search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:08
MENU CLOSE

«Όχι» από την υπουργό πολιτισμού της Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Video/Photos)

07.12.2022 13:59
glyptaparthenona-new

«Πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος» θα ήταν κατά την Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Daily Mail.

Η Μισέλ Ντόνελαν υποστηρίζει ότι αν επιστραφούν τα γλυπτά θα ανοίξει ένας κύκλος ανάλογων αιτημάτων για επιστροφές έργων που βρίσκονται σε βρετανικά μουσεία.

«Πού σταματά αυτό;» αναρωτιέται η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, παραπέμποντας στο νόμο που απαγορεύει να βγαίνουν ιστορικής αξίας αντικείμενα από τη Βρετανία.

Προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι ο Τζορτζ Όζμπορν, πρώην υπουργός Οικονομίας, που σήμερα είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε έλθει σε συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό για πιθανή επιστροφή των γλυπτών, όπως γράφει ο ιστότοπος https://www.dailymail.co.uk.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αυτή την εβδομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών. Μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας επανέλαβε την προσωπική αντίθεσή της στην επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν την επιστροφή κάποιων εξ αυτών των αντικειμένων μονίμως. Ο υφιστάμενος νόμος δεν το επιτρέπει, αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη. Μπορώ να αντιληφθώ απολύτως την θέση που παίρνουν και ίσως ακούω με συμπάθεια κάποια από τα επιχειρήματα. Αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», δήλωσε η Μισέλ Ντόνελαν.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας πρόσθεσε ότι η Βρετανία «αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή» τα έργα τέχνης που βρίσκονται στα μουσεία της χώρας «για δεκαετίες» και τόνισε ότι «αν αρχίσεις να τα επιστρέφεις, που θα σταματήσει αυτό;»

«Είναι επίσης πολύ δύσκολο να γνωρίζεις σε ποιον επιστρέφεις αυτά τα αντικείμενα… Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες», ισχυρίστηκε η Μισέλ Ντόνελαν, για να προσθέσει ότι «το σημερινό καθεστώς λειτουργεί και πρέπει να το προστατεύσουμε»

Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε προ ημερών ότι δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής της νομοθεσίας που απαγορεύει την μετακίνηση αρχαιοτήτων από συλλογές των βρετανικών μουσείων. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τον νόμο, που απαγορεύει την μετακίνηση αντικειμένων από συλλογές βρετανικών μουσείων, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Οι αποφάσεις που έχουν σχέση με την προστασία και τη διαχείριση των συλλογών είναι ζήτημα του Μουσείου και των διαχειριστών του. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατέχονται νόμιμα από τους διαχειριστές που είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ για τα F-16: Κανένας όρος πλέον για την αγορά τους (Video)

Πολύ σημαντική ανακάλυψη απολιθώματος στην Αυστραλία ηλικίας 100 εκατ. ετών – Τα μυστικά που κρύβει (photos/videos)

Νέα Ζηλανδία: Έχασαν την κηδεμονία οι γονείς που αρνούνται να δοθει στο μωρό τους αίμα εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:06