search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 03:29
MENU CLOSE

Χαβάη: Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου – Σε συναγερμό η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (Photos/Video)

28.11.2022 19:10
volcano_new

«Ξύπνησε» το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, καθώς το Μάουνα Λόα της Χαβάης, άρχισε να εκρήγνυται το βράδυ της Κυριακής.

Οι επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης είπαν ότι η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 11:30 μ.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή (27/11) στην κορυφή Mokuaweoweo του ηφαιστείου.

«Αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου», διευκρινίζεται στην ειδοποίηση.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης, ωστόσο, οι κάτοικοι που κινδυνεύουν από τις ροές λάβας καλούνται να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα της Κομητείας της Χαβάης για περαιτέρω οδηγίες.

Οι επιστήμονες λένε οτι οι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα αέρια και ηφαιστειακή τέφρα. «Βάσει προηγούμενων γεγονότων, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης του Μάουνα Λόα μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η κατεύθυνση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα», ανέφερε το USGS σε δελτίο τύπου.

«Εάν η έκρηξη παραμείνει στο Mokuāweoweo, οι ροές λάβας πιθανότατα θα περιοριστούν εντός των τοιχωμάτων της καλντέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ωστόσο οι ροές λάβας μπορεί να κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Πρωτοφανείς αντιδράσεις με αφορμή τα μέτρα κατά της πανδημίας – Πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα (videos)

Ισραήλ: Διέρρευσε ηχογραφημένο μήνυμα του νέου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας με την προώθηση της ακροδεξιάς του ατζέντας

Κίνα: Πώς ένα λευκό φύλλο χαρτί έγινε σύμβολο της περιφρόνησης (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06