search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:00
MENU CLOSE

Αυστραλία: Πώς ένα podcast βοήθησε στην εξιχνίαση μιας γυναικοκτονίας μετά από 40 χρόνια (Video/Photos)

02.12.2022 12:09
Chris_Dawson_new

Πριν από 21 χρόνια, όταν ο δημοσιογράφος Χέντλεϊ Τόμας βγήκε από το κτήριο της αστυνομίας στο Σίδνεϊ, δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξη του.

Τότε λίγοι είχαν ακούσει το όνομα της Λινέτ Ντόσον, μιας μητέρας δύο παιδιών που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, το 1982.

Όμως ο Χέντλεϊ Τόμας είχε πειστεί ότι η υπόθεση δεν ήταν απλή και άρχισε να ψάχνει πιο βαθιά την υπόθεση. Τόσο που το όνομα της Λινέτ Ντόσον άρχισε να συζητιέται έντονα. Ο δημοσιογράφος λέει πως είχε μείνει έκπληκτος γιατί η ιστορία της Λινέτ ήταν παράξενη και όλα γύρω από το όνομά της του φαίνονταν «άδικα». Ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης, αλλά οι αρχές απάντησαν αρνητικά, λόγω έλλειψης στοιχείων.

«Μια νεαρή μητέρα αφοσιωμένη στις δυο κόρες της εξαφανίζεται ξαφνικά χωρίς να την νοιάζουν τα παιδιά, φεύγει ενώ ο σύζυγός της συνάπτει σχέση με ένα κορίτσι που είχε τα μισά χρόνια της», λέει ο Χέντλεϊ Τόμας στο τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο Seven. Όσο έψαχνε την υπόθεση της Λινέτ τόσο συγκέντρωνε στοιχεία που τον έπειθαν πως κάτι κρυβόταν.

Η Λινέτ φερόταν να έχει εξαφανιστεί χωρίς να πάρει μαζί της ρούχα, προσωπικά αντικείμενα, χρυσαφικά, χωρίς να έχει χρήματα, αυτοκίνητο, χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος… Δεν είχε έλθει σε επαφή με κανένα. Υποτίθεται ότι είχε μιλήσει μόνο με το σύζυγό της, ο οποίος την είχε προδώσει.

«Ήταν γελοίο», λέει ο δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation, «έτσι το βλέπουν όλοι μέχρι σήμερα».

Κι έτσι προσέγγισε την υπόθεση ένας δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας, που επανεξέτασε την υπόθεση της εξαφάνισης της Λινέτ Ντόσον, 40 χρόνια μετά.

Το πτώμα της Λινέτ δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά ο δικαστής Ίαν Χάρισον έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο Κρις Ντόσον, ο σύζυγος της Λινέτ, δολοφόνησε την Λινέτ τυφλωμένος από το πάθος για την έφηβη μπέιμπι-σίτερ, την οποία είχε μαθήτρια στο σχολείο όπου δίδασκε.

H Lynette Dawson

Ο δημοσιογράφος έκανε συστηματική έρευνα μιλώντας με φίλους και γείτονες της οικογένειας Ντόσον, αλλά και με την μπέιμπι-σίτερ την οποία στη συνέχεια είχε παντρευτεί ο Κρις Ντόσον. Ο δημοσιογράφος πήρε συνεντεύξεις από πρώην αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στις έρευνες όταν δηλώθηκε η εξαφάνιση της Λινέτ και με έναν ιατροδικαστή.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε μία σειρά podcast από την εφημερίδα The Australian. Ο τίτλος των podcast ήταν «το κατοικίδιο του δασκάλου». Στα podcast αυτά ο δημοσιογράφος ξετύλιξε την ιστορία: Ο δάσκαλος Κρις Ντόσον ήταν προσβλητικός και βίαιος απέναντι στη σύζυγό του και επιχείρησε να προσλάβει έναν επαγγελματία δολοφόνο για να την βγάλει από τη μέση. Στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντόσον έπεσε σε αντιφάσεις, τις οποίες εντόπισε και πρόβαλε ο δημοσιογράφος, περιγράφοντας τον σύζυγο ως έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο δολοφόνος και μάλιστα έκανε κάποιες υποθέσεις για το πώς θα μπορούσε να έχει εξαφανίσει το πτώμα της Λινέτ.

Το podcast άρχισε να μεταδίδεται στα μέσα του 2018 και προκάλεσε τεράστια εντύπωση. Η δημοσιογραφική έρευνα βραβεύτηκε στην Αυστραλία και η σειρά είχε πάνω από 60 εκατομμύρια downloads.

Η αστυνομία, που κρατούσε ανοιχτό τον φάκελο, άρχισε ξανά τις έρευνες και η υπόθεση έφτασε ενώπιον της δικαιοσύνης, χάρη στην επίμονη δημοσιογραφική έρευνα. Τελικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Κρις Ντόσον για τη δολοφονία της γυναίκας του και καταδικάστηκε. Η ποινή που επιβλήθηκε στον 74χρονο σήμερα Ντόσον είναι κάθειρξη 24 χρόνων.

Hedley Thomas

Ο δημοσιογράφος Χέντλεϊ Τόμας συνέβαλε καθοριστικά στην απόδοση δικαιοσύνης. Είκοσι χρόνια αφότου άρχισε η έρευνα του Χέντλεϊ Τόμας, χάρη στα podcast και τη ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στην έρευνα, η Λινέτ δικαιώθηκε, αν και το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ.

«Ο Ντόσον έχαιρε 36 χρόνια κοινωνικής ζωής μέχρι την σύλληψή του, χωρίς να τον βαρύνει η κατηγορία για την δολοφονία της γυναίκας του. Η άρνησή του ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή τον ωφέλησε», δήλωσε ο δικαστής Ίαν Χάρισον, ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Γκρεγκ Σιμς, αδελφός του θύματος, δήλωσε ότι η οικογένεια αισθάνεται ανακούφιση.

«Σεβόμαστε και ευχαριστούμε τον δικαστή Χάρισον και ελπίζουμε ότι ο Κρις Ντόσον θα ζήσει αρκετά για να εκτίσει την ποινή», δήλωσε ο Γκρεγκ Σιμς.

Διαβάστε επίσης:

Ιμπραήμ Καλίν: Εκτός εαυτού ο εκπρόσωπος του Ερντογάν – Διέκοψε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Σουηδίας (Videos)

Φρίκη στη Γαλλία: Δύο μωρά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε καταψύκτη (video)

Ισέι Σαγκάουα: Πέθανε ο ιάπωνας κανίβαλος, που συγκλόνισε τον κόσμο (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:55