search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:00
MENU CLOSE

Βασίλης Καλαντζής: Η δημιουργικότητα ενός ανθρώπου οδήγησε σε ένα σπάνιο βιβλίο για τον Κορινθιακό τύπο

19.10.2022 15:18
vivlio_new

Αφορμή για τη συγγραφή του «Valori Bollati: Αποσπάσματα Κορινθιακού Τύπου του 20ού Αιώνα για την Κατανόηση των Αξιών μιας Εποχής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρουσία, στάθηκε η εύρεση ενός αρχείου τοπικών εφημερίδων από τον Βασίλη Καλαντζή.

Η πρόκληση ήρθε από τον υπόγειο του σπιτιού του, πριν από πολλές δεκαετίες όταν ανακάλυψε έναν θησαυρό που του άφησε όταν πέθανε το 1975 ο παππούς του, Δημήτριος Γρανιτσιώτης. Ο θησαυρός αυτός ήταν ένα εντυπωσιακό αρχείο πολιτικών και τοπικών εφημερίδων που περιλάμβανε όλα τα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.

Αυτό το αρχείο όχι μόνο μελέτησε και διατήρησε, αλλά με την πάροδο των ετών το εμπλούτισε συλλέγοντας ποικίλες εφημερίδες και εκδόσεις που αφορούσαν την ιδιαίτερη πατρίδα του, Κορινθία.

Πρόκειται για έναν άλλο κόσμο, αλλά με τη σειρά που τα έβαλε στον τόμο και τον τρόπο παρουσίασής τους διαβάζονται με ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα αποτελούν και πηγή πληροφοριών για τόσα ζητήματα που αφορούσαν την Κορινθία τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στην πλειονότητά τους τα δημοσιεύματα, αφορούν τους ανθρώπους του τόπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνονταν πρωταγωνιστές σε διάφορα γεγονότα, ενώ δεν λείπουν και τα σχετικά άρθρα των εκδοτών ή άλλων επιφανών προσώπων για πράγματα και καταστάσεις πέραν της Κορινθίας.

Μένοντας πιστοί σε αυτό το γλωσσικό παιχνίδι, θα λέγαμε πως χάρη στην ίδια τη γλώσσα και τη γραπτή μορφή της διασώθηκαν και μεταδόθηκαν ανέγγιχτα, ανά τα χρόνια, τα ήθη μιας εποχής. Το πολιτικό, το κοινωνικό και το αστείο πρόσωπό της. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και από τη γλώσσα–πρόγονο της ιταλικής, τα λατινικά: “verba volant, scripta manent”, «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Και, όπως φαίνεται, το ρητό αυτό επιβεβαιώνεται εύστοχα με τον σκοπό του παρόντος έργου.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται δεν είναι τοποθετημένα χρονικά, ωστόσο, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από τις αρχές ως τα τελευταία έτη. Αποτελούν, επομένως, μία ακόμη πηγή για το παρελθόν, μια πηγή εύστοχη, αναμφισβήτητα αντικειμενική και ίσως την πιο ενδιαφέρουσα κυρίως λόγω της κειμενικής ποικιλίας που τη χαρακτηρίζει.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από τις εφημερίδες: «Νέα Εποχή», «Πυγμή», «Εφημερίς της Κορίνθου», «Νέα Κόρινθος», «Νέοι Καιροί», «Σημαία της Κορινθίας», «Κορινθία», «Φως της Κορινθίας», «Τύπος της Αργολιδοκορινθίας», «Κορινθιακά Χρονικά», «Κορινθιακή Ηχώ», «Κορινθιακός Τύπος», «Αργολική Εποχή», «Αλήθεια της Κορινθίας».

Ποιος είναι ο Βασίλης Καλαντζής

Ο Βασιλής Καλαντζής έχει σπουδάσει μάρκετινγκ κι εργάστηκε για λίγο σε πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία. Το 1992 ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητά του με το «Εν Δελφοίς», έναν χώρο που εκτός από τη διασκέδαση φιλοξενούνταν πρόσωπα του πολιτισμού, καλλιτέχνες, άνθρωποι του Θεάτρου – ήταν το κατεξοχήν στέκι ηθοποιών για τον καφέ ή το ποτό τους – αλλά και παρέες ποιητών, συγγραφέων και εκδοτών.

Μετά ακολούθησαν το εστιατόριο «Μαντείο» και ο πολυχώρος «Mommy» που εξέφρασαν την υψηλή γαστρονομία, τις νέες τάσεις του Ευ Ζην, όπου γινόταν όπως και στο «Εν Δελφοίς» καθημερινές ζυμώσεις ανάμεσα σε ανώνυμους και επώνυμους δημιουργούς και πολλά πρόσωπα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, μαζί με τις προτάσεις για καλοπέραση. Καρπός της σχέσης του Β.Κ. με τους ανθρώπους της λογοτεχνίας ήταν το πρώτο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο «ESISTE ANCORA AL MONDO LA BELEZZA?» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρουσία του Βασίλη Χατζηϊακώβου.

Η ενασχόληση του και το πάθος του με τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε η Granikal η πρώτη εταιρεία του να είναι ανάμεσα στους κορυφαίους εισαγωγείς premium, ιδιαίτερων και ξεχωριστών ποτών. Και μετά ήρθε η συναρπαστική ιστορία των  Three Cents!

Αν ασχολείσαι με το χώρο του ποτού και του bar αποκλείεται να μην γνωρίζεις τα «Three Cents». Κι αυτό, γιατί δίχως υπερβολή, αποτελούν από τα πιο ιδιαίτερα και καινοτόμα προϊόντα του χώρου τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον τα βλέπεις σχεδόν σε κάθε bar.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:59