search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:05
MENU CLOSE

Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα του σπιτιού σας, σαν τον παλιό καλό καιρό

15.12.2022 06:00
18_homemade_christmas_gift_ideas

Εάν το σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά, τότε η ζεστή κουζίνα σας είναι το τέλειο μέρος για να δημιουργήσετε τα δικά σας ιδιαίτερα δώρα για την οικογένεια και τους φίλους.

Εύκολα και οικονομικά, μερικά μπορούν να προετοιμαστούν αρκετές ημέρες νωρίτερα και να σας βάλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, της αγάπης, της φροντίδας για την οικογένεια, της δοτικότητας και της προσφοράς.

Επίσης είναι μια τέλεια ευκαιρία να εντάξετε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια στις γιορτινές προετοιμασίες βάζοντάς τα στην κουζίνα και δημιουργώντας αναμνήσεις.

1. Μπισκότα και cookies της επιλογής σας

Οποιαδήποτε συνταγή επιλέξετε, χρησιμοποιήστε μεταλλικά κουτιά ή διάφανα σακουλάκια, στολίστε τα με κορδέλες, χριστουγεννιάτικες καρτούλες και ασημόχαρτα και δωρίστε τα στους αγαπημένους σας.

Μερικές από τις συνταγές που μπορείτε να προσφέρετε:

Μαλακά και μαστιχωτά μπισκότα με τζίντζερ και γιορτινά αρώματα

Μικρά φουρνίσματα (petit fours), που λιώνουν στο στόμα

Μπισκοτένια λουλούδια των Χριστουγέννων

Προνίκες (pryanik), τα ρώσικα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με εφέ βιτρό

2. Μίγμα ζεστής σοκολάτας σε βάζο

Πλούσια σοκολάτα με μικρές μινιατούρες γλυκισμάτων Marshmallows, αρωματισμένη με κανέλα και υπέροχα παρουσιασμένη σε ένα γυάλινο βάζο της επιλογής σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε

¼ φλιτζανιού (60 ml) μικρά marshmallows

200 γραμμάρια κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά σε στρώσεις, με τη σειρά που δίνονται, μέσα σε ένα βάζο με καπάκι που σφραγίζει καλά.

Οδηγίες για την προετοιμασία ζεστής σοκολάτας

  • Ζεστάνετε 1 λίτρο γάλακτος (4 φλιτζάνια) σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να κάψει καλά και να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες περιμετρικά του σκεύους.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε όλο το περιεχόμενο του βάζου.
  • Ξαναβάλτε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν ομοιόμορφα.
  • Σερβίρετε σε 4 φλιτζάνια.

3. Χριστουγεννιάτικο φατζ

Ετοιμάστε ένα πανεύκολο και οικονομικό χριστουγεννιάτικο φατζ και προσφέρετέ το μέσα σε τσίγκινα μικρά ρετρό κουτάκια.

Υλικά για τη Συνταγή

1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (397 γραμμάρια)

2 φλιτζάνια τσιπς σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές της σούπας χριστουγεννιάτικα σπρίνγκλς (πράσινα, κόκκινα, λευκά)

Εκτέλεση

Βουτυρώστε ελαφρά ένα μικρό τετράγωνο πυρέξ και στρώστε το με λαδόκολλα. Ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε ειδικό δοχείο το ζαχαρούχο γάλα μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν οι κόκκοι σοκολάτας. Προσθέστε τη βανίλια, ανακατέψτε και αδειάστε στο προετοιμασμένο πυρέξ. Πασπαλίστε με τα σπρίνγκλς και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το φατζ. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και συσκευάστε. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.

4. Ψωμάκια σε κεραμικά γλαστράκια

Η αγαπημένη σας συνταγή για ψωμάκια, ελιόψωμα ή ακόμα και αλμυρά μάφιν μέσα σε κεραμικά γλαστράκια ή πήλινα κεσεδάκια από γιαούρτι.

