search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:13
MENU CLOSE

ΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

10.12.2022 06:00
logariasmoi

Το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών!

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες είχε δημοσιευθεί έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην οποία διαπιστωνόταν πως 4 στου 5 Έλληνες έχουν στραφεί στα φθηνότερα τρόφιμα β’ ποιότητας, 8 στους 10 κόβουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και 2 στους 3 αναβάλλουν εργασίες συντήρησης στο σπίτι και το αυτοκίνητο τους.

Βλέποντας τις έρευνες αυτές καταλαβαίνει κανείς πως ο λογαριασμός απλά δεν «βγαίνει» και οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να «κόβουν» από όσες δαπάνες θεωρούνται «ελαστικές» προκειμένου να βγάλουν τον μήνα!

Συγκεκριμένα μάλιστα η τελευταία έρευνα του ΣΕΛΠΕ επισημαίνει οτι  το ποσό των μηνιαίων λογαριασμών αντιστοιχεί στο 33%, έναντι 30% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Αντίθετα, παρά την αύξηση από 26% σε 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οι δαπάνες για αγορές προϊόντων παραμένουν σε συνήθη επίπεδα.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια σταθερότητα, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως η έρευνα καταγράφει τη σημαντική αλλαγή που επήλθε στο καταναλωτικό κοινό τον τελευταίο χρόνο, η οποία αφορά κυρίως την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.

Πρακτικά, αυτό που καταγράφεται είναι χαμηλές προσδοκίες αλλά και επιβάρυνσή των οικονομικών των καταναλωτών, με ελαφρώς καλύτερη πορεία όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών (οι οποίες, βέβαια, παραμένουν αρνητικές).

Με πιο απλά λόγια δηλαδή για διατροφή, ψυχαγωγία, εστίαση, ψώνια, συντήρηση του σπιτιού και του αυτοκινήτου και λοιπές προσωπικές ανάγκες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέσουν μόνο το 30% του εισοδήματος τους κι αυτό εάν και εφόσον δεν υπάρχουν χρωστούμενα!

Μιλάμε για οικονομικό «Αρμαγεδώνα» όταν, τα χιλιάδες σπίτια προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μισθούς των 400, 500 και 600 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 15% για είδη διατροφής – Υποχώρηση του γενικού δείκτη

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή (Video)

Αθανάσιος Σαββάκης: Αυτοί είναι οι έξι μύθοι για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:10