search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:30
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη σταθερότητα, θα είναι πρώτο κόμμα με την απλή αναλογική» (Video)

22.10.2022 13:23
Alexis Tsipras_new

Μηνύματα για ενότητα και δράση με αποφασιστικότητα και πίστη «ότι θα νικήσουμε» εν όψει των επικείμενων εκλογών έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγοντας τις εργασίες του διημέρου.

Απεύθυνε εκ νέου προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις, ζήτησε το κόμμα να δουλέψει «στραμμένο προς τα έξω» για να συμβάλει στην οργάνωση των αντιστάσεων του λαού παντού, σε όλα τα πεδία, ενώ στρεφόμενος προς το κόμμα απεύθυνε έκκληση για δράση, απορρίπτοντας λογικές «ώριμου φρούτου», αλλά και συμπεριφορές που αποπνέουν «μίζερο φραξιονισμό». Έκανε αναφορά σε ένα τρίπτυχο με τρία Α όπως δηλαδή, Αντίσταση, Αλληλεγγύη και Αλλαγή.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική, για την οποία πάντως είπε ότι δεν θα είναι περίπατος και μάλιστα άφησε την αιχμή ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματος δεν θα παίξουν «με όρους ισονομίας», η αναμέτρηση «δε θα γίνει χωρίς χρήση αθέμιτων μέσων» πρόσθεσε, αντιθέτως είπε ότι θα υπάρχει χρήση του φόβου για εκβιασμό της ψήφου.

Εν τούτοις, διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα εκείνο που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και όχι εκείνοι που κυβερνούν με τα εκλογικά μπόνους, αλλά χωρίς την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικώς στις γεωπολιτικές εξελίξεις,  και την διεθνή και εγχώρια συγκυρία που διαμορφώνεται, με έναν δύσκολο χειμώνα εν όψει. Σημείωσε πως σ’ αυτές τις δύσκολες, περίπλοκες, και επικίνδυνες διεθνείς συνθήκες, «η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων». Επανέλαβε ότι οι επιπτώσεις από την διαχείριση της πανδημίας έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, το ίδιο και η ακρίβεια, είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Ανέδειξε σε επείγον ζήτημα η χώρα να απαλλαγεί «από το καθεστώς» Μητσοτάκη, δηλαδή το καθεστώς της αδικίας, των ανισοτήτων, της ελεγχόμενης ενημέρωσης, των απευθείας αναθέσεων, της συρρίκνωσης του κράτους δικαίου, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «απλώνει το χέρι» –χωρίς να παραβλέπει τις διαφορές- σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της δημοκρατίας και της προόδου, σε όλες τις συλλογικότητες που δρουν με όρους δικαιωμάτων και ανθρωπισμού, σ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που καταλαβαίνουν ότι η σταθερότητα έχει ως προϋπόθεση τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς απεύθυνε έκκληση ώστε «να επιβάλουμε τη μόνη δημοκρατική διέξοδο στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» στο ώριμο φρούτο και την αναμονή

Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις στην κυβέρνηση δεν έλειψαν, ούτε οι περιγραφές των πεπραγμένων που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν σε συμπεριφορά «καθεστώτος» και παράγουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κοκτέιλ (συντριβή δικαιωμάτων, φόβος για το αύριο, φτώχεια και η απειλή της φτώχειας την ώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, πολιτικές καταστολής, κακοποίηση του κράτους δικαίου, προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης κλπ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα προβλήματα και στο τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Στόχος είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να είναι «οι δράσεις και οι αντιστάσεις των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της νεολαίας, να ανοίξουν το δρόμο και να επισπεύσουν τη προσφυγή στη κάλπη».

Ανέφερε πως ο χειμώνας θα είναι πράγματι δύσκολος, όχι αντίστοιχος της κατοχής, «όπως σκοπίμως λέγεται» για να πουν μετά ότι τα πήγαν καλά, ωστόσο, συνέχισε, «η διατροφή, η θέρμανση, η επιβίωση, θα είναι για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών ένας εφιάλτης».

«Ο λογαριασμός δε βγαίνει» τόνισε και πρόσθεσε πως «Αν πέρυσι έλεγα ότι δε βγαίνει στην τρίτη εβδομάδα, φέτος δε βγαίνει στις 15 μέρες του μήνα» και «η ανασφάλεια απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας».