Ψωμάκια δεντρολίβανου

Υλικά για τη Συνταγή

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα φορμάκια

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

14 γραμμάρια ξηρή μαγιά

600 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο επιπλέον για τα φορμάκια

2 κουταλιές της σούπας, φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι βάλτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς για 8 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αφήστε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάλτε 120ml χλιαρό νερό, διαλύστε τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήστε τη μαγιά να αφρίσει για 5 λεπτά. Προσθέστε στο μπολ άλλα 355ml χλιαρό νερό, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι, το δεντρολίβανο και ανακατέψτε με το μίξερ για 8 λεπτά ή τα χέρια σας για 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αν κολλάει στα τοιχώματα βάλτε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σκεπάστε σε λαδωμένο μπολ και σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί 1-1 ½ ώρα. Χωρίστε τη ζύμη σε 6 μέρη φτιάχνοντας μπάλες ζύμης, προετοιμάστε τα κεραμικά σας με ροδέλες και πλαϊνά από λαδόκολλα, βάλτε την κάθε μπάλα μέσα στο πήλινο με την ένωση προς τα κάτω και αφήστε να φουσκώσουν πάλι για 1 -1 ½ ώρα. Προθερμάνετε στους 190ο C και ψήστε τα στο κέντρο του φούρνου για 25 με 30 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν. Βουρτσίστε τα με το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα να κρυώσουν.

5. Χριστουγεννιάτικο σπιτικό λικέρ

Το σπιτικό λικέρ αποτελεί το ιδανικό χριστουγεννιάτικο δώρο για τους συγγενείς και τους φίλους σας. Χρησιμοποιήστε τη δική σας συνταγή ή δοκιμάστε την παρακάτω με φρούτα και αρώματα της εποχής.

Λικέρ με μήλα, πορτοκάλια και κανέλα

Υλικά για τη Συνταγή

4 φλιτζάνια (1 λίτρο) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα

Φλούδες από 2 πορτοκάλια, βιολογικά και ακέρωτα

1 μήλο

3 στικς κανέλας

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)

¼ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Καθαρίστε και ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια. Πλύντε και καθαρίστε τα μήλα, ξεφλουδίστε τα, απομακρύνετε τον πυρήνα και κόψτε τα σε φέτες. Βάλτε το αλκοόλ σε ένα μεγάλο βάζο που κλείνει καλά και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Θα πρέπει όλα να καλύπτονται από αλκοόλ και να μην επιπλέουν (μπορείτε να τα βυθίσετε βάζοντας ένα σφηνάκι κολλημένο στο καπάκι). Αποθηκεύστε σε σκοτεινό μέρος για 25 με 30 ημέρες, ανακατεύοντας που και που. Σουρώστε το, μεταφέρετέ το σε μικρά γυάλινα μπουκαλάκια και είναι έτοιμο για χρήση.

6. Στολίδια από αλατοζύμη

Με 3 απλά υλικά, πανεύκολα και δημιουργικά μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας όμορφα στολίδια και διακοσμητικά που αποτελούν ένα ιδανικό δώρο για τους ηλικιωμένους συγγενείς αλλά και για τους δασκάλους των παιδιών.

Υλικά για την αλατοζύμη

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι αλάτι

1 ½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Όταν σφίξει αρκετά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα χέρια σας. Ανάλογα με την υφή προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι (αν κολλάει) ή λίγο επιπλέον νερό (αν είναι σκληρή). Χωρίστε τη ζύμη σε 2-4 τμήματα και ανοίξτε την σε πάχος που επιθυμείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Κόψτε σχήματα με κουπ πατ, κάντε μια τρύπα στην άκρη για να περάσετε κλωστές για κρεμαστά στολίδια και μεταφέρετέ τα σε στρωμένο ταψί με λαδόκολλα. Προθερμάνετε στους 130ο – 150ο C και ψήστε μέχρι να σκληρύνουν. Όσο χαμηλότερους βαθμούς, τόσο καλύτερα. Επίσης προτιμήστε λεπτότερα σχήματα για λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αφήστε να κρυώσουν και βάψτε τα με χρώματα της επιλογής σας.

7. Αρωματικά ελαιόλαδα

Αρωματισμένα ελαιόλαδα με βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούν να δώσουν εξαιρετική γεύση στις μπρουσκέτες, τις σαλάτες, στα ψητά και στις σάλτσες μας.

Χρησιμοποιήστε τους δικούς σας συνδυασμούς ή την παρακάτω συνταγή:

Αρωματισμένο λάδι με βασιλικό και σκόρδο (Ιδανικό για μακαρόνια, σαλάτες, ντάκους)

Υλικά για τη Συνταγή

½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
1-2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφού πλύνετε και στεγνώσετε πολύ καλά τα αρωματικά, βάλτε τα μαζί με το λάδι και τα σκόρδα στο μπουκάλι και τοποθετήστε το σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Ανακινήστε το που και που και μετά από μία εβδομάδα ή και περισσότερο για εντονότερο άρωμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης:

Σπιτικές τρούφες raffaello, λευκής γκοφρέτας και καρύδας

Κρακεράκια, χριστουγεννιάτικα αστέρια

Μικρά κουραμπιεδάκια με λεμόνι που λιώνουν στο στόμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:05