search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:19
MENU CLOSE

Πέθανε η «θρυλική Τασούλα» – Η απαγωγή της παραλίγο να γίνει αιτία για τη «Μάχη της Κρήτης»

07.11.2022 17:54
tasoyla – kriti- apagogi- new

Πλήρης ημερών, στα 92 της χρόνια, έφυγε από τη ζωή η «θρυλική Τασούλα», του γένους Πετρακογιώργη, η απαγωγή της οποίας το 1950 παραλίγο να προκαλέσει εμφύλιο στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε στο Cretalive η ανιψιά της και αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, η Αναστασία Αδαμίδου ετάφη στο Α’ Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο και η κηδεία της τελέστηκε σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

Η απαγωγή της Τασούλας

Στις 20 Αυγούστου του 1950, η 20χρονη Τασούλα, κόρη του του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, έπεσε θύμα απαγωγής από τον 34χρονο Κώστα Κεφαλογιάννη, αδερφό του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Μανώλη, καθώς έβγαινε από τον κινηματογράφο “Όασις” στο Ηράκλειο.

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από πέντε οπλοφόρους άρπαξαν την νεαρή Τασούλα και την μετέφεραν με ενοικιασμένο αυτοκίνητο στον Ψηλορείτη.

Ο Γιώργης Πετρακογιώργης, έξαλλος, καθώς, απόγονος του αιώνιου πολιτικού αντιπάλου του έκλεψε την κόρη του, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Τουλάχιστον χίλιοι οπλοφόροι οπαδοί του ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους επίσης οπλισμένους Ανωγειανούς και οπαδούς του Κεφαλογιάννη, με στόχο να πάρουν πίσω την Τασούλα, η οποία βρισκόταν κρυμμένη σε μια σπηλιά του Ψηλορείτη.

Μια εμφύλια σύρραξη μεταξύ οργισμένων Κρητών ήταν παραπάνω από ορατή. Για να κατευνάσει τα πνεύματα και να προλάβει ένα βέβαιο αιματοκύλισμα, ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, κήρυξε Στρατιωτικό Νόμο στην Κρήτη με αναστολή 9 άρθρων του Συντάγματος ενώ ο απαγωγέας επικηρύχτηκε ως “ληστής”.

Εφημερίδα Ακρόπολις

Πάνω από δύο χιλιάδες χωροφύλακες και στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στον Ψηλορείτη, κηρύσσοντας την περιοχή “Νεκρή Ζώνη” και επιδόθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς αποτέλεσμα.

Μέχρι και ο συγγραφέας,Πάτρικ Λη Φόρμερ, έστειλε επιστολές σε Κεφαλογιάννη και Πετρακογιώργη ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Σπυρίδωνας, προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει λύση στο θέμα.

Τελικά, μετά από αρκετές μέρες αναποτελεσματικής καταδίωξης, ο Κώστας και η Τασούλα αφού παντρεύτηκαν στη μονή Δισκουρίου στον Ψηλορείτη, παραδόθηκαν στις Αρχές. Ο απαγωγέας Κώστας Κεφαλογιάννης συνελήφθη για οπλοφορία και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης στις φυλακές Τύρινθας.

Εφημερίδα Εμπρός

Το ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκιση του Κεφαλογιάννη και σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: Η μαρτυρία της κοπέλας που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον 40χρονο: «Με χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι»

Λαμία: Ελεύθεροι οι πέντε Ρομά για την επίθεση σε δημοτικούς αστυνομικούς – Αναβλήθηκε για τις 22/11 η δίκη (video)

Κολωνός: Προφυλακίστηκε ο 55χρονος προπονητής – Νέα προθεσμία πήρε ο 43χρονος ηλεκτρολόγος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:19