search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:48
MENU CLOSE

Στους 9 από 6 μήνες η άδεια μητρότητας – Τρίμηνη παράταση και του επιδόματος

29.12.2022 12:02
moro_mitera_new
credit: pixabay

Αυξάνεται από τους 6 στους 9 μήνες η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάστημα κατά το οποίο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Έτσι, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατείνεται μέχρι τους 9 μήνες.

Αντίστοιχα, παρατείνεται επίσης η καταβολή στις δικαιούχους του επιδόματος από τη ΔΥΠΑ με βάση τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, σύμφωνα με το Κεφ. Β’ της υπ’ αρ. 33891/606/2008 (Β’833) ΥΑ, καθώς και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Παράδειγμα: Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713 x 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 x 9 = 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την εν λόγω άδεια στον πατέρα, εφόσον ο τελευταίος εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Oι προϋποθέσεις, η διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση καθώς και για την καταβολή των σχετικών παροχών και την ασφαλιστική κάλυψη του πατέρα από τη ΔΥΠΑ, θα ρυθμιστούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την ειδική αυτή διάταξη δικαιούνται και οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Ωστόσο, η παροχή δεν χορηγείται σε μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, επιτηδευματίες, επιστήμονες κ.α.) και αγρότισσες, παρά το αποθεματικό προστασίας από τη ανεργία (εισφορά 10 ευρώ κάθε μήνα από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες) που έχει συγκεντρωθεί και μένει αδιάθετο στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό οδηγό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, στην περίπτωση εγκυμοσύνης και μητρότητας προβλέπονται παροχές σε είδος, σε χρήμα, σε ασφαλιστικά δικαιώματα και άλλα. Οι παροχές σε χρήμα για τις ασφαλισμένες έχουν ως εξής:

  • Καταβολή χρηματικού βοηθήματος τοκετού
  • Καταβολή επιδομάτων μητρότητας
  • Χορήγηση συμπληρωματικών παροχών μητρότητας από τον ΔΥΠΑ
  • Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1600 ευρώ για τρίδυμη.

Εφόσον ή μαιευτική περίθαλψη πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, δεν καταβάλλεται βοήθημα τοκετού. Η παροχή καταβάλλεται τόσο σε άμεσα όσο και σε έμμεσα ασφαλισμένες.

Οι άμεσα ασφαλισμένες μητέρες δικαιούνται να λάβουν επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) συνολικής διάρκειας δεκαεπτά (17) εβδομάδων (119 ημέρες). Οι οκτώ πρώτες (8) εβδομάδες (56 ημέρες – επίδομα κυοφορίας) χορηγούνται πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (63 ημέρες – επίδομα λοχείας) μετά τον τοκετό ως μια ενιαία άδεια.

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Δυσοίωνες προβλέψεις για πληθωρισμό, ανεργία και μισθούς για την Ευρωζώνη το 2023

PRODEA INVESTMENTS: απόκτηση του κτηρίου γραφείων της Viva Wallet στο Μαρούσι

Συντάξεις: Αυξάνονται κατά 7,75% – Υπογράφηκε η ΚΥΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50