search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:11
MENU CLOSE

Σοκ και δέος στις αγορές από την «εκτόξευση» των επιτοκίων: Όσο επιμένει ο πληθωρισμός θα πλησιάζει η ύφεση

23.09.2022 18:05
agores-kokkino-new

Ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα στις διεθνείς αγορές και των δύο πλευρών του Ατλαντικού καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες και διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που επιμένει να καλπάζει παρά τις προσπάθειες που γίνοναι παγκοσμίως για την τιθάσευση του,.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται όπως ήταν αναμενόμενο φέρνει πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης κάτι που έχει ως αποτέλεσμα στις μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Εξάλλου δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που έλεγαν τόσο καιρό, ότι η ύφεση τελικά μπορεί να είναι το γιατρικό απέναντι στον πληθωρισμό και σημείωναν με έμφαση ότι το ένα κακό θα αποτρέψει το άλλο κακό, αλλά δεν ήταν σίγουροι, ποιο είναι το μεγαλύτερο.

Σήμερα (23.09.2022) οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να υποχωρούν σημαντικά, οι αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται, το ευρώ να καταρρέει έναντι του δολαρίου και η τιμή του πετρελαίου να «βουτάει» κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή τα futures στην Νέα Υόρκη δείχνουν ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα ανοίξουν καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

Μέσα σε αυτό κλίμα ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,13%, ο FTSE 1,91%, ο CAC 1,96% και ο Stoxx 600 2,19%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,17%.

Το Brent έχει απώλειες κοντά στο 3% υποχωρώντας κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 87,78 δολάρια, ενώ το ευρώ βουλιάζει στα 0,9759 έναντι του δολαρίου.

Σημαντική άνοδος και στις αποδόσεις των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γερμανικό 10ετές έχει ξεπεράσει το 2%, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια. Το ελληνικό 10ετές έχει κάνει άλμα στο 4,578%.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιμετωπίζει σθεναρά» την άνοδο του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε ύφεση.

Η BoE, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ορίζεται ως τεχνική ύφεση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, με εξαίρεση, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Η ενεργειακή κρίση «εξαφανίζει» την ανάπτυξη της ευρωζώνης

ΕΕΚΕ: Τι ισχύει για τον ενοικιαστή ενός ακινήτου που βγήκε σε πλειστηριασμό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα διαμορφωθεί η κλιμακωτή επιδότηση, τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές – Τρία ενδεικτικά παραδείγματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 08:10