search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:40
MENU CLOSE

Στις φλόγες και πάλι ο Καύκασος: Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

13.09.2022 10:31
armenia_azerbaijan_new

Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης.

Η ένταση των συγκρούσεων είναι ενδεικτική της εύθραυστης εκεχειρίας που επιβλήθηκε το 2020 όταν οι Αζέροι και οι Αρμένιοι είχαν εμπλακεί και πάλι σε μάχες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε «σφοδρό βομβαρδισμό» εναντίον θέσεων του αρμενικού στρατού στην κατεύθυνση των πόλεων Γκόρις, Σοκ και Τζερμούκ, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οι Αζέροι χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απάντησαν καταλλήλως», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για  «μεγάλης κλίμακας ανατρεπτικές ενέργειες» κοντά στις περιοχές Ντασκεσάν, Κελμπατζάρ και Λατσίν, στη μεθόριο, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του αζερικού στρατού «δέχθηκαν πυρά και από οβίδες».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την επανάληψη των συγκρούσεων στη περιοχή αυτή του Καυκάσου και ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην σύγκρουση». «Απευθύνουμε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μία διαμάχη από τη σοβιετική περίοδο

Οι δύο χώρες, που ανταλλάσουν συχνά κατηγορίες για μεμονωμένα επεισόδια στα σύνορα, έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είναι ένας αρμενικός θύλακας μέσα στην αζερική επικράτεια. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη δεκαετία του 1980, επί σοβιετικής περιόδου, όταν οι αρμενικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θεωρείται μέρος της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Τότε είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι.

Το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε τον έλεγχο των εδαφών αυτών στον πόλεμο του 2020, που τερματίστηκε με εκεχειρία κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης. Στον πόλεμο αυτό που διήρκεσε έξι εβδομάδες, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο έγιναν συνομιλίες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων με μεσολάβηση της ΕΕ, όπου  οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να προχωρήσουν τις συζητήσεις» για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Όμως όπως αποδείχτηκε η ισορροπία είναι πολύ εύθραυστη. Ο πρόεδρος  της Αρμενίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας, ζητώντας «μία αρμόζουσα απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» για τις «προκλητικές και επιθετικές ενέργειες» του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Ταύρος σκότωσε με χτύπημα στον λαιμό 30χρονο σε αυτοσχέδια ταυρομαχία (Video)

Λος Άντζελες: Νεκρός ο ράπερ PnB Rock έπειτα από πυροβολισμούς σε εστιατόριο

Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:39