search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:33
MENU CLOSE

Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και «διώχνει» τον πονοκέφαλο

11.11.2022 09:20
mpaxarika-new

Προέρχεται από τις μακριές, λεπτές πιπεριές τσίλι που αποτελούν δημοφιλή προσθήκη σε διάφορες κουζίνες διεθνώς.

Το πιπέρι καγιέν, όμως, έχει πιο ήπια γεύση, γι’ αυτό και όλοι μπορούν να το καταναλώσουν και να αποκομίσουν τα πολύτιμα οφέλη του

Αναρωτιέστε τι λείπει από τη διατροφή σας για να είναι ακόμη πιο υγιεινή; Μήπως αναζητάτε λίγη… γεύση στη ζωή σας; Ίσως αυτό που λείπει τελικά από το καθημερινό σας διατροφικό μενού είναι το πιπέρι καγιέν.

Όπως οι περισσότερες πολύχρωμες τροφές, έτσι και το πιπέρι καγιέν είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, A, Κ και B6. «Μια φρέσκια πιπεριά καγιέν διαθέτει το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 50% σε βιταμίνη Α», λέει η διαιτολόγος Alexis Supan. Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά σημαντική για παράγοντες υγείας, όπως η όραση, η αναπαραγωγή, η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, η σωστή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων.

Τα οφέλη του καγιέν για την υγεία, όμως, υπερβαίνουν κατά πολύ την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Πολλά προκύπτουν από την καψαϊκίνη, τη φυσική ένωση που χαρίζει σε όλες τις πιπεριές την πικάντικη γεύση τους.

Διαβάστε παρακάτω 4 σημαντικά οφέλη που θα προσφέρει το πιπέρι καγιέν στην υγεία σας:

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το καγιέν αποτελεί φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών ενώσεων, που προστατεύουν τα κύτταρα και προάγουν την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις διαδικασίες που προκαλούν γήρανση των κυττάρων. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες, όπως από τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Σε μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε 20 διαφορετικές καυτερές πιπεριές, η καγιέν αποδείχθηκε η πιο πλούσια πηγή.

2. Προστατεύει την καρδιά 

Το πιπέρι καγιέν μπορεί να προστατεύσει την καρδιακή υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη θωρακίζει τον οργανισμό από τη φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί μια σειρά από ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. «Μπορεί να διατηρήσει τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», επισημαίνει η διαιτολόγος Supan. Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που έβαζαν πιπέρι καγιέν στα φαγητά τους έτειναν να προσθέτουν λιγότερο αλάτι, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τους δυνητικούς κινδύνους υγείας της υπερκατανάλωσης αλατιού.

3. Βελτιώνει την πέψη

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τα πικάντικα τρόφιμα με την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές. Για πολλούς, όμως, το πιπέρι καγιέν μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. «Είναι πραγματικά χρήσιμο για την πέψη», εξηγεί η Supan. «Αυξάνει τα γαστρικά υγρά και την παραγωγή ενζύμων στο στομάχι, βοηθώντας στη διάσπαση της τροφής».

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

4. Ανακουφίζει από τον πόνο

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι ευεργετικές για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. «Όταν νιώθετε πιεσμένοι, τα πικάντικα φαγητά μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόριση και την ανακούφιση από πονοκεφάλους», λέει η αμερικανίδα διαιτολόγος. Άλλωστε, η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε αναλγητικές κρέμες για τοπική χρήση.

Το πλεονέκτημα αυτού του μπαχαρικού σε σχέση με άλλα είναι ότι συνδυάζεται με κάθε είδος κουζίνας. Προσθέστε το στα φαγητά σας και πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την ισορροπία που σας αρέσει περισσότερο.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κολονοσκόπηση: Μειώνει τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου

Κορωνοϊός: Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν αντισώματα λόγω εμβολιασμού ή νόσησης

Το λαχανικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τη φλεγμονή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:29