search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:18
MENU CLOSE

Η επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία και οι φόβοι για νέο μέτωπο στην Ουκρανία (Videos)

19.12.2022 15:53
putin_new

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα επίσκεψη στη Λευκορωσία συνοδευόμενος από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών του, ενισχύοντας φόβους στο Κίεβο ότι σκοπεύει να πιέσει τον πρώην Σοβιετικό σύμμαχό του να συμμετάσχει σε νέα επίθεση εδάφους που θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν, του οποίου τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί στα βόρεια, βορειοανατολικά και νότια της Ουκρανίας από την εισβολή τον Φεβρουάριο, αναλαμβάνει έναν πιο δημόσιο ρόλο στον πόλεμο. Επισκέφτηκε το αρχηγείο επιχείρησης του την Παρασκευή για να ακούσει τους στρατιωτικούς διοικητές.

Το ταξίδι του για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν το πρώτο στο Μινσκ από το 2019 – πριν από την πανδημία του COVID και ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας το 2020 που ο Λουκασένκο συνέτριψε με ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως πεδίο για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο τον Φεβρουάριο και υπάρχει ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί εδώ και μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα ρωσικά Μέσα ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, αλλά ότι οι προτάσεις της Μόσχας να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι «ανόητα και αβάσιμα μυθεύματα».

Ο διοικητής των ουκρανικών μικτών δυνάμεων Serhiy Nayev είχε πει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα εξετάσουν την «περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και την ευρύτερη εμπλοκή των λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ειδικότερα, κατά τη γνώμη μας, στο έδαφος».

Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Valery Zaluzhniy, είπε στον Economist την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία προετοιμάζει 200.000 νέους στρατιώτες για μια μεγάλη επίθεση που θα μπορούσε να γίνει από τα ανατολικά, νότια ή ακόμα και από τη Λευκορωσία ήδη από τον Ιανουάριο, αλλά πιο πιθανά την άνοιξη.

Η Μόσχα και το Μινσκ έχουν δημιουργήσει κοινή στρατιωτική μονάδα στη Λευκορωσία και πραγματοποίησαν πολυάριθμες ασκήσεις. Τρία ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά ο Λουκασένκο, ένας παρίας στη Δύση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μόσχα για υποστήριξη, έχει επανειλημμένα πει ότι η Λευκορωσία δεν θα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξένοι διπλωμάτες λένε ότι η δέσμευση λευκορωσικών στρατευμάτων θα ήταν βαθιά αντιδημοφιλής στο εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2022: Η νίκη της Αργεντινής και οι πολιτικές διαστάσεις (Photos/Videos)

Κύπρος: Tρεις μητροπολίτες υποψήφιοι για το χρίσμα του Αρχιεπισκόπου

Καναδάς: Μακελειό σε πολυκατοικία στο Τορόντο – Πέντε νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:18