search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:14
MENU CLOSE

Τουρκία: Ψάχνουν ημερομηνία για τις εκλογές – Επικρατέστερη η 30η Απριλίου

03.01.2023 18:39
erdogan 876- new

Στις 30 Απριλίου φαίνεται πως «κλειδώνουν» οι τουρκικές εκλογές, καθώς Ερντογάν και Μπαχτσελί, συζήτησαν την ημερομηνία των εκλογών την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την προτίμησή τους για τις 30 Απριλίου, αποφασίστηκε να διευκρινιστεί μετά τη σχετική διαβούλευση με τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Ερντογάν-Μπαχτσελί, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της DW, συζητήθηκαν αναλυτικά και στο AKP, που συνεδρίασε χθες. 

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε:

«Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Όμως επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία», πρόσθεσε.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι θα γίνουν τον Ιούνιο.

«Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές (…) Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε», είπε ο Τσελίκ.

Οι ημερομηνίες που συζητήθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, 10 εβδομάδες μεταξύ 6 Απριλίου και 18 Ιουνίου συζητήθηκαν μία προς μία, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Ο Ali İhsan Yavuz, Αντιπρόεδρος του AKP, αρμόδιος για τις Εκλογικές Υποθέσεις, έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις 30 Απριλίου, στις 7 Μαΐου και στις 14 Μαΐου. Ενώ η κυρίαρχη τάση του επιτελείου του ΑΚΡ ήταν η 14η Μαΐου, δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ακροδεξιός υπουργός επισκέπτεται ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ – Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο (Photos/Videos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ πλήγμα στον ρωσικό στρατό το χτύπημα του Κιέβου στη Μακιίφκα (Photos/Video)

Qatargate: Την απελευθέρωση της Σίλβια Παντσέρι ζητά ο συνήγορος υπεράσπισής της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01