search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Διεκδικώ κυβέρνηση νικητών, όχι ηττημένων (Videos)

30.09.2022 10:29
tsipras_new

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις επερχόμενες εκλογές να έρθει πρώτο κόμμα και να σχηματίσει «κυβέρνηση νικητών», εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής (30/9) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι, και πρακτικά και ηθικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με όσο μεγαλύτερη διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι θέτει ως στόχο την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές ενώ λέει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα είναι οι πρώτες πραγματικά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

«Οι εκλογές με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα για πρώτη φορά, δεν θα δημιουργήσουν αδιέξοδο αλλά βάλουν τον ελληνικό λαό να σκεφτεί διαφορετικά», επισήμανε. 

«Είναι μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική για πρώτη φορά να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τόπο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχει ο τόπος μια κυβέρνηση που θα συσπειρώνει το 50% της λαϊκής νομιμοποίησης

«Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μπόνους εδρών οδηγούν σε αλαζονικές συμπεριφορές. «Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να καταφέρει να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, να φέρει ένα μοντέλο Ιταλίας με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Έχει ήδη ένα κομμάτι και στο κόμμα του», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Θα ξεριζώσουμε τα κλεφτόδεντρα»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και στην ερώτηση περί κοστολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για λεφτόδεντρα αλλά δεσμεύτηκε να ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα.

Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μοιράσει 50 δισεκατομμύρια με άδικο τρόπο. «Εάν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισεκατομμύρια αντί να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ».

Αναφερόμενος στην κρίση ακρίβειας και στην ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες. 

«Αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και μεταποίηση, με ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%.

Η εικόνα, όπως ανέφερε, είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα. «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση» παρατήρησε, προσθέτοντας πως «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

«Πρώτος ο Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις»

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης».

«Γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;». Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε για τα εθνικά θέματα

Σε σχέση με τα εθνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν».

Υπογράμμισε ότι «καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είμαστε όλοι ενωμένοι και ο Ερντογάν δεν έχει απέναντι του έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έχει όλο τον ελληνικό λαό, ας το γνωρίζει αυτό».

Τόνισε παράλληλα πως «το ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος στο εσωτερικό και δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ήθελε μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος και έναν Έλληνα πρωθυπουργό που δεν θα λέει μόνο το αυτονόητο, όπως είπε, «δηλαδή ότι θα υπερασπιστούμε και δεν θα ανεχτούμε απειλές και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας».

Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις «όπου παραχωρήσαμε 6 βάσεις και την Αλεξανδρούπολη, επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα». Είπε πως «όταν προχωράς σε τέτοια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, τότε βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση όπως σήμερα, να διεκδικείς απλά μια καλή κουβέντα και όχι δεσμεύσεις για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από τον σύμμαχό σου αν χρειαστεί, και, κυρίως, όχι πιέσεις στην Τουρκία να μπει σε έναν διάλογο».

«Οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας»

 Ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη ο A. Τσίπρας είπε ότι «οπουδήποτε στη χώρα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, άρα και εντός πανεπιστημιακών χώρων, συντελείται έγκλημα, υποχρέωση της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει και να καταστέλλει το έγκλημα». Τόνισε ότι «δεν υπήρχε καμία δικαιολογία που τρία χρόνια τώρα γνωρίζουν, όπως μας είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι εκεί συντελούνται αξιόποινες πράξεις και η ΕΛΑΣ δεν είχε παρέμβει για να τις καταστείλει».

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία μίλησε για «επικοινωνιακή φούσκα» και υποστήριξε ότι αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να πάνε στη γειτονιά να αστυνομεύουν το έγκλημα και όχι να αστυνομεύουν τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μείνουν έξω από μια προσπάθεια σπίλωση τους δημόσιου πανεπιστημίου φαινόμενα εγκληματικότητας και υποστήριξε ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε μια σύγκρουση με έντονο ιδεολογικό φορτίο πίσω της και πως «στη λογική να τα δώσουμε όλα στον ιδιωτικό τομέα έχουμε υποβαθμίσει το δημόσιο, όπως το ίδιο έγινε και με το ΕΣΥ».

Tέλος, με αφορμή αυτό αναφέρθηκε στην έκθεση Λύτρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είμαστε η χειρότερα χώρα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύρια πληθυσμού, ότι 3 στους 4 από αυτούς που μπήκαν στις ΜΕΘ δεν βγήκαν ζωντανοί και σχεδόν όλοι από αυτούς που διασωληνώθηκαν έξω από τις ΜΕΘ χάθηκαν».

Μίλησε για πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αναισθησιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές. «Έχουμε τη γροθιά στο στομάχι να βλέπουμε το Παίδων να μην γίνονται χειρουργεία», τόνισε. 

Αναφορικά με τους συνταξιούχους σχολίασε ότι «ψάχνουν να βρουν τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν» και επισήμανε ότι ο ίδιος δεσμεύθηκε στη ΔΕΘ για τα αναδρομικά και την επαναφορά της 13ης σύνταξης

Διαβάστε επίσης:

Στα κάγκελα οι βουλευτές της ΝΔ: Γιατί αντιδρούν και τι φοβούνται – Πώς απαντά το Μαξίμου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Athens Democracy Forum: Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:31