search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Οι ημερομηνίες των εκλογών – Τι προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη

03.01.2023 06:00
ekloges new

Με την αρχή του νέου έτους ξεκίνησε όπως ήταν φυσικό και η συζήτηση για τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές με την απλή αναλογική  αλλά και πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες.

Η ερμηνεία που δίνουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων είναι ότι μετα τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει στο ημερολόγιο του τις Κυριακές από τα τέλη Μαρτίου (26 Μαρτίου) μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο το Απριλίου (9 Απριλίου).

Το σενάριο που φέρεται να κερδίζει έδαφος, είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι δεύτερες στις 21 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας με δημοσιογράφους, θέλησε να αποσυνδέσει την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού, κατά ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Απριλίου, με τα σενάρια για εκλογές τον συγκεκριμένο μήνα.

Στην κυβέρνηση θέλουν μάλιστα, να δώσουν μια συναισθηματική χροιά στις κάλπες του Απριλίου καθώς όπως λένε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 8 Απριλίου του 1990 είχε κερδίσει τις εκλογές.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ιδανική ημερομηνία την 9η Απριλίου, καθώς πρόκειται για την Κυριακή των Βαΐων και άρα αρκετοί πολίτες ενδέχεται να θελήσουν να συνδυάσουν την άσκηση του εκλογικού τους καθήκοντος με την παραμονή τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το Πάσχα.

Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι στους συνεργάτες του πρωθυπουργού υπάρχει η σκέψη ότι οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων σε μια τόσο σημαντική μέρα της Ορθοδοξίας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Στην ΝΔ, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται να κλείνουν όλες τις τρύπες στα ψηφοδέλτια ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται να συγκροτούν το χρονοδιάγραμμα των παροχών αλλά και των έκτακτων μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο άλλωστε. θα αρχίσει η υλοποίηση του Market Pass ενώ, με απόφαση του πρωθυπουργού επισπεύδεται κατά έναν μήνα, από τον Μάϊο στον Απρίλιο, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα είναι – αν είναι – σε θέση να εξαγγείλει μετά τις 7 Μαρτίου, οπότε και αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβαν πάντως την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι το ΚΚΕ είπε ένα καθαρό όχι στον ΣΥΡΙΖΑ για τα σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης ενώ προβληματισμό δημιουργεί η στάση του Κυριάκου Βελόπουλου στο κάλεσμα του Μάκη Βορίδη για συνεργασία των δύο κομμάτων στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία..

 «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια «προοδευτική» κυβέρνηση μούφα» είπε  ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Όχι» σε μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι:  «Ξεκαθαρίζουμε για πολλοστή φορά ότι η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό» η τοποθέτηση του κόμματος του κ. Βελόπουλου.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Ξεκινά η διαδικασία άρσης ασυλίας των ευρωβουλευτών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αντί να διαγράψει, καλύπτει το πλιάτσικο 400.000 ευρώ του νέου «Πάτση» Χειμάρα

Χουλουσί Ακάρ: «Όλοι ξέρουν τα κόλπα της Ελλάδας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46