search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:46
MENU CLOSE

Qatargate: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, παραμένει υπό κράτηση

14.12.2022 15:37
kaili-qatargate-dimosiografoi-1-new

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την υπόθεση του Qatargate. Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου παίρνει η λήψη της απόφασης για το αν η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της. Μέσα στην ημέρα η απόφαση για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν παρέστη στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου με τους δικηγόρους της να ζητούν χρόνο έτσι ώστε να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Η κ. Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο δικηγόρος της την Τετάρτη, μετά την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως επιβεβαίωσαν δύο από τους δικηγόρους της στο Politico, η ίδια δεν μπόρεσε να παραστεί στην προγραμματισμένη εμφάνιση στο δικαστήριο λόγω απεργίας στη φυλακή όπου κρατείται. «Ο λόγος που η Καϊλή δεν βρέθηκε στο δικαστήριο σήμερα φαίνεται να ήταν μια “παρεξήγηση” μεταξύ των αρμόδιων βελγικών αρχών. Σοβαρά, μόνο στο Βέλγιο…», έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Jack Parrock που καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ.

«Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι 3 συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση για το γιατί» έγραψε νωρίτερα o Jack Parrock.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούμενοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, φέρονται να «φυαδεύτηκαν» από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου. Η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τους NYTimes, εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι

Το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου θα κρίνει στις 22 Δεκεμβρίου αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Κριτήρια για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι η ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων ενοχης και επίσης αν ο κατηγορούμενος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης παράνομων πράξεων, εάν υπάρχει κίνδυνος φυγής και εάν υπάρχει ενδεχόμενο παρεμπόδισης της έρευνας. Επίσης ρόλο θα παίξει και η προσωπικη κατάσταση του κατηγορούμενου π.χ. η ύπαρξη ανήλικου παιδιού.

Δημοσιογράφοι ανέβασαν στο twitter φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το Qatargate αλλά και για την ίδια την Εύα Καϊλή. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, με τους συνηγόρους της να υποστηρίζουν, ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου όμως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

Οι έρευνες των Βέλγων διευρύνονται και αναζητούν την διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έστησαν την υπόθεση, και χρηματίστηκαν.

Νέες φωτογραφίες με τα μετρητά

Λίγο νωρίτερα, η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πληροφορίες από τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και στο βαλιτσάκι του Αλέξανδρου Καϊλή.

Το συνολικό ποσό φτάνει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες με τα μετρητά

Εύα Καϊλή – Qatargate: «Μιλάνε» τα «τούβλα» με τα ακυκλοφόρητα μετρητά – Πού οδηγούν τους Βέλγους αστυνομικούς

Οικονόμου: «Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε ότι παρακολουθούνται υπουργοί του;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:46