search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Πότε θα βάλουμε τους νέους στο κάδρο της Δημοκρατίας;

30.11.2022 06:00
karaklioumi

Σε λίγο καιρό θα γίνουν εκλογές και στη συζήτηση θα μπει το σύνηθες ερώτημα: Τι θα ψηφίσουν οι νέοι;

Πριν απαντήσουμε θα έπρεπε ίσως να παρατηρήσουμε τους νέους και να σταματήσουμε να του υποτιμούμε. Οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι (17-24 χρόνων) είναι μόλις το 10% του εκλογικού σώματος και η ηλικιακή τους ομάδα είναι εκείνη με τη μικρότερη συμμετοχή στις εκλογές.

Το γεγονός πως δεν είναι κομματικά ενταγμένοι δε σημαίνει πως είναι πολιτικά αδιάφοροι ή απαθείς. Ενδιαφέρονται για την πολιτική και τη Δημοκρατία με το δικό τους τρόπο. Κινητοποιούνται για ένα στόχο που μπορεί να αφορά στο περιβάλλον ή τα ανθρώπινα δικαιώματα και ονειρεύονται κατά μόνας σε μια κοινωνία που δεν τους βλέπει και κατά κανόνα δε σχεδιάζει για αυτούς.

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών μόλις μία στις τρεις χώρες συμβουλεύεται τους νέους στο σχεδιασμό μακροπρόθεσμων πολιτικών. Στη νέα γενιά έχουμε δώσει την αίσθηση του άμεσα αντικαταστατού, στην εργασία (με χαμηλές αμοιβές και ανυπαρξία προοπτικής για το μέλλον), τους έχουμε αποκλείσει από την κοινωνική διάδραση μη σχεδιάζοντας μαζί τους και κυρίως τους έχουμε εργαλειοποιήσει στην πολιτική.

Τους θεωρούμε ικανούς να εκλέγουν έως τα 25 χρόνια τους αλλά να μην εκλέγονται, θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή τους δια αντιπροσώπου. Δεν προσαρμόζουμε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία ούτε κατ’ ελάχιστον στη δική τους οπτική και περιμένουμε να γίνουν σαν εμάς για να ενταχθούν. Έτσι περιοριζόμαστε σε όσα ως τώρα γνωρίζουμε διότι δε θέλουμε να αλλάξουμε και να καταλάβουμε τον κόσμο που έρχεται.

Μένουμε στη λογική της δεκαετίας του ‘80 όπου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων έμπαινε απαραιτήτως μια γυναίκα, ένας Παλαιστίνιος μετανάστης και ένας νέος για να ορίσουμε την πρώιμη συμπεριληπτικότητα και να θεωρήσουμε ότι κάναμε το δημοκρατικό μας καθήκον. Στο ερώτημα τι θα ψηφίσουν οι νέοι, θα έλεγα να ψάξουμε αν θα ψηφίσουν οι νέοι, φοβάμαι πως θα μας γυρίσουν την πλάτη, όσο δεν βρίσκουμε τον τρόπο να τους κάνουμε να δουν τον εαυτό τους στο κάδρο της Δημοκρατίας.

*Η Μαρία Καρακλιούμη είναι Πολιτική Αναλύτρια της RASS AE

Διαβάστε επίσης:

Η κυβερνητική επιχείρηση της Ομερτά θα αποτύχει

Το καλάθι του πρωθυπουργού

«Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:19