search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:32
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Ξανά χωρίς απόφαση η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, σε αναμμένα κάρβουνα η Αθήνα

14.12.2022 09:04
skrekas-vrixelles-1

Θα μπορούσε να ονομαστεί και «το χρονικό της προαναγγελθείσης αποτυχίας», καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατέληξαν ούτε την Τρίτη σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κι ενώ ήδη ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση – της οποίας είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις του Έλληνα ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, με ομολόγους του που ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα (ΕΛΚ) – και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπουργοί να καταλήξουν σε λύση μέσω πλειοψηφίας και χωρίς ομοφωνία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στα σχετικά συμβούλια της ΕΕ.

Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Κι όλα αυτά, με τον Κ. Σκρέκα να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών ότι «ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης».

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ είναι ότι η συζήτησή τους για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπερ σημαίνει ότι (ίσως) το θέμα δεν περάσει και πάλι στα χέρια των ηγετών της Ένωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, κάτι που θα έκανε ακόμα πιο έντονο το συναίσθημα της αποτυχίας.

Όπως και νά’χει πάντως, η Αθήνα εξαρτά πολλά από την κατάληξη αυτής της συζήτησης, καθώς μια ευρωπαϊκή απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να ελαφρύνει κάπως τα βάρη που «πέφτουν στους ώμους» του προϋπολογισμού, προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου, ώστε οι καταναλωτές να αποφύγουν τα… εγκεφαλικά όταν τους ανοίγουν κάθε μήνα.

Όλο το βάρος στο δημοσιονομικό χώρο

Μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι κατάφερε να εισπράξει πολλά εκατομμύρια από τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ωστόσο, το μεγάλο βάρος πέφτει στον δημοσιονομικό χώρο που κάθε τόσο προσπαθεί να… εφεύρει ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ είναι δεδομένο ότι κατά τους επόμενους μήνες, λόγω χειμώνα, η κατανάλωση ρεύματος και αερίου θα αυξηθεί και συνακόλουθα και οι λογαριασμοί.

Η Αθήνα δεν συζητά καν τις προτάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που έχουν κατατεθεί ως τώρα (η αρχική πρόταση της Κομισιόν, που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους «15» της ΕΕ, μιλούσε για πλαφόν στα 275 ευρώ/ΜWh), ωστόσο η ανησυχία ότι οι «βόρειοι» με τις επιφυλάξεις που εκφράζουν εν τέλει θα εκτροχιάσουν τη διαπραγμάτευση παραμένει, ιδίως μετά και τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Τρίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί, έχοντας, φυσικά, ήδη εντάξει στα προγράμματα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος και τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ προς το παρόν αποφεύγει να συζητήσει για αντικίνητρα για όσους καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα. Ωστόσο, με μόλις ένα δισ. ευρώ «καβάτζα» στον προϋπολογισμό του 2023 για την ενεργειακή κρίση, είναι προφανές ότι χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη, η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη βιώσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Εύα Καϊλή: Σήμερα κρίνεται η προφυλάκισή της

Γιατί ο Τσίπρας «μυρίζει» προκήρυξη εκλογών μετά τον προϋπολογισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:25