search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:10
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πιθανό ο Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες (Video)

13.12.2022 17:40
tsipras-star-kentrikis-elladas-1-new

Πιθανό εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι το ενδεχόμενο, μετά και τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, ο πρωθυπουργός «να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις γιορτές. Την παραπάνω εκτίμηση έκανε στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του στη Λαμία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ αλλά ένοχος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και μάλιστα μίλησε για «εγκληματική οργάνωση» η οποία «λειτούργησε στην απόλυτη παρανομία, με ευθύνη του πρωθυπουργού που ανέλαβε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του». Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλοι τρόποι αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως πχ μια πρόταση μομφής, σημείωσε πως αυτή είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία την οποία σημείωσε δεν αποκλείει αλλά δεν θα διαλευκάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρμόδια γι’ αυτό είπε είναι η ελληνική δικαιοσύνη και τόνισε πως γι’ αυτό επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Ντογιάκο ο οποίος, είπε, «είναι έμπειρος δικαστικός και γνωρίζει πού βρίσκονται τα στοιχεία».

Πιο αναλυτικά:

Ερωτηθείς για το θέμα των υποκλοπών και αν αυτό απασχολεί την κοινωνία ανέφερε «Δεν είμαι της εκτίμησης  ότι επειδή υπάρχει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο οικονομικό πεδίο οι πολίτες δε νοιάζεται για θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει ένα ποτήρι το οποίο έχει ήδη γεμίσει αναφέρομαι στη δυσαρέσκεια των πολιτών μέσα από την καθημερινότητά τους».

Αναφορικά με τις κατηγορίες της κυβέρνησης για το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σέρνει την πολιτική ζωή στον «βούρκο» απάντησε πως «αυτοί οι οποίοι έχουν βουλιάξει την πολιτική ζωή και τη χώρα μέσα στο βούρκο, μας κατηγορούν διότι τους ασκούμε κριτική που μας βούλιαξαν στο βούρκο». «Δεν παρακολουθούσαμε εμείς το μισό πολιτικό προσωπικό, δικαστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ακόμα και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων» σημείωσε,  αλλά «το παρακράτος που έστησε ο κ. Μητσοτάκης στο πρωθυπουργικό γραφείο διενήργησε όλες αυτές τις παρακολουθήσεις». «Δεν το λέω εγώ, πρόσθεσε, το είπαν δύο πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης της ΝΔ ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, ότι πρόκειται για μία “πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή” είπανε, και “αδιανόητα πράγματα για να συμβαίνουν αν αυτά ισχύουν”. «Δεν γίνεται» υπογράμμισε «όσοι υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης τη Δημοκρατία, να μην αναδείξουμε ότι αυτά αποτελούν απαράδεκτη εκτροπή, και ότι υπάρχουν κανόνες στη δημοκρατία που δε μπορούμε να ανεχθούμε την παραβίασή τους». «Αν στο όνομα της οποιασδήποτε δυσκολίας», συνέχισε «σαν αυτή την πρωτόγνωρη δυσκολία που έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, δεχθούμε τη συρρίκνωση και την παραβίαση της δημοκρατίας, αν δεχθούμε ότι θα έχουμε τη δημοκρατία του απορρήτου, τότε πολύ σύντομα θα βρεθούμε στο να έχουμε τη δημοκρατία στο απόσπασμα».

Επανέλαβε ότι «όταν παραβιάζονται δημοκρατικοί κανόνες πρέπει να βάζουμε μια κόκκινη γραμμή» καθώς και ότι « με τέτοιες αποκαλύψεις σε οποιαδήποτε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία δε θα μπορούσε να σταθεί η κυβέρνηση». «Σε χώρες όπως το Κατάρ ενδεχομένως θα μπορούσε να σταθεί διότι αυτές έχουν αυταρχικά καθεστώτα» ανέφερε αφήνοντας να εννοηθεί πως οι πρακτικές της κυβέρνησης προσομοιάζουν με αυτές της γνωστής χώρας του Περσικού Κόλπου.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ρόλο στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Καϊλή είχε η μέθοδος των παρακολουθήσεων απάντησε:

Πως «υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι», υπάρχουν και «θεσμικές εγγυήσεις, η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να θέτει υπό παρακολούθηση υπό όρους ανθρώπους που κρίνεται ότι επικίνδυνοι να τελέσουν αδίκημα, κακούργημα».

Εδώ, σημείωσε «είχαμε μια σωρεία παρανομιών από την πλευρά όσων έθεσαν σε παρακολούθηση το μισό πολιτικό σύστημα γιατί δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος ή καμία υποψία ότι όλοι αυτοί που τέθηκαν σε παρακολούθηση για εγκληματικές πράξεις».

«Όταν τίθεται υπό παρακολούθηση ο κατεξοχήν αρμόδιος για την εθνική μας ασφάλεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή του επιτελείου στρατού, ποιος είναι ο εθνικός λόγος;» διερωτήθηκε.

