» και η υποστήριξη της Ελισάβετ στο ζευγάρι μετά από πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «Λίλιμπετ» των Βρετανών – Πώς απέκτησε το προσωνύμιο «βασίλισσα του παραμυθιού»

Σχέδιο London Bridge: Το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ (Photos/Videos)

Βρετανία: Το «πάγωμα» των τιμών ενέργειας για δύο χρόνια ανακοίνωσε η Τρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06