search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:46
MENU CLOSE

Η Ευρωζώνη αποκτά νέο μέλος και «άριστο» μαθητή: την Κροατία

01.12.2022 01:00
croatia

Ποδαρικό στη νέα χρόνια με νέο νόμισμα θα κάνει η Κροατία, καθώς η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας μπαίνει από σήμερα στη ζώνη του ευρώ.

Την 1η Ιανουαρίου, η Κροατία εντάσσεται στην ευρωζώνη και είναι πλέον το 20ο μέλος του μπλοκ της νομισματικής ένωσης.

Αν και δεν είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή για να υιοθετήσει μια χώρα το ευρώ, καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου υποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο και παραμένει αδύναμο παρά το γεγονός ότι ανέκτησε κάποιο έδαφος τους τελευταίους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια σταυροφορία ενάντια στον πληθωρισμό, ο οποίος προκαλεί επιβράδυνση της οικονομίας ενώ η χειμερινή ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Μάρκο Πρίμορατς ωστόσο είναι αισιόδοξος. «Είμαστε σίγουροι ότι τα επιτόκια και γενικότερα το κόστος δανεισμού θα αυξηθούν εν εύθετω χρόνω», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO. «Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι η αύξηση για την Κροατία θα ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι αν δεν εντασσόμασταν στην ευρωζώνη».

Η Κροατία, η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ σχεδόν πριν από μια δεκαετία, γίνεται το πρώτο νέο μέλος της ευρωζώνης από τότε που τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, εγκατέλειψαν τα εθνικά τους νομίσματα το 2011, το 2014 και το 2015.

Η αλλαγή έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό και οι Κροάτες είναι προετοιμασμένοι: Το κροατικό Kuna είναι σταθερό περίπου στα 0,13€ εδώ και μήνες. Από τον Σεπτέμβριο, όλες οι τιμές εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα. Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προσαρμόζονται και κόβονται νέα ευρωκέρματα, το καθένα με χάρτη της Κροατίας (2€), μια σιλουέτα ενός κουναβιού ή Kuna, του εθνικού ζώου της χώρας (1€) και του εφευρέτη ηλεκτρικής ενέργειας Νίκολα Τέσλα (για τα 0,50€, 0,20€ και € 0,10). 

Η Κροατία θα κερδίσει επίσης μια θέση στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έως τον Ιανουάριο, είπε ο Πρίμορατς.

«Όταν πρόκειται για την πρόσθετη ασπίδα, η οποία θα είναι εκεί με την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το βλέπουμε επίσης ως πρόσθετο όφελος για την κροατική οικονομία», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι, από τις ουκρανικές δυνάμεις

Πέθανε ο πρώην Πάπας Βενέδικτος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:46