Ανέφερε επιπλέον πως επειδή οι αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη «ήταν το πρώτο συμβάν και βρέθηκε εξ απήνης η κυβέρνηση και αναγκάστηκε να το παραδεχτεί δημόσια». Μετά, είπε, άρχισε να καίει τα στοιχεία να τα καταστρέφει και να κλείνει τα στόματα με απειλές και το απόρρητο. «Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του Ανδρουλάκη γιατί δε μας είπανε»;

Συνέχισε κάνοντας λόγο για «εγκληματική οργάνωση» η οποία «λειτούργησε στην απόλυτη παρανομία, με ευθύνη του πρωθυπουργού που ανέλαβε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του», διόρισε τον Κοντολέονα χωρίς να πληροί τα κριτήρια, και άλλαξε το νόμο,  «άφησε ως βοηθό εκπληρώσεως τον ανηψιό του διότι θεώρησε ότι είναι οικογενειακή υπόθεση και προχώρησε στην επινοικίαση απ’ ό,τι φαίνεται, ενός λογισμικού το οποίο είναι παράνομο στη χώρα». Πρόσθεσε πως «επισύνδεσε πολιτικούς αντιπάλους, το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρηματίες» αλλά «κυρίως πρόσωπα που είναι κρίσιμα για τη ροή του δημόσιου χρήματος, τον ΓΓ εξοπλιστικών επενδύσεων στο ΥΠΕΘΑ σε μια στιγμή που γίνονται εξοπλιστικές επενδύσεις ύψους 14 δις ευρώ».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη τόνισε πως «έχουμε έναν υπουργό που έπαψε να είναι υπουργός και έγινε στόχος 5046c και αντί να βγει και να πει “με συγχωρείτε αυτό είναι αναξιοπρεπές, παραιτούμαι” πηγαίνει και βγαίνει κάθε δεύτερη μέρα μαζί με το Μητσοτάκη για να μας δείξει πόσο τον αγαπάει».

Άφησε δε αιχμές συνολικά για όσους φέρονται να ήταν υπό παρακολούθηση αλλά δεν αντιδρούν αν το κάνουν «επειδή δε θέλουν να χάσουν τη θέση τους την υπουργική, ή επειδή φοβούνται και εκβιάζονται μέσα από όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις συνομιλίες τους;».

Πρόωρες μετά τις γιορτές;

Ερωτηθείς για το αν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές είπε πως «Είναι πολύ πιθανό» καθώς σε λίγο ο Μητσοτάκης δε θα μπορεί ούτε στη Βουλή να έρχεται «χωρίς να αποφεύγει σκηνές σαν αυτές που είδαμε την προηγούμενη Πέμπτη, να το βάζει στα πόδια για να μην απαντήσει». «Δεν απαντά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «γιατί ξέρει ότι είναι ένοχος, η απάντηση που δίνει είναι ότι ήταν απλά ανεπαρκής, δεν τα έκανε ο ίδιος τα έκαναν κάποιοι άλλοι κάτω απ΄αυτόν, τα έκανε ο ανηψιός του και τον κορόιδεψε».

«Αυτό είναι μια πολύ θλιβερή εκδοχή» συνέχισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι ήταν ανεπαρκήςβλαξ δηλαδή και όχι ένοχος. Εγώ τον γνωρίζω πολύ καλά τον κ. Μητσοτάκη είναι πολύ ευφυής δεν είναι βλαξπιστεύω ότι είναι ένοχος και πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύει τη συγκάλυψη όλους αυτούς τους μήνες, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του».

Θεωρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ότι η συγκάλυψη των υποκλοπών είναι χειρότερη από το ίδιο το έγκλημα που έχει διαπραχθεί» Και κλείνοντας αυτή την αναφορά είπε πως θεωρεί πολύ πιθανό «ο κ. Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες εκλογές το θεωρώ πιθανό».

«Δεν αποκλείω πρόταση μομφής, αλλά δεν θα διαλευκάνει το έγκλημα»

Στο ερώτημα για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής σημείωσε:

«Αν καταθέσω πρόταση μομφής που δεν το αποκλείω, αυτή είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά δεν πρόκειται να διαλευκάνω το σκάνδαλο, τη διαλεύκανση την περιμένουμε από τον θεσμό εκείνο που είναι καθ ύλην αρμόδιος να διαλευκάνει σκάνδαλα από την ελληνική δικαιοσύνη, για αυτό επισκέφτηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος είναι ένας έμπειρος δικαστικός και γνωρίζει πού βρίσκονται τα στοιχεία».

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Κάποιοι έχουν μπλέξει τη «συγχώρεση», που είναι απαραίτητη μετά από μια εμφύλια τραγωδία, με την παραχάραξη της Ιστορίας

Αίτημα της Εισαγγελίας στην ΕΥΠ: Πείτε μας αν παρακολουθείτε πολιτικούς και στρατιωτικούς

ΚΚΕ για Κώστα Φραγκούλη: Δεν θα περάσει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής βίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:09