search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:45
MENU CLOSE

Ιταλικές εκλογές: Και τα Αδέλφια της Ιταλίας «έσπασαν» την προεκλογική σιωπή – Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα

24.09.2022 17:41
salvini- meloni- mperlouskoni- new

Μετά την Λέγκα, και τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισαν να «σπάσουν» την καθιερωμένη, σημερινή προεκλογική σιωπή.

Με αναφορά στο ίδιο θέμα της ανάρτησης της Λέγκα, ο εκπρόσωπος των «Αδελφών της Ιταλίας» στην βουλή, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπογράμμισε:

«Κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα στην χθεσινη συγκέντρωση του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, με την άδεια του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως παραδέχθηκαν οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση, οι οποίοι κρατούσαν με ενθουσιασμό τις σημαίες. Ο περιφερειακός συντονιστής του κόμματος, Αστόρε, να διαψεύσει ότι επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν, στην πλατεία της συγκέντρωσης, τα σύμβολα μιας αιματηρής και βίαιης δικτατορίας, η οποία προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο».

Είχε προηγηθεί το κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι που νωρίτερα αποφάσισε να μην σεβαστεί την καθιερωμένη, σημερινή ημέρα σιωπής, πριν τις αυριάνες ιταλικές γενικές εκλογές.

Με το βλέμμα στραμένο στην Ιταλία οι Βρυξέλλες

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν τότε ο συνασπισμός των τριών κομμάτων Fratteli d’ Italia, της Τζώρτζια Μελόνι, Lega του Ματέο Σαλβίνι και Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Η εν λόγω πιθανότητα προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη μέλη.

Το βασικό ζήτημα ανησυχίας έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει η Ιταλία μετά τις εκλογές απέναντι στην Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ματτέο Σαλβίνι έχει χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιο επιβλαβείς για την Ιταλία παρά για την ίδια τη Ρωσία. Ενώ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτιμά πως μια πολιτική αλλαγή στην Ουκρανία θα διευκόλυνε την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι η εθνική πολιτική της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και το αν η χώρα θα ακολουθήσει τις κοινές γραμμές ως προς τον εφοδιασμό, την εξοικονόμηση αλλά και τις λογικές παρεμβάσεις στα όρια τιμών, ενώ υπάρχει πάντα και το διαχρονικό θέμα του προσφυγικού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Ηνωμένες πολιτείες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δήλωσε, μετά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον ότι: «θα συνεργαστεί με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες». Άφησε μάλιστα αιχμές και για το αποτέλεσμα της Σουηδίας, αλλά και για τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η αποστροφή του γνωστού στις Βρυξέλλες – αφού χρημάτισε και αυτός πρωθυπουργός – Ενρίκο Λέττα, ότι «ο Πούτιν συμμετέχει στην ψηφοφορία της 25ης Σεπτεμβρίου και θα είναι ο πρώτος που θα δει το αποτέλεσμα». Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος κάνει έκκληση στους Ιταλούς να μην ψηφίσουν τους φίλους του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Καρατομήθηκε» από τον Πούτιν ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας (Video)

Ν. Κορέα: Προειδοποιεί για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου SLBM εκτοξευόμενου από υποβρύχιο από την Β. Κορέα

Προσωπικός γιατρός: Τέλος το «πρόστιμο» – Ανατροπή με την εγγραφή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:45