search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:10
MENU CLOSE

Ο υποκλέψας του υποκλέψαντος

07.11.2022 11:57
ypoklopes

Εδώ και μία εβδομάδα έχει σημάνει «ριστάρτ» στην υπόθεση των υποκλοπών και αυτοί που πριν ένα μήνα περίπου διακήρυσσαν ότι οι «υποκλοπές τέλος» με αφορμή τα συμπεράσματα δημοσκόπησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, τώρα – υπό το φως νέων αποκαλύψεων – ζητούν «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση.

Οι νέες αποκαλύψεις που προαναγγέλλονταν από τα τέλη Αυγούστου τελικά ήρθαν με δυο μήνες καθυστέρηση κι ενόσω η κυβέρνηση είχε εφησυχάσει και θεωρούσε τις υποκλοπές παρελθόν.

Η εικόνα που προκύπτει από τα δημοσιεύματα εδώ και δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, είναι ότι κέντρα και παράκεντρα – στα οποία εμφανίζεται αναμεμιγμένος ο Γρ. Δημητριάδης – έφεραν και χρησιμοποίησαν το predator στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βγαίνει λίστα με 33 πρόσωπα – θύματα του κακόβουλου λογισμικού. Σε αυτά μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη στους ισχυρισμούς της:

Από τη μία υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τίποτα γι’ αυτό το «όργιο» παρακολουθήσεων και την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του predator για λογαριασμό ιδιωτικών και επιχειρηματικών κέντρων υποτίθεται, αρχικώς δε, έλεγε ότι ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε αυτό το λογισμικό για να προσθέσει στην επιχειρηματολογία της στη συνέχεια πως ούτε το χρησιμοποίησε. Αν με αυτούς τους ισχυρισμούς έμοιαζε ανίκανη να ελέγξει τι γίνεται κάτω τη μύτη της ή εν πάση περιπτώσει δεν έπειθε, λίγο την απασχολούσε μέχρι τώρα, το θέμα ήταν να περιοριστεί η ζημιά στις ενδείξεις και τις εικασίες.

Από την άλλη εμφανώς εμπόδισε να ελεγχθεί κάθε πτυχή γύρω από την εμπορία του λογισμικού καθώς και να καταθέσουν πρόσωπα – κλειδιά, στην Εξεταστική Επιτροπή, απέτρεψε τη δυνατότητα ενημέρωσης των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ με την διατήρηση της επίμαχης τροπολογίας του 2021, έθεσε την Εξεταστική σε καθεστώς απόρρητου, κλπ. Την αίσθηση δε ότι η κυβέρνηση εμφανώς κρύβει στοιχεία αποκόμισαν έως και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA.

Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν μέχρι πρότινος, ακόμα και προς την PEGA, «ξεχάστε ό,τι έχει γίνει μέχρις εδώ, από εδώ και πέρα θα φέρουμε αυστηρή νομοθεσία για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών».

Τώρα τελεί υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων και της διεύρυνσης των ρηγμάτων με επιχειρηματικά στηρίγματά της που βρέθηκαν με έμμεσο τρόπο στη λίστα των προσώπων που φέρονται ότι παρακολουθούνταν, κι έτσι αποκτούν πλεονέκτημα την ώρα που η κυβέρνηση συνολικά και ιδίως ο πρωθυπουργός εμφανίζονται βαρύτατα εκτεθειμένοι.

Μπορεί η κοινωνία να συνεχίσει να μην ασχολείται με τις υποκλοπές αλλά με την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα, τη θέρμανση, κλπ και μπορεί το θέμα των υποκλοπών να φτάνει στ’ αυτιά της λίγο περισσότερο τώρα που μπαίνουν πιο ενεργά στο χορό και συστημικά μέσα ενημέρωσης, άντε και μέσω… Ολυμπιακού (οι πολυάριθμοι οπαδοί του οποίου πάντως επισείονται ως ένας μοχλός πίεσης), αλλά να παραμένει μια «ίντριγκα» που δεν θεωρεί ότι την αφορά.

Εν τούτοις, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θα αποφύγει -στην καλύτερη- την πολιτική φθορά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, καθώς σε αντίθεση με την προσπάθεια να προβάλλει θεσμικό προφίλ, προκύπτει ότι εδώ καταπατήθηκαν βασικές εγγυήσεις της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς ωστόσο το κουβάρι ξετυλίγεται από άλλη «μπάντα», δηλαδή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα σε σχέση με φίλια οικονομικά συμφέροντα που την στήριζαν μέχρι σήμερα.

Μένει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα «επεισόδια» στην πορεία και αν θα επηρεάσουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών…

Διαβάστε επίσης:

Οι ευρωπαϊκές μαριονέτες των ΗΠΑ

Παιδική κακοποίηση – ένα έγκλημα διαρκείας

Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της δικαιοσύνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:10