search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:58
MENU CLOSE

Γαλλία – Μαρόκο: Φόβοι για έκτροπα στο Παρίσι λόγω του αγώνα του Μουντιάλ 2022 (Photos/Video)

14.12.2022 20:16
mundial marocco

Φόβοι για επεισόδια και έκτροπα καταγράφονται από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές ενόψει του αγώνα μεταξύ Γαλλίας – Μαρόκου στο Μουντιάλ που πραγματοποιείται στο Κατάρ.

Και καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παίξει με το Μαρόκο στον δεύτερο ημιτελικό του τουρνουά, το κέντρο του χριστουγεννιάτικου Παρισιού ετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα κινητοποιήσει 10.000 αστυνομικούς – οι μισοί από τους οποίους είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των Ηλυσίων Πεδίων, σε αυτό που το υπουργείο του αποκάλεσε επιχειρήσεις ελέγχου πλήθους και πρόληψης της τρομοκρατίας.

Τα δραστικά μέτρα είναι αναμενόμενα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την ιστορική νίκη του Μαρόκου επί της Πορτογαλίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, αυθόρμητοι εορτασμοί κατέληξαν σε ολονύχτια πάρτι.

Ο Μαροκινός ράπερ French Montana έκανε ένα αυτοσχέδιο πάρτι στην καρδιά της Times Square της Νέας Υόρκης. 

Η βορειοαφρικανική συνοικία του Μόντρεαλ κατά μήκος της οδού Jean-Talon πλημμύρισε με μαροκινές σημαίες, σμαραγδένιες βόμβες καπνού, μουσική και χορό. Όπως έγινε συνήθεια, το Souq Waqif της Ντόχα ήταν το μέρος που οι οπαδοί ολοκλήρωσαν την βραδιά.

Η παριζιάνικη γιορτή όμως είχε άσχημη κατάληξη. Πάνοπλοι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με κάποιους από τους 20.000 υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν με διάφορες κατηγορίες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Γαλλία, αυτό έχει γίνει μια κακή παράδοση κάθε φορά που μια εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Αφρικής παίζει έναν σημαντικό αγώνα σε μια αξιοσημείωτη διεθνή διοργάνωση, με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητούν τον λόγο των εντάσεων που παρατηρούνται στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Mahfoud Amara, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ και συγγραφέας του Αθλητισμού, Πολιτικής και Κοινωνίας στον Αραβικό Κόσμο, πιστεύει ότι η αιτία είναι η αντίδραση των αρχών.

«Οι μηχανισμοί ασφαλείας σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο αντιδρούν σε υποστηρικτές από το Μαγκρέμπ [τη δυτική Βόρεια Αφρική] που πανηγυρίζουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σαν να είναι απειλή για την ασφάλεια», είπε η Amara στο Al Jazeera. «Υποθέτουν ότι οι μεγάλοι αριθμοί θα μεταφραστούν αυτόματα ως πρόβλημα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ελέγχονται και να κρατούνται μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Αυτό το ένστικτο περιορισμού των εορτασμών μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένταση».

Φυλετικές διακρίσεις

Η Σάρα, μια Γαλλομαροκινή εικαστικός, παρευρέθηκε στους εορτασμούς στο κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι γρήγορα κατέληξαν σε βία.

«Αρχικά, υπήρχε μια ζεστή, χαρούμενη ατμόσφαιρα», είπε στο Al Jazeera.

«Όλοι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι. Υπήρχαν βέβαια πολλοί νέοι, αλλά και οικογένειες και παιδιά. Ήμουν εκεί μόνη με την κάμερά μου, αλλά ποτέ δεν φοβήθηκα για την ασφάλειά μου. Στη συνέχεια η αστυνομία έκλεισε έναν δρόμο και μας έριξε χημικά. Μια κυρία έπεσε κάτω και οι άνθρωποι τη βοηθούσαν να σηκωθεί. Ήταν χάος».

Πριν από τον αγώνα, η Αστυνομική Περιφέρεια του Παρισιού δήλωσε ότι «πρόκειται να λειτουργήσει με διάθεση ασφαλείας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και τη διασφάλιση των ανθρώπων και της περιουσίας στο Παρίσι».

Νωρίτερα φέτος οι γαλλικές δημόσιες αρχές, και ιδιαίτερα ο Darmanin, επικρίθηκαν αυστηρά για τον τρόπο διαχείρισης του κόσμου κατά τη διάρκεια του τελικού του UEFA Champions League του Μαΐου μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λίβερπουλ.

Η έναρξη καθυστέρησε συνολικά 36 λεπτά λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός οπαδών έξω από το στάδιο δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στο έδαφος, παρά το γεγονός ότι πολλοί εμφανίστηκαν με ένα εισιτήριο στο χέρι στην περιοχή του Stade de France στο Saint-Denis. ένα προάστιο του Παρισιού.

Αμέσως μετά, ο Darmanin υποστήριξε ότι «μεταξύ 35.000 και 40.000 οπαδοί χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια, ήταν παρόντες γύρω από το Stade de France». Αυτή η δήλωση αντικρούστηκε από πολλούς δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν, καθώς και από ελεγκτές.

Παρά την κριτική για την προσέγγιση των δυνάμεων ασφαλείας, ο Darmanin αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για οτιδήποτε εκτός από «τη δυσανάλογη χρήση δακρυγόνων».

«Υπάρχουν πολλές αναφορές για το φρικτό ζήτημα του φυλετικού προφίλ από τη γαλλική αστυνομία. Για ορισμένους με συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία, οι Γάλλοι αστυνομικοί μπορούν να εκληφθούν ακόμη και ως απειλή. Δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης – αυτό είχε σπάσει εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Alouane στο Al Jazeera.

Σε όλες τις γειτονιές της εργατικής τάξης στη Γαλλία, είναι σύνηθες να βλέπουμε τυχαίες αναζητήσεις και σωματική έρευνα για ορατές μειονότητες. Υπό αυτή την έννοια, η αστυνομία συχνά τοποθετείται προληπτικά απέναντι σε πολλούς νέους Γάλλους βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων από την αστυνομία, όπως η δημιουργία ενός ιστότοπου που επιτρέπει τον διάλογο για το θέμα, αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτά τα βήματα δεν είναι αρκετά.

Όπως η Σάρα, έτσι και ο Γιασίν, ένας 30χρονος Αλγερινός οπαδός, πήρε επίσης το δρόμο του προς τα Ηλύσια Πεδία, αν και ήταν περισσότερο παθητικός παρατηρητής παρά υποστηρικτής. Όταν είδε πόσο τεταμένη είχε γίνει η ατμόσφαιρα, επέστρεψε γρήγορα σπίτι.

«Η θεωρία μου είναι ότι υπάρχουν κάποιοι υποστηρικτές που νιώθουν ότι η μάχη με την αστυνομία είναι σαν μια συμβολική κίνηση ενάντια στη βία της καθημερινής ζωής», εξήγησε ο Γιασίν.

Διαβάστε επίσης:

Πολίτες του Ράιχ: Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Όλαφ Σολτς

Qatargate: Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα Τζόρτζι και Παντσέρι – Γιατί δεν πήγε στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Εύα Καϊλή – Qatargate: «Μιλάνε» τα «τούβλα» με τα ακυκλοφόρητα μετρητά – Πού οδηγούν τους Βέλγους αστυνομικούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34