search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Όλεγκ Τίνκοφ: Ο Ρώσος μεγιστάνας που εγκατέλειψε την «αυλή» του Πούτιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (Video)

01.11.2022 12:49
oligarhis

Καταδίκασε τον «φασισμό του Πούτιν» και αποφάσισε να αποποιηθεί την ρωσική υπηκοότητα ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Όλεγκ Τίνκοφ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις επιλογές του Κρεμλίνου στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο Όλεγκ Τίνκοφ είναι ιδρυτής της διαδικτυακής τράπεζας Tinkoff Bank, που είναι από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας με περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες.

Σε ανάρτηση στο Instagram ο Ρώσος τραπεζίτης αναφέρει: «Δεν μπορώ και δεν θα έχω σχέση με μία φασιστική χώρα που άρχισε έναν πόλεμο με έναν ειρηνικό γείτονα».

Ο Όλεγκ Τίνκοφ είναι από τους ελάχιστους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν επικρίνει δημοσίως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sota Vision ανέβασε φωτογραφία του Όλεγκ Τίνκοφ και το επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί την αποποίηση της ρωσικής υπηκοότητας, όπως και την ανάρτηση που έκανε στο Instragram με το επικριτικό περιεχόμενο για την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο ύστερα από λίγη ώρα «εξαφανίστηκε» η ανάρτηση από τον λογαριασμό του Τίνκοφ στο Instagram, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη.

Ο τραπεζίτης έγραφε: «Είναι ντροπή για μένα να συνεχίσω να έχω αυτό το διαβατήριο».

Ο Όλεγκ Τίνκοφ ζει στο Λονδίνο και το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ρώσων που υφίστανται τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω των σχέσεων των ολιγαρχών με το Κρεμλίνο.

«Ελπίζω ότι κι άλλοι επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες θα με ακολουθήσουν, για να εξασθενήσει το καθεστώς του Πούτιν και η οικονομία του και να οδηγηθεί προοδευτικά στην ήττα. Μισώ την Ρωσία του Πούτιν, αλλά αγαπώ όλους τους Ρώσους που αντιτάσσονται σε αυτόν τον τρελό πόλεμο», έγραψε στο Instagram ο Όλεγκ Τίνκοφ, στην ανάρτηση που στη συνέχεια δεν εμφανίζεται στον λογαριασμό του.

Ο Όλεγκ Τίνκοφ και τον περασμένο Απρίλιο είχε καταφερθεί κατά του Κρεμλίνου, κάνοντας λόγο για ένα καθεστώς νεοπιτισμού. «Οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου είναι σοκαρισμένοι που οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο το καλοκαίρι. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν τα απομεινάρια των περιουσιών τους», έγραψε τον Απρίλιο ο Όλεγκ Τίνκοφ.

Τότε ο Ρώσος τραπεζίτης είχε πουλήσει το 35% του μεριδίου που κατείχε στην εταιρία TCS Group Holding, που δηλώνει έδρα στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα, στις ασφάλειας και στην κινητή τηλεφωνία. Αγοραστής ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, επικεφαλής της μεταλλουργικής εταιρίας Norilsk Nickel.

Εκτός από τον Τίνκοφ, άλλος ένας Ρώσος τραπεζίτης, ο Νικολάι Στορόνσκι, έχει παραδώσει το ρωσικό διαβατήριο του. Ο Στορόνσκι έχει βρετανική υπηκοότητα και είναι ιδρυτής της διαδικτυακής χρηματοπιστωτικής εταιρίας Revolut. Ο Στορόνσκι αποποιήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα καταδικάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πριν από λίγες μέρες και ο ισραηλινο-ρώσος επενδυτής Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ότι αποποιείται τη ρωσική υπηκοότητα. Ο ισραηλινο-ρώσος επενδυτής έχει φύγει από την Ρωσία το 2014 και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Μοσέ Αελιόν: Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο Θεσσαλονικιός επιζών του Ολοκαυτώματος (video)

Ο βασιλιάς Κάρολος ζητά κηπουρό – Ο εξωφρενικός μισθός που δίνει

Ο Έλον Μασκ θα είναι ο νέος CEO της Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:09