search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:11
MENU CLOSE

Ενισχύεται και πάλι ο γαλλο-γερμανικός άξονας

26.11.2022 06:00
sholts- borne- new

Αναθέρμανση των γαλλο- γερμανικών σχέσεων μαρτυρούν οι εντατικές διμερείς επαφές την τελευταία εβδομάδα, που κορυφώθηκαν με την επίσκεψη που έκανε χθες Παρασκευή, στο Βερολίνο, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορνέ, όπου την υποδέχτηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ύστερα από αρκετές δυσλειτουργίες η γαλλογερμανική μηχανή δείχνει να ξαναπαίρνει μπροστά. Τέσσερις Γερμανοί υπουργοί (μεταφορών, εξωτερικών, οικονομίας και οικονομικών) επισκέφθηκαν το Παρίσι την τελευταία εβδομάδα και ακολούθησε, το περασμένο 24ωρο, η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Γαλλίας στο Βερολίνο. Δεν πέρασε απαρατήρητη επίσης η επίσκεψη στο Βερολίνο της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ με αφορμή την έναρξη της 22ης Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό της Γερμανίδας ομολόγου της, Κλόντια Ροτ.

Οι απανωτές επαφές κορυφαίων Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων έγιναν ένα μήνα μετά την ακύρωση του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών, που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου και τις σκληρές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, στις 20 Οκτωβρίου, όταν είπε ότι «δεν είναι καλό πράγμα για την Ευρώπη η αυτοαπομόνωση της Γερμανίας».

«Ξεπεράσαμε τα όρια επιδεικνύοντας τις διαφωνίες μας», παρατήρησε μέλος του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου. «Γι αυτό επείγει να βρούμε και πάλι κοινό έδαφος, ιδιαιτέρως μετά την σύνοδο του G20», στο Μπαλι της Ινδονησίας, πρόσθεσε.

Και μάλιστα η αναζήτηση κοινού εδάφους έγινε με κάθε επισημότητα. Στο Παρίσι, τη Δευτέρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ όχι μόνο συναντήθηκε με την ομόλογό της, Κατρίν Κολονά,  με αφορμή την ανταλλαγή μαθητών σε γυμνάσιο του κεντρικού Παρισιού, αλλά βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Μακρόν στα Ηλύσια.  Την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, δειπνούσε με τον κύριο Χάμπεκ, πριν τον συνοδεύσει την επόμενη μέρα στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.  Δείπνησε επίσης την Πέμπτη με τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, ο οποίος επίσης επισκεπτόταν το Παρίσι.

Από την γερμανική πλευρά εκφράζεται σαφέστατα η διάθεση επίλυσης των παρεξηγήσεων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το σχέδιο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Παρίσι, Χανς Ντίτερ Λούκας, στις 19 Νοεμβρίου δημοσίευσε ένα άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Ouest-France, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων «δεν ήταν μία άδικη προσπάθεια για να επωφεληθεί η γερμανική βιομηχανία», όπως υποστήριξαν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η γαλλική.

Πριν από λίγες εβδομάδες το Παρίσι είχε ενοχληθεί – και το έδειξε – με αφορμή τις δηλώσεις της κυρίας Μπέρμποκ, ότι θα ήταν σε διακοπές τη μέρα που θα γινόταν το γαλλο-γερμανικό Συμβούλιο Υπουργών, στο Φοντενεμπλό. Έκτοτε όμως η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν έχασε καμία ευκαιρία για να δείξει ότι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να εξωθείται σε ύφεση εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του επαπειλούμενου αμερικανο-ευρωπαϊκού εμπορικού πολέμου, οι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για ενδο-ευρωπαϊκές αντιπαραθέσεις. Η επιβίωση της Ευρώπης και η υπέρβαση των κρίσεων αφορά πρωτίστως τα δύο σημεία αναφοράς της ΕΕ, δηλαδή την Γαλλία και την Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Βραζιλία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 11 τραυματίες από επίθεση σε δύο σχολεία (Video)

Βερολίνο και Παρίσι υπέγραψαν συμφωνία «ενεργειακής αλληλεγγύης» – Γερμανικό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Οι πρώτες ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης – Η Ευρώπη κατηγορεί τις ΗΠΑ για κερδοσκοπία από τον πόλεμο στην Ουκρανία (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:11