search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:01
MENU CLOSE

Υπόθεση Σπυράκη: Σύγκρουση ΝΔ – αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη διαφθορά

16.12.2022 12:54
SPIRAKI NEW

Η απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ να αναστείλει την κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη, με αφορμή το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, φέρνει ξανά στο επίκεντρο τη σύγκρουση του κυβερνώντος κόμματος με την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της διαφθοράς.

Ήδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η βελγική δικαιοσύνη διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Qatargate – το οποίο οδήγησε στη συνεχιζόμενη κράτηση της Εύας Καϊλή – σημείωσε με νόημα ότι «εξάγει η χώρα, αλλά δεν εξάγει προϊόντα, εξάγει διαφθορά στην Ευρώπη. Έχουμε αρχίσει να εξάγουμε διαφθορά.

Η διαφορά όμως ποια είναι; Η διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν, υπάρχει δικαιοσύνη που συλλαμβάνει τους επίορκους, ενώ στην Ελλάδα απειλούνται με σύλληψη αυτοί που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και όχι αυτοί που διαπράττουν τα σκάνδαλα. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά».

Η απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στον Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στις Βρυξέλλες ότι «άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι η Ελλάδα είναι “πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά”. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σήμερα στις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών.

Γιατί ακριβώς έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια οικονομία η οποία είναι εξωστρεφής και να αυξήσουμε το μερίδιο των εξαγωγών στο 40% από το 20% που ήταν πριν από 10 χρόνια. Δεν νομίζω ότι ένας τέως πρωθυπουργός προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του όταν τη δυσφημεί εκτός Ελλάδος».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, μπροστά την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζητούσε την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, αναφέροντας ότι υπάρχει «υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης» και διευκρινίζοντας ότι η έρευνα αφορά στις αμοιβές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, η εικόνα άλλαξε και ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης να δηλώσει ότι «είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα», ενώ το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της ευρωβουλευτού μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Δύο μεγάλοι «πονοκέφαλοι»

Με το που «έσκασε» η υπόθεση Σπυράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να διαγράψει την ευρωβουλευτή, με τη ΝΔ να ανταπαντά ότι «η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών». Ωστόσο, λίγο μετά οι εξελίξεις έδειξαν ότι η «διοικητική διαφορά» δεν ήταν και τόσο… απλή υπόθεση.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί αμηχανία στη ΝΔ για τρεις βασικούς λόγους:

● πρώτον, διότι με τις αντιδράσεις της μοιάζει να ενισχύει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει συστημική διαφθορά, την οποία αδυνατεί να καταπολεμήσει (ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν «σκάσει» κι άλλες υποθέσεις, με κορυφαία αυτή των παρακολουθήσεων)

● δεύτερον, γιατί μοιάζει να χάνει την πολιτική πρωτοβουλία και ουσιαστικά να σύρεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, χωρίς να μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο και χωρίς να μπορεί να δώσει τις δέουσες πολιτικές απαντήσεις και

● τρίτον, γιατί οι υποθέσεις αυτές εμποδίζουν την κυβέρνηση να παρουσιάσει το έργο της στους πολίτες και να «απλώσει» το αφήγημά της ως μιας ικανής και αποτελεσματικής κυβέρνησης.

«Σφυροκόπημα» στη Βουλή

Ήδη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε «σφυροκόπημα» της κυβέρνησης στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει υπάρξει ως τώρα ουσιαστική απάντηση.

Μάλιστα, η ανησυχία στη ΝΔ είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν την υπόθεση Σπυράκη για να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τους τόνους και να επιχειρήσουν να πλήξουν πιο πολύ την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ειδικά το Σάββατο, οπότε και ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή.

Στη ΝΔ θεωρούν ως δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός – η ψήφιση του οποίου ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης – θα λάβει την ψήφο του συνόλου των βουλευτών του κόμματος.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει ο ανασχεδιασμός της ομιλίας του πρωθυπουργού για το κλείσιμο της συνεδρίασης, ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να επιχειρήσει να απαντήσει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και στις κατηγορίες για διαφθορά. Ίδομεν…

Διαβάστε επίσης

«Καίνε» τον Μηταράκη οι υπάλληλοι του υπουργείου για τον στολισμό: «Μας υποχρέωσαν και δεν μας είπαν ότι θα βιντεοσκοπούσαν»

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει ΝΔ στο κάδρο της ευρωδιαφθοράς λόγω Σπυράκη – Η επίθεση Τσίπρα από Βρυξέλλες

Εύα Καϊλή: Οικόπεδο-φιλέτο 7 στρεμμάτων αγόρασε στην Πάρο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:01