search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:06
MENU CLOSE

Η αυθεντική συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γερμανικό στόλεν (Stollen)

06.12.2022 06:00
Stollen-Rezept-

Το Christstollen, ένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, υπάρχει εδώ και περίπου 700 χρόνια και αποτελεί την γερμανική απάντηση στα κέικ φρούτων.

Είναι ένα γλύκισμα που θυμίζει περισσότερο πλούσιο ψωμί ζυμωμένο με μείγμα αποξηραμένων φρούτων σε ρούμι, με ποικιλία μπαχαρικών, ξηρούς καρπούς και ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για Dresdner Stollen, από την Δρέσδη της Γερμανίας και είναι το πιο δημοφιλές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα, χλιαρό

½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ. + ίσως να χρειαστεί λίγο παραπάνω

1 μεγάλο αυγό + 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά

¾ φλιτζανιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¾ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο ή κακουλέ

225 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα σπιτική ή αγοραστή (προαιρετικά), χωρισμένη στα δύο

255 γραμμάρια σταφίδες

85 γραμμάρια ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού + 85 γραμμάρια πορτοκαλιού, κομμένα σε μικρούς κύβους (σπιτικά ή αγοραστά φρουι γλασέ – κόντιτα)

85 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

1/3 φλιτζανιού σκούρο ρούμι

Για τη διακόσμηση

110 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Αχνοζάχαρη

Εκτέλεση

1. Αρχικά, βάλτε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ και τα αμύγδαλα μαζί με το ρούμι, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να μουλιάσουν.

2. Σε ένα μπολ ρίξτε το χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε και αφήστε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά.

3. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και τους κρόκους ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, την κανέλα και το καρδάμωμο και προσαρμόστε το εξάρτημα με τον γάντζο για το ζύμωμα.

4. Προσθέστε το μίγμα μαγιάς και ζυμώστε για 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

5. Βάλτε τη μπάλα ζύμης στο ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το σε ένα ζεστό μέρος (π.χ. το εσωτερικό του φούρνου που έχετε σβήσει και είναι ελαφρώς ζεστός). Αφήστε μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 1 ώρα ή ακόμα και 2 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία).

6. Όταν είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε τη ζύμη, ρίξτε τα μουλιασμένα φρούτα που θα πρέπει να έχουν απορροφήσει όλο το ρούμι (διαφορετικά αδειάστε τα υγρά) και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Προσθέστε λίγο αλεύρι επιπλέον, αν η ζύμη παραμένει υγρή και δεν ξεκολλάει από τα πλαϊνά του κάδου.

7. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το ένα κομμάτι σε οβάλ σχήμα πάχους 2,5 εκατοστών περίπου. Ρολάρετε το ένα κομμάτι αμυγδαλόπαστας, αν χρησιμοποιήσετε, σε μπαστούνι και τοποθετήστε το στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε την αριστερή πλευρά της ζύμης ώστε να καλύψει την αμυγδαλόπαστα και διπλώστε τη δεξιά πλευρά μέχρι το κέντρο του στόλεν και όχι μέχρι την άκρη του. Τσιμπήστε το πάνω και το κάτω άκρο για να καλυφθούν οι πόλοι της αμυγδαλόπαστας και με την κάτω μεριά του χεριού σας πιέστε κατά μήκος τη ζύμη λίγο δεξιότερα από το κέντρο του για να δημιουργήσετε τη χαρακτηριστική καμπούρα.

8. Βάλτε τα στόλεν σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα να ανέβουν σε ζεστό μέρος για 40-60 λεπτά περίπου.

9. Προσθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε τα για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Η εσωτερική θερμοκρασία τους θα πρέπει να είναι 88ο C.

10. Αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά και έπειτα με μια οδοντογλυφίδα τρυπήστε σε αρκετά σημεία τη ζύμη, ώστε να εισχωρήσει καλά το λιωμένο βούτυρο. Βουρτσίστε γενναιόδωρα με το βούτυρο και πασπαλίστε παντού με τη ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης:

Φιλετάκια κοτόπουλου με φασκόμηλο και καβουρδισμένο βούτυρο (beurre noisette)

Πέννες αλά αραμπιάτα, η διάσημη και ακαταμάχητα απλή ρωμαϊκή συνταγή

Ημερολόγιο Χριστουγέννων (advent calendar) απο μπισκοτένια ζύμη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58