Το ερώτημα λοιπόν, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τι πρέπει να κάνουμε στις συνθήκες αυτές; Δεν είναι στο χέρι μας πότε θα γίνουν οι εκλογές, οπότε τι κάνουμε, απλώς περιμένουμε»;

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε» είπε, είναι να περιμένουμε και να ζητάμε από τον κόσμο υπομονή. Δεν πρέπει να ζητάμε υπομονή, αλλά δράση»

«Δεν μας αφορούν οι θεωρίες για ώριμα φρούτα ή οι θεωρίες των κερδων από την κυβερνητική φθορά», γιατί «αυτή η φθορά δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης αλλά και η φθορά της κοινωνίας».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κινητοποιήσει με όλους τους τρόπους όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ώστε να συμβάλει στην «αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Είπε πως δεν είναι  «αποκλειστικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ η οργάνωση αυτής της αντίστασης» αλλά «υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου», και πως «δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία» όμως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτρέψει την διάχυση της απογοήτευσης στον κόσμο καθώς υπάρχει ελπίδα, γιατί «έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και εναλλακτική λύση» (το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ), που «προστατεύει τη κοινωνική πλειοψηφία» και «όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνία θα προστατευτεί και τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία».

Από εκεί και πέρα πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί για ένα κόμμα της Αριστεράς να έχει στη φαρέτρα του μόνο το άλφα της αντίστασης» αλλά «πρέπει να δουλέψουμε και για το άλφα της αλληλεγγύης».

Με ολόκληρες γειτονιές να χειμάζονται, σημείωσε, με χιλιάδες οικογένειες στα όρια της φτώχειας,  με στρατιές ηλικιωμένων να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη και με την κρατική αδιαφορία, την απουσία και της πιο στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας, την ασυδοσία των κυκλωμάτων, να παράγουν τραγωδίες όπως αυτή του Κολωνού και δεκάδες άλλες, από τις οποίες ελάχιστες γίνονται γνωστές, «δεν έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ως αριστεροί, να παραμένουμε παρατηρητές».

Η αναφορά στον Αλέξανδρο Νικολαϊδη

Στο σημείο αυτό παρέπεμψε στα τελευταία λόγια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη λέγοντας: Η χειρονομία του ακριβού μας συντρόφου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που ξεκινώντας για το τελευταίο του ταξίδι άφησε τα ολυμπιακά του μετάλλιά με την επιθυμία να δημοπρατηθούν για να σωθεί έστω και ένα παιδί αν σώζεται, δεν είναι μόνο μια πράξη γνήσιας ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Είναι και μια παρότρυνση αλληλεγγύης. Προς όλες και προς όλους μας».

Επομένως, κατέληξε πρέπει «η αλληλεγγύη να συνοδεύει την αντίσταση και η αντίσταση την αλληλεγγύη. Και έτσι τα δύο άλφα της δράσης μας θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο. Το άλφα της αλλαγής. Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή».

Τα μηνύματα προς το κόμμα: «Όχι» στον παραγοντισμό και τον «φραξιονισμό»

Στο τελευταίο σκέλος της εισήγησής του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε πιο ειδικά στο κόμμα και στην ανάγκη να πορευτεί με όρους ενότητας και εξωστρέφειας για να κινητοποιήσει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να δουλέψει με αποφασιστικότητα και την πίστη ότι θα νικήσει κάτι που όπως σημείωσε δεν είναι μόνο κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την κοινωνία.

Σημείωσε πως:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο αριστερόπροοδευτικόμαζικό κόμμα

-Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του «δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης» και «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες».

-Στην προσπάθεια της κοινωνίας να ανοίξει τον δρόμο προς την πρόοδο απαιτείται ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια δομή, που δεν αναπαράγει τον εαυτό της, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και επίσης απαιτείται σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει.

Στο σημείο αυτό ηχηρό και το μήνυμα αφενός για τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών αφετέρου για δημόσιες ή μη διαφοροποιήσεις, διαφωνίες, κ.λπ.:

Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για «την πιο μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία».

Σημείωσε περαιτέρω ότι οι αγώνες απαιτούν ένα κόμμα «ζωντανό και ανήσυχο», αλλά ταυτόχρονα «πειθαρχημένο και αποτελεσματικό». Και στο σημείο αυτό τόνισε τα 170.000 μέλη του κόμματος και την ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και πρέπει επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να πει «ναι» σ’ ό,τι κάνει αυτή τη δύναμη πιο συμπαγή και πιο αποφασισμένη.

Και από την άλλη να πει «όχι» σε «ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα δέχονται και πάλι σήμερα υποδομές σ’ όλη την Ουκρανία

Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι – Συγχαρητήρια από Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

28η Οκτωβρίου: Που θα πάνε οι Έλληνες το τριήμερο – Από το χωριό μέχρι το Ντουμπάι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:29