search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:19
MENU CLOSE

Επιστολή ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

02.12.2022 12:13
YPEX

Με δύο κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει τις όποιες συνέπειες προκύπτουν από την τουρκο-λιβυκή συμφωνία για την έρευνα και εκμετάλλευση θαλασσίων περιοχών νότια και δυτικά της Κρήτης.

Η εν λόγω Συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης που υπογράφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Αθήνας, καθώς αγνοούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα σε ΑΟΖ της Κρήτης.

Προκειμένου να ζητηθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Λιβύης είχε προγραμματιστεί και η ατυχής, όπως εξελίχθηκε, επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στην Τρίπολη. Ο Νίκος Δένδιας, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επέλεξε να ματαιώσει την επίσκεψη για να μη συναντηθεί με την υπουργό εξωτερικών της χώρας που λίγες μέρες πριν είχε υπογράψει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Άμεσα μετά την υπογραφή της τουρκολιβυκής συμφωνίας η Αθήνα προχώρησε στην επέκταση της περιοχής ερευνών που πραγματοποιεί η exxon mobil νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, στις 17 Νοεμβρίου η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή στην οποία αναπτύσσεται όλη η επιχειρηματολογία της Αθήνας.

Βασικό τμήμα αυτής της επιχειρηματολογίας είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει περιορισμένη δικαιοδοσία και αποκλειστικό καθήκον να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και όχι να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν μακροπρόθεσμα της χώρα.

Στην ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Η Ελλάδα αντιτίθεται και διαμαρτύρεται έντονα για τη σύναψη του προαναφερθέντος Μνημονίου, στο βαθμό που επιχειρεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εφαρμογή του “Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο” του 2019, το οποίο συνήφθη κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καθώς και άλλων παράκτιων κρατών σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.

(…)

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα θα ήθελε να τονίσει ότι διατηρεί όλα τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου και καλεί τη Λιβύη και το Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απόσχουν από κάθε πράξη που παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει την ισχυρή δέσμευση της για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 72 (α) της ημερήσιας διάταξης, και δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες (1/12) μετά την ολοκλήρωση του τουρκικού εθνικού συμβουλίου, η τουρκική ηγεσία επανέλαβε (μετά από σιωπή αρκετών ημερών) τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για «παράνομη» στρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Η τακτική του πρωθυπουργού για την αυτοδυναμία – Ο ρόλος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων

Βαρουφάκης: «Τίποτα καλό δεν θα γίνει για τον τόπο, όσο κυβερνάει ένα πολιτικό σύστημα που κερδίζει από την πτώχευση των πολλών»

Γκάγκα: Μηνιαίο επίδομα 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:19