search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:18
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Δύο burgers την εβδομάδα θα σώσουν τον πλανήτη; (Videos)

27.10.2022 06:00
burgers klimatiki allagi- new

Μπορούν δύο burger την εβδομάδα, να … σώσουν τον πλανήτη; Κι όμως ναι!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Κατάσταση της Κλιματικής Δράσης 2022», που εξετάζει 40 δείκτες – κλειδιά για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη.

Κι ένας από αυτούς τους τρόπους είναι όσοι ζούμε στον αναπτυγμένο κόσμο να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος ώστε να ισοδυναμεί με περίπου δύο μπέργκερ την εβδομάδα.

H παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι μια αλυσίδα που ευθύνεται για την έκλυση του ενός τρίτου των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, με την εκτροφή ζώων για το κρέας τους να προκαλεί διπλάσια ρύπανση σε σχέση με την επιβάρυνση που επιφέρει η καλλιέργεια τροφίμων, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Nature Food.

Η απίστευτη επιβάρυνση του περιβάλλοντος για το κρέας

Το σύστημα παραγωγής τροφίμων, στο οποίο εντάσσονται η βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή, η μαζική χρήση λιπασμάτων και οι μεταφορές τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προκαλεί ετησίως 17,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται για ποσότητα διπλάσια των συνολικών εκπομπών επιβλαβών αερίων στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει το 35% του συνόλου των εκπομπών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη δείχνει τις επιβαρύνσεις από τον κύκλο του συστήματος παραγωγής τροφίμων και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις ίσως θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα συμπεράσματα για να σκεφτούν πως θα ελεγχθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Ατούλ Τζάιν, επιστήμονας με εξειδίκευση στην κλιματική αλλαγή, στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος έχει πολύ χειρότερες συνέπειες στο κλίμα απ΄ ό, τι η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Μάλιστα η πιο επιβαρυντική από τις δραστηριότητες της βιομηχανίας παραγωγής κρέατος είναι η εκτροφή αγελάδων.

Η χρησιμοποίηση βοοειδών και χοίρων για την παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 57% του συνόλου της παραγωγής επιβλαβών αερίων στη διατροφική βιομηχανία, ανέφερε αυτή η έκθεση, συγκρίνοντας το ποσοστό αυτό με το 29% της έκλυσης αερίων από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι προτάσεις των επιστημόνων στο «και πέντε» της κλιματικής κρίσης

Παράλληλα πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες, όπως να εξαπλασιαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης των μέσων δημόσιων μεταφορών, να μειωθεί η αποψίλωση των δασών, να εγκαταλειφθεί έξι φορές πιο γρήγορα η χρήση άνθρακα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην έκθεση για την «Κατάσταση της Κλιματικής Δράσης 2022» επισημαίνεται ότι για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, είναι απαραίτητες μεγαλύτερες επενδύσεις με στόχο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία και παράλληλα οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ευνοούν την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να σταματήσουν να υιοθετούν τα πλάνα για παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι μισοί από τους 40 δείκτες είναι εκτός στόχων και πέντε κινούνται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι δείκτες που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, που αυξάνεται ραγδαία ενώ θα έπρεπε να μειώνεται προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιομηχανία αλουμινίου, όπου η μείωση των εκπομπών αερίων δεν προχωράει ικανοποιητικά, η χρησιμοποίηση των ΙΧ αυτοκινήτων, ο ρυθμός απώλειας δασών και οι εκπομπές αερίων από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Ο Άνι Ντασγκούπτα, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, που είναι ένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στη σύνταξη της έκθεσης αυτής, τόνισε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ήδη αισθητές σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Ο κόσμος έχει βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου. Κάθε υποδιαίρεση της μονάδας έχει σημασία στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Βλέπουμε κάποιες σημαντικές νίκες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά συγχρόνως δεν κερδίζουμε σε όλους τους τομείς», δήλωσε.

Ο Μπιλ Χάρε, εκτελεστικός διευθυντής της Climate Analytics, που συμμετείχε στην σύνταξη της έκθεσης, προειδοποίησε για τις συνέπειες που έχει η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτό φυσικό αέριο, παρότι υπάρχουν χαμηλού κόστους και πιο υγιεινές εναλλακτικές», είπε, τονίζοντας ότι «η κρίση που προέκυψε από σοκ όπως η πανδημία και η ρωσική εισβολή την Ουκρανία έχει καταδείξει σαφώς πως η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα  δεν είναι μόνο κακή για το κλίμα, αλλά επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Προβλήματα ανεφοδιασμού ντίζελ στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Τρομακτικός ιός μετατρέπει τα περιστέρια σε… ζόμπι (Video)

Σάλος με τον Βρετανό ΥΠΕΞ: Ζήτησε από τους γκέι φιλάθλους που θα πάνε στο Μουντιάλ να… «μην προκαλούν